r
Nosalty Logó

Egészben sült ropogós liba

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Nosalty
Egészben sült ropogós liba
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 21% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1387 kcal
  • 21% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 8316 kcal
  • 21% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 149 kcal
  • 21% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    190.1 g

Zsír

  • Összesen
    59.6 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    700 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3864.8 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    208 mg
  • Foszfor
    2615 mg
  • Nátrium
    730 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    641 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    134 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    125 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    272 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    100 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    399 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    439 micro
Összesen 1387 kcal
  • 21% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1140.7 g

Zsír

  • Összesen
    357.7 g
  • Telített zsírsav
    140 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    93 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    45 g
  • Koleszterin
    4200 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23188.5 g
  • Cink
    118 mg
  • Szelén
    842 mg
  • Kálcium
    759 mg
  • Vas
    132 mg
  • Magnézium
    1248 mg
  • Foszfor
    15692 mg
  • Nátrium
    4382 mg
  • Réz
    16 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.6 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    3845.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    803 micro
  • B6 vitamin:
    32 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    444 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    748 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    19 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    215 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1632 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    600 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2396 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2635 micro
Összesen 8316 kcal
  • 21% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    417.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    282 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 149 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A konyhakész, belsőségektől megtisztított libát átmossuk.
  2. A petrezselymet nagyon finomra vágjuk, akárcsak a fokhagymát (azt le is reszelhetjük) összekeverjük őket a sóval és a borssal.
  3. A liba belsejét jól bemasszírozzuk ezzel a keverékkel, kívülről sózzuk-borsozzuk a libát mindkét oldalán. Ha nagyon sok időnk van, ezt egy éjszakával korábban is megtehetjük, de nem muszáj!
  4. Ha kész a bedörzsölés, az almákat négybe vágjuk, kivágjuk a magházukat, és a madár belsejébe tesszük.
  5. A combokat és a szárnyakat fóliával betekerjük, a lábakat és a melleket összekötözzük. A libát a hasára fektetjük, fóliával betekerjük, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 80 percre.
  6. Ha kész, kivesszük, a hátára fordítjuk, a kiolvadt zsírral jól megkenegetjük.
  7. Visszatakarjuk, és újabb 80 percre visszatesszük a sütőbe. Ha a 2x80 perc alatt nem sült át nagyjából, akkor tegyük vissza még 30-30 percre a hátán és a mellén is. Akkor jó, ha a villa már könnyebben belemegy, amíg úgy érezzük, hogy most már csak pirítani kell, erre sajnos nincs tökéletes recept, liba és sütőfüggő.
  8. Ha már puhának érezzük, akkor bevesszük a combokról és a szárnyakról a fóliát, jól meglocsoljuk a kisült zsírral, és fólia nélkül 190 fokon 30 percig sütjük a hasán, majd újabb locsolás után a hasán is.
  9. Ha kész, 30 percig pihentetjük, majd szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 240 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 77
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 33
  • Össznézettség: 75666
  • Feltöltés dátuma: 2018. november 09.

Ajánló

Klasszikusan párolt káposzta és zsíros tört krumpli megy hozzá, de bármilyen izgalmasabb körettel is feldobhatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Márton-nap környékén szokás libát enni, de egyre kevesebben állnak neki egy egész madarat megsütni. Pedig nem annyira bonyolult, csak figyelni kell rá - és ha egyszer ráéreztünk, karácsonykor, vagy más téli ünnepkor is elkészíthetjük!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek