r
Nosalty Logó

Erdélyi vizes uborka

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kozák Brigitta
Erdélyi vizes uborka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Az uborkához

A felöntőléhez

Összesen 474 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Az uborkához

A felöntőléhez

Összesen 1896 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Az uborkához

A felöntőléhez

Összesen 11 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6904.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    462 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    342 mg
  • Foszfor
    620 mg
  • Nátrium
    5458 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.7 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    3783 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    426 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    406 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1513 micro
  • β-karotin
    4126 micro
  • β-crypt
    633 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    790 micro
Összesen 474 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    67.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27618.4 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    1847 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    1366 mg
  • Foszfor
    2478 mg
  • Nátrium
    21831 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    438.9 g
  • Cukor
    230 mg
  • Élelmi rost
    58 mg

VÍZ

  • Összesen
    15132 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1704 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    424 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1622 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    754 micro
  • Kolin:
    614 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6053 micro
  • β-karotin
    16506 micro
  • β-crypt
    2533 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3161 micro
Összesen 1896 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    93.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    37 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 11 kcal

Hozzávalók

Az uborkához

A felöntőléhez

Elkészítés

Az uborkához

  1. Előkészítünk kb. 25 db 700 ml-es befőttes üveget. Az nem baj, ha kisebb vagy, ha nagyobb. Én ilyenkor minden üveget felhasználok, csak aza fontos, hogy jól zárjon a teteje. Alaposan kimossuk, és szárazra töröljük őket.
  2. Az uborkákat megmossuk és megtisztítjuk a száruktól.
  3. Ezután megtöltjük az üvegeket az uborkákkal és a fűszernövényekkel. Minden fűszerből ízlés szerint adagolunk, pl. egy kisebb babérlevél, 5-10 szem bors és mustármag, 1-2 csík torma...
  4. A vizet a sóval, cukorral és ecettel feltesszük főni. Mikor felfőtt, merőkanállal felöntjük az üvegeket. Nem tesszük rá a tetőket, hanem az asztalon hagyjuk kihűlni. Mikor langyos, visszaöntjük a vizet az uborkákról a fazékba (ügyelve arra, hogy a fűszerek ne távozannak a vízzel)és újra felfőzzük. Én a tenyeremet az üveg szájához teszem, ezt használom "szűrőként".
  5. Három alkalommal kell megismételni az uborkák leforrázását. Mielőtt harmadik alkalommal felöntjük az üvegeket a forró vízzel, teszünk a vízbe egy fél teáskanál szalicilt. Ezzel a szaliciles vízzel minden üveget teletöltünk, majd erősen rácsavarjuk a tetőket.
  6. Végül száraz dunsztba helyezzük, amíg ki nem hűlnek.
  • Receptkönyvben: 189
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 31645
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 06.

Receptkategóriák

Erdélyi vizes uborka
Kozák Brigitta 15 recept

Ez az adag a mi családunk számára szinte egész télen kitart. Több hónap után is ropogós, friss és nem utolsó sorban szép :) A virág alakúra vágott répa, a hagymakarikák derűssé, vidámmá varázsolják a polcon felsorakozott üvegeket. Nem kell megijedni attól, hogy hosszadalmas a befőzés folyamata, mert az eredmény mindenképpen megéri a belefektetett munkát. A karácsonyi vacsorához elengedhetetlen a Csabai karaj mellé. Mindenkinek ajánlom, hogy szánjon rá egy későnyári délutánt!

Hozzávalók

Az uborkához

A felöntőléhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek