r
Nosalty Logó

Élesztős-omlós tésztás bejgli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
modosa
Élesztős-omlós tésztás bejgli
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A tésztához (6 rúd)

A marcipán töltelékhez

A gesztenyés töltelékhez

A mogyorós töltelékhez

Összesen 1062 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A tésztához (6 rúd)

A marcipán töltelékhez

A gesztenyés töltelékhez

A mogyorós töltelékhez

Összesen 12775 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A tésztához (6 rúd)

A marcipán töltelékhez

A gesztenyés töltelékhez

A mogyorós töltelékhez

Összesen 409 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    60.1 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    136 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    872.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    264 mg
  • Nátrium
    349 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    117.5 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    330 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    323 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    82 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 1062 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    202.9 g

Zsír

  • Összesen
    720.8 g
  • Telített zsírsav
    314 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    304 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    1632 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10470.9 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    388 mg
  • Kálcium
    1453 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    1179 mg
  • Foszfor
    3169 mg
  • Nátrium
    4184 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    37 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1409.6 g
  • Cukor
    482 mg
  • Élelmi rost
    76 mg

VÍZ

  • Összesen
    342.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3955 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    97 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    835 micro
  • Kolin:
    653 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3873 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    978 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    642 micro
Összesen 12775 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    338 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.5 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 409 Kcal

Hozzávalók

A tésztához (6 rúd)

A marcipán töltelékhez

A gesztenyés töltelékhez

A mogyorós töltelékhez

Elkészítés

A tésztához (6 rúd)

  1. A szobahőmérsékletű vajat tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a tojássárgáját.
  2. A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, csomómentesre keverjük, beleszórjuk a cukrot, majd folyamatos keverés közben a habosra kevert vajhoz adjuk.
  3. A lisztet átszitáljuk, majd a vajas keverékhez adjuk.
  4. A tésztát összedolgozzuk, belisztezett munkalapon könnyedén átgyúrjuk.
  5. Lemérjük, hat egyenlő részre osztjuk, gömböcöket formázunk belőle, kissé lelapítjuk, és becsomagoljuk folpack-ba.
  6. Minimum 2 órát, de még jobb, ha egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
  7. Amíg a tészta pihen, a hozzávalókból összeállítjuk a töltelékeket. Figyeljünk arra, hogy az állag minden esetben sűrű legyen, különben elázik, illetve megreped a tészta.
  8. A gombócokat téglalap alakúra nyújtjuk, széleit elvékonyítjuk.
  9. Tojásfehérjébe mártgatott ujjal eloszlatjuk a tésztán a tölteléket, 2 cm-es peremet üresen hagyva.
  10. A tészta üresen hagyott széleit felhajtjuk, hosszú oldalánál feltekerjük, meghengergetjük.
  11. Az illesztéses oldalánál óvatosan lelapítjuk, megfordítva sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  12. Tojássárgájával vékonyan lekenjük, hűvös helyen pihentetjük.
  13. Miután megszáradt a felületén a tojás, és már nem ragad, lekenjük tojásfehérjével, majd melegebb helyre visszük keleszteni kb. 20 percre.
  14. Villával megszúrkáljuk, és apró jelölésekkel látjuk el, hogy tudjuk, melyikben milyen töltelék van (ez a bejgli ugyanis nem fog megrepedni :). A jelölés lehet egy szem dió, mogyoró, különféle alakzatú szúrkálás).
  15. Végül készre sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x50
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 198
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 25118
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 23.

Ajánló

Ez a fajta bejgli jól fagyasztható, ezért - a karácsonyi készülődést megkönnyítendő - akár hetekkel előre elkészíthetjük.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tudom, minden jóravaló unoka ezt mondja, de tényleg az én nagyikám csinálta a világ legfinomabb bejglijét!   Aztán súlyos beteg lett, és a műtétjét követően memóriájából törlődött az összes recept.  Anyukám nemrég megtalálta azt az 1940-es kiadású cukrász tankönyvet, amiből annak idején a nagyim tanult, és benne, a lapok közt megbújva, annak a bejglinek a receptjét, amiről sok-sok éve lemondtunk már. Nagy szeretettel adom most át nektek ezt az újra felfedezett titkot :).

Hozzávalók

A tésztához (6 rúd)

A marcipán töltelékhez

A gesztenyés töltelékhez

A mogyorós töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek