r
Nosalty Logó

Egyszerű, ám ellenállhatatlan paradicsomszószos tészta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Egyszerű, ám ellenállhatatlan paradicsomszószos tészta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír

paradicsomszósz

tálalás

Összesen 362 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír

paradicsomszósz

tálalás

Összesen 3606 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír

paradicsomszósz

tálalás

Összesen 139 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    982.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    132 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    565 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    172.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    205 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    141 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    536 micro
  • β-karotin
    1684 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    11676 micro
  • Lut-zea
    292 micro
Összesen 362 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    127.1 g

Zsír

  • Összesen
    113.8 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    159 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9821.1 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    340 mg
  • Kálcium
    1317 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    523 mg
  • Foszfor
    1936 mg
  • Nátrium
    5654 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    480.7 g
  • Cukor
    75 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    1721.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2046 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    140 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    228 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    48 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1411 micro
  • Kolin:
    241 mg
  • Retinol - A vitamin:
    415 micro
  • α-karotin
    5365 micro
  • β-karotin
    16842 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    116763 micro
  • Lut-zea
    2918 micro
Összesen 3606 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    382.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    220 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    209 micro
  • β-karotin
    657 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    4552 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 139 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

paradicsomszósz

tálalás

Elkészítés

paradicsomszósz

  1. Az olajat felhevítjük (épp ezért érdemes sütéshez ajánlott ún. cucina olívaolajat használni), majd jól megpirítjuk rajta a felkarikázott kolbászt. Erre jöhet is rá a nyolcadolt vöröshagyma, a felezett fokhagymagerezdek, valamint a nagyobb darabokra vágott szárzeller és répák.
  2. Az egészet elkeverjük, és nagy lángon jól megpirítgatjuk. Amikor úgy érezzük, ezzel megvagyunk, jöhet rá a frissen aprított bazsalikom és a sűrített paradicsom. Picit ezeket is megfuttatjuk.
  3. Végül, ha az ízes alappal megvagyunk, jöhet a volumennövelés: hozzáadjuk az aprított (ez lehet konzerv vagy friss is) és a passzírozott paradicsomot. Rálöttyintünk egy jó adag száraz vörösbort, ügyelve a minőségre - csak olyannal főzzünk, amit szívesen is fogyasztunk!
  4. Ízfokozóként beledobunk egy darabka parmezánt is - erre a célra kimondottan tökéletes a parmezán megmaradó, reszelésre sokszor nem alkalmas "héja". Ügyeljünk rá, nehogy viaszos bevonatú legyen, hanem teljesen ehető - így akár bele is turmixolhatjuk majd.
  5. A bor és a paradicsomok ízétől függően ezen a ponton érdemes lehet minimális cukorral édesíteni. Eztán sózzuk-borsozzuk, adunk neki egy alapos elkeverés, majd lefedve, alacsony lángon főzzük. Minél tovább, annál jobban összeérnek az ízek, de egy másfél-két órát mindenképpen adjunk a szószunknak. Közben elég néhányszor átkeverni, nehogy odakapjon.
  6. A készre főzött szószt aztán a tűzről lehúzva botmixerrel tetszés szerinti mértékben pürésítjük, én mostanában teljesen le szoktam pürésíteni, egészen mennyei úgy. A turmixozás előtt, ha gondoljuk, vegyük ki a parmezáncsücsköt, a kolbászt viszont mindenképp turmixoljuk bele a szószba!
  7. Utolsó lépésként adjunk hozzá egy deci jó minőségű habtejszínt, ami csodás színt és egy kis plusz selymességet fog adni a szószunknak.

tálalás

  1. Öntsük a szószunkat frissen főtt tésztára, keverjük el jó tocsogósra, majd frissen reszelt parmezánnal és aprított bazsalikommal megszórva tálaljuk.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 211
  • Tegnapi nézettség: 55
  • 7 napos nézettség: 450
  • Össznézettség: 28915
  • Feltöltés dátuma: 2020. április 23.

Ajánló

Ha maradna a szószból, fagyasszuk le, akár kisebb adagokban, később szuperül fel lehet használni különféle mártásokhoz és húsételekhez.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyszerű, ám ellenállhatatlan paradicsomszószos tészta
Rosanics Petra 308 recept

A házi paradicsomszósz tipikusan az a dolog, amire ha egyszer ráérez az ember, többet sose fogja a bolti verziót választani. E recept esetében a titok a lepirított zöldségekben és a füstölt kolbászban rejlik, a végeredmény pedig magában kanalazva, tésztával kínálva, húsokkal párosítva és pizzára kenve egyaránt megállja a helyét. A főzési idő senkit ne rettentsen el, nem kell ott álldogálni mellette, csak fedjük le - legalábbis ha nem akarunk konyhát festeni utána. Buon appetito!

Hozzávalók

paradicsomszósz

tálalás

Címlapról ajánljuk

További cikkek