r
Nosalty Logó

Feketeerdő torta 10. - Pierre Hermé alapján

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Feketeerdő torta 10. - Pierre Hermé alapján
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A piskótához

A csokikrémhez

A meggyes krémhez

A meggylikőrös (kirsch) tejszínkrémhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Összesen 672 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A piskótához

A csokikrémhez

A meggyes krémhez

A meggylikőrös (kirsch) tejszínkrémhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Összesen 6712 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A piskótához

A csokikrémhez

A meggyes krémhez

A meggylikőrös (kirsch) tejszínkrémhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Összesen 271 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    53.3 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    353 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    126.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    477 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    68 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    172 mg
  • Retinol - A vitamin:
    465 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    141 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    208 micro
Összesen 672 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95.6 g

Zsír

  • Összesen
    532.9 g
  • Telített zsírsav
    319 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    164 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    3526 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4937.7 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    169 mg
  • Kálcium
    1255 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    474 mg
  • Foszfor
    2076 mg
  • Nátrium
    925 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    394.2 g
  • Cukor
    269 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    1262.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4774 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    679 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    354 micro
  • Kolin:
    1724 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4651 micro
  • α-karotin
    75 micro
  • β-karotin
    1411 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2082 micro
Összesen 6712 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    21.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    141 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    197.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    191 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    186 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 271 Kcal

Hozzávalók

A piskótához

A csokikrémhez

A meggyes krémhez

A meggylikőrös (kirsch) tejszínkrémhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Elkészítés

A piskótához

  1. A piskóta készítéséhez kivajazunk/zsírozunk egy nagyobb tortaformát. (Az oldalát én nem szoktam, csak az alját, így saját belátása szerint emelkedhet a tészta.)
  2. A kakaót, a lisztet és a keményítőt elkeverjük.
  3. 75 g cukrot addig keverünk a tojássárgákkal, míg habos szerkezetű és fakósárga színük nem lesz.
  4. Egy másik tálban a fehérjéket habbá verjük a maradék cukorral.
  5. A fehérjehab (meringue) egynegyedét, plusz a száraz hozzávalókat hozzákeverjük a tojássárgákhoz.
  6. Óvatosan beleforgatjuk a maradék tojásfehérjét, előmelegített sütőbe toljuk. Pár perc pihentetés, majd rácsra borítás, és teljes kihűlés után lehet szeletelni (3 felé).
  7. A csokoládékrémhez a tejszínt összemelegítjük a cukorral, majd lehúzzuk a tűzről, beledobáljuk a csokit, és addig keverjük, míg fel nem olvad.
  8. Dobjuk hűtőszekrénybe a krémet 5-6 óra hosszára.
  9. A torta összeállításakor a csoki-tejszín elegyet felverve egy puha textúrájú krémet kell kapnunk.
  10. Előkészítjük a meggyet. Egy tálba tesszük az összetevőket (kivéve a meggyet), és összeforraljuk őket. Hozzáadjuk a meggyet, 2-3 percig forraljuk.
  11. Legalább négy óráig állni hagyjuk a keveréket, hogy a meggy alaposan átvehesse az összetevők aromáit.
  12. A vaníliás-likőrös krémhez a zselatint hideg vízben oldjuk.
  13. 60 g tejszínt felforralunk a vaníliával, majd a szokásos módon felolvasztott zselatint hozzákeverjük ehhez a kihűlt elegyhez.
  14. Az egészet összevegyítjük az előzetesen már felvert maradék habbal.
  15. Összeállítjuk a tortát. Az egyik kakaós piskótát visszatesszük a kapcsos tortaformába, erre jön a szirup egy része, majd a fehér krém ¾-e.
  16. Megszórjuk meggyel, és végül beborítjuk a krémmel, majd a piskótával, és eszerint folytatjuk a rétegezést.
  17. Ha kész, pár órára hűtőbe tesszük a zselatin miatt, majd tejszínnel bevonjuk az egész tortát, és csokoládéreszelékkel, meggyel díszítjük ízlés szerint.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 32
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 123
  • Tegnapi nézettség: 143
  • 7 napos nézettség: 1182
  • Össznézettség: 124355
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 04.

Ajánló

A tortáról bővebben itt lehet olvasni. Pierre Herméről pedig itt. A csokoldéforgács nekem nem lett túl szép színre (fomára sikerült normálisat alkotnom:)), mert nem temperáltam a csokit. Erről meg itt olvashattok.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Na igen, megint Pierre-rel menőzök, tudom. :) De egyszerűen nem lehet mit tenni ellene. (Egyébként tradicionális magyar szakácsoktól/könyvekből is szívesen sütök, jelenlegi könnyű esti olvasmányom Dobos József 800 oldalas munkássága...csodálatos könyv, ajánlom nektek is!) A tortának különösebb története nincs, anyukám 55. szülinapjára készült, a recept pedig egy szingapúri bloggerina közvetítésével jutott el hozzám. Mint utóbb kiderült, elég lett volna Pákosztos macsekig menni. :) A tortáról teljes fotót itt találhattok. Nagyon élveztem a készítését, és nagyon tetszik, hogy nem kell bele semmilyen előre gyárott por vagy ilyesmik. (Jó, a zselatint leszámítva. :)) Ne ijesszen meg senkit a hosszadalmas leírás! A pisktótát, a csokikrémet és a meggyet előző nap kell előkészíteni.

Hozzávalók

A piskótához

A csokikrémhez

A meggyes krémhez

A meggylikőrös (kirsch) tejszínkrémhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek