r
Nosalty Logó

Fekete arany - a dédi diópálinkája

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
giuliettalupa
Fekete arany - a dédi diópálinkája
adag
Előkészítés
perc
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1296 kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 15548 kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 310 kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    279.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    157 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.4 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    211.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 1296 kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.3 g

Zsír

  • Összesen
    326.1 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    236 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3348.9 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    514 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    797 mg
  • Foszfor
    1882 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    569.1 g
  • Cukor
    512 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    2538.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    490 micro
  • Kolin:
    196 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 15548 kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    66.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.4 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 310 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A diót június közepén érdemes gyűjteni, amikor még a héja nem csontosodott meg, könnyen felvágható. A leszedett zöld diót vágjuk kisebb gerezdekre, legalább 4 darabba. A műveletet kesztyűben végezzük, mert a dió és főleg a kifolyó leve nagyon erősen befesti (bebarnítja) a bőrünket, illetve mindent, amihez hozzáér.
  2. Egy széles szájú, jól zárható, nagyobb üvegbe (legalább legyen 5 literes) szórjuk bele a felnegyedelt diót, öntsük hozzá a pálinkát, a tiszta szeszt, majd az összes ízesítőt (a fűszereket, a teafüvet, a kávészemeket és a narancshéjat).
  3. A vizet melegítsük fel, hogy a cukrot könnyen fel tudjuk oldani benne. Felforralni nem szükséges. Amint kihűlt, adjuk a diós keverékhez. Lezárva jól rázzuk össze, és tegyük napos helyre az üveget.
  4. Legalább 3 hétig tartsuk napos helyen, néha-néha megrázogatva, majd ezt követően tegyük hűvös, sötét helyre (legjobb a pince) kb. 5 hónapig. Általában karácsonyra "érik be", akkor leszűrjük, és kisebb üvegekbe porciózzuk, és már iható. Egészségünkre!
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 3259
  • Feltöltés dátuma: 2020. július 17.

Receptkategóriák

Fekete arany - a dédi diópálinkája
giuliettalupa 82 recept

Ez egy nagyon régi, családi recept. Mióta az eszemet tudom, mindig volt a háznál egy kis diópálinka, amivel a vendéget kínáltuk, amit gyomorfájásra vagy nyugtatóként használtunk, vagy egyszerűen csak a jókedv eléréséhez ittunk belőle egy gyűszűnyit.  A férfiak dolga a pálinkafőzés, a nőké feladata az ízesítése volt. A dédikém június közepe táján mindig szedett pár maroknyi zöld diót, hogy a maradék tavalyi pálinkába szórva elkészítse a híresen finom "fekete aranyat", vagyis a sötét színű diósnapszot. Még ma is a dédi girbegurba betűkkel megírt, sárguló cetlijét keresgéljük elő minden év nyarán, ha nekiállunk a diópálinkának. Biztos tudnánk fejből is a receptet, de olyan ez, mint egy szertartás, előkerül a receptes doboz, felvillan a régi nyarak emléke, és sokszor előkerül a diósnapsz is (ha még van a tavalyiból), és koccintunk egyet a dédi emlékére.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek