r
Nosalty Logó

Félkemény sajt otthon

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Norbi06
Félkemény sajt otthon
adag
Előkészítés
perc
  • 34% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 700 Kcal
  • 34% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 8400 Kcal
  • 34% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 56 Kcal
  • 34% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 0% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • A vitamin (RAE):
  • B6 vitamin:
  • B12 Vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.5 g

Zsír

  • Összesen
    25 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2050 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    1425 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    0 mg
  • Nátrium
    625 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    0 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 700 Kcal
  • 34% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 0% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • A vitamin (RAE):
  • B6 vitamin:
  • B12 Vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    450 g

Zsír

  • Összesen
    300 g
  • Telített zsírsav
    150 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    24600 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    17100 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    0 mg
  • Nátrium
    7500 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    600 g
  • Cukor
    600 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    0 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 8400 Kcal
  • 34% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 0% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • A vitamin (RAE):
  • B6 vitamin:
  • B12 Vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    164 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    0 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    0 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 56 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet az egész feldolgozás során vízfürdőben kezeljük, nem szabad közvetlen lángon. (Jó nagy fazekak fognak kelleni.) Minden eszközt, edényt el kell fertőtleníteni (legegyszerűbb kifőzni). Felmelegítjük 32 °C fokra, és 15 szem sajtkultúrával (színtenyészet) fél órát érleljük.
  2. Ezután annyi oltóval oltjuk be, hogy fél óra alatt megaludjon. (Jelen esetben egy 6000-es erősségű oltóval: 3,65 ml). Alaposan, pár percig dolgozva elkeverjük benne, majd megállítjuk a folyadék mozgását.
  3. A mozdulatlan tej fél óra alatt megalszik. Ekkor 2x2 cm-es kockákra vágjuk az alvadékot, és 15-20 percet várunk, hogy kiadja a savót. Majd újra kisebb kockákra vágjuk, és várunk, és így tovább, egészen borsó méretű alvadékrögök eléréséig.
  4. Ekkor a kezdő tejmennyiség (15 liter) egyharmadának megfelelő savót (5 liter) leszívunk/lemerünk belőle, és 45 °C fokos vízzel 2-3 lépésben pótoljuk.
  5. Elkezdjük nagyon kis lángon melegíteni az elegyet. A melegítésnek 1-3°C/5 perc erősségűnek kell lennie. Közben folyamatosan, óvatosan kevergetjük.
  6. Ha elérte a 45 °C fokot, abbahagyjuk a keverést (sajtolást), és 15-20 percig ülepítjük.
  7. Alaposan elfertőtlenített kézzel egy sajtformába (speciális vagy bármilyen sűrűn lyukazott, egyforma átmérőjű edény) meregetjük a savó alatt az összes alvadékot, majd préslapot helyezünk rá, és nagyjából 1 kilós súllyal a savó alatt (benne a folyadékban) egy órát préseljük.
  8. Ezután kivesszük a savóból sajtformástul, és szobahőmérsékleten további egy órát préseljük a súllyal, majd levesszük a súlyt, és hagyjuk.
  9. A sajtnak 5,2-es pH-ra kell savanyodnia. A színtenyészet használata miatt ez 10 óra alatt meg is történik 22-23 °C fokos (szobahő) helységben.
  10. Ekkor kivesszük a formából, és 20%-os 15-16 °C fokos sólébe rakjuk körülbelül 10 óra hosszára.
  11. A sóléből kivéve pár napig száradni hagyjuk, majd kezdődhet az érlelés: sajtviaszban bárhol megérik 2 hét alatt, héj sem keletkezik. Kissé ízesebb sajt készíthető hagyományos érleléssel: viasz nélkül. Ekkor figyelni kell az érés körülményeire: 90-95 %-os relatív páratartalom és 14-16 °C fok szükséges legalább 1 hónapig.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 29
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 12989
  • Feltöltés dátuma: 2016. május 02.

Ajánló

Ha nem vagyunk biztosak a nyers tej frissességét illetően (lehet nem aznapi?), hőkezelhetjük a tejet egy kíméletes pasztőrrel, ún. termizálással. Ez 63-64 °C fokon történő 15-30 perces hőntartás, majd hirtelen visszahűtés.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Norbi06 121 recept

Nincs is jobb, mint a házi sajt. Ízekben dúskál, a bolti tömegtermékek után egy kész felüdülés ilyesmit kóstolni. Fontos, hogy a tej teljesen friss és nyers legyen, a legjobb még tőgymelegen feldolgozni. Ez a recept csupán egy iránymutató; a sajtkészítés művészete elméleti és gyakorlati tudást igényel.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek