r
Nosalty Logó

Eredeti almás lepény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pancsika
Eredeti almás lepény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Gyúrt omlós tészta

Almatöltelék

Összesen 536 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Gyúrt omlós tészta

Almatöltelék

Összesen 6427 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Gyúrt omlós tészta

Almatöltelék

Összesen 209 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    248.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.1 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    133.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    180 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 536 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    78.3 g

Zsír

  • Összesen
    325.8 g
  • Telített zsírsav
    162 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    84 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    61 g
  • Koleszterin
    1042 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2982.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    189 mg
  • Kálcium
    416 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    357 mg
  • Foszfor
    1275 mg
  • Nátrium
    714 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    840.8 g
  • Cukor
    412 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    1605.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2255 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    342 micro
  • Kolin:
    514 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2165 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    942 micro
  • β-crypt
    193 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1029 micro
Összesen 6427 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    97.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 209 kcal

Hozzávalók

Gyúrt omlós tészta

Almatöltelék

Elkészítés

Gyúrt omlós tészta

  1. Kimérjük, előkészítjük az alapanyagokat, megmossuk a citromot, és lereszeljük a héját, kifacsarjuk a levét (és átszűrjük), átszitáljuk a lisztet, majd a porcukrot is.
  2. Egy nagyobb tálba (vagy gyúródeszkára) halmozzuk a lisztet, és a kis kockákra vágott, hideg vajjal gyorsan összemorzsoljuk.
  3. Utána elkeverjük benne a porcukrot, majd a vaníliaőrleményt, a reszelt citromhéjat, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.
  4. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és rövid idő alatt készre gyúrjuk a tésztát, majd minimum 20 percig hűtőben pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt 180°C-ra, és elkészítjük az almatölteléket.
  5. A diót átnézzük, majd ledaráljuk. Az almát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, és nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük, majd a levétől kissé kinyomkodjuk. A reszelt almához keverjük a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat és a citrom levét, alaposan összedolgozzuk, majd 10 percig pihentetjük.
  6. A hűtőből kivesszük a tésztát, gyorsan átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk (60% - 40%), majd lisztezett deszkán először a nagyobb tésztarészt 8 mm vastagságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük a tésztát, és az előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt félig megsütjük. (A kisebb tésztadarabot visszatesszük a hűtőbe.)
  7. Sütés után a tésztát néhány evőkanálnyi sárgabaracklekvárral megkenjük, hogy a töltelékből esetlegesen felszabaduló nedvesség ne áztassa át a tésztát. Ezután óvatosan rásimítjuk az almatölteléket a tésztalapra.
  8. Gyorsan kinyújtjuk a másik tésztát az alsó tésztalap méretének megfelelően (kb. 6 mm), és befedjük vele a tölteléket.
  9. A tetejét felvert egész tojással megkenjük, villával megszurkáljuk (esetleg berácsozzuk), és készre sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 6339
  • Feltöltés dátuma: 2020. június 20.

Ajánló

Még forrón felszeletem, különben a tészta törni fog.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Eredeti almás lepény
Pancsika 101 recept

A linzer alaptésztát többféleképpen használhatjuk, most egy klasszikus almatöltelékkel készítettem el.

Hozzávalók

Gyúrt omlós tészta

Almatöltelék

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek