r
Nosalty Logó

Diós házi sajt

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Szlovi
Diós házi sajt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 24% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 871 kcal
  • 24% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 3481 kcal
  • 24% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 66 kcal
  • 24% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.3 g

Zsír

  • Összesen
    41.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5409.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    1454 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    3824 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.4 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 871 kcal
  • 24% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    165.2 g

Zsír

  • Összesen
    165.2 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    47 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    21638.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    5815 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    352 mg
  • Nátrium
    15295 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    213.8 g
  • Cukor
    203 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    146.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 3481 kcal
  • 24% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    409.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    7 mg
  • Nátrium
    290 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    2.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 66 kcal

Hozzávalók

  • 5 l tej
  • 3 ek
  • 150 ml ecet (10%-os, vagy 75 ml 20%-os)
  • 10 dkg dió (vagy pritaminpaprika, vagy olajbogyó)

Elkészítés

  1. A tejet felforraljuk lassú tűzön. Ha felforrt, beletesszük a 2 ek sót, majd újabb 2 percig főzzük. Beletesszük az ízesítőt (pl. diót), majd mindjárt utána beleöntjük az ecetet. Egyszer összekeverjük és hagyjuk összeállni. Ez kb. fél perc, majd összevágjuk a lábos tetején lévő anyagot kb. 4×4 -es kockára. Hagyjuk főni ezután még 1 percig. Ez idő alatt fogjunk egy félkör alakú szűrőt, amibe tegyük bele a tetrapelenkát, és szűrjük le a visszamaradt anyagot.
  2. A tetrapelenkát lógassuk fel. Hagyjuk 15 percig, hogy a maradék savó kicsöpögjön. Mielőtt áttesszük a szűrőbe, csavarjuk meg a pelenkát a leszűrt anyag fölött, hogy a sajt másik oldala is összeálljon. Ezután átrakjuk a félkör alakú szűrőbe, és letakarjuk. Hagyjuk állni 2 napig. Naponta 2-szer, 3-szor forgatjuk. A második nap, mikor már kezd sárga lenni, 1 ek sóval mind a két felét bedörzsöljük.
  3. Ha kiszedtük a szűrőből a sajtot, utána is forgassuk naponta egyszer, míg el nem fogy. :)
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 144
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 13911
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 03.

Ajánló

5 l tejből kb. 70-90 dkg sajt jön ki, attól függően, hogy mennyi ízesítőt teszünk bele, és milyen minőségű a házi tejünk. Minél nagyobb a sajt, annál jobb a minősége.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Diós házi sajt
Szlovi 4 recept

Párommal ráálltunk a házi dolgokra, és mivel nem messze tőlünk hozzájutunk házi tejhez, gondoltuk megpróbáljuk, és egész jó lett. Azóta sok mindent kipróbáltunk, és változtattunk. Készítettünk simát, pritaminpaprikásat és utoljára diósat és olívásat. A képen épp a diós van. Páromnak ez ízett eddig a legjobban. Úgy gondolom, ebből jobbat már nem tudunk kihozni. Legközelebb másik sajtot próbálunk csinálni. Ha az is sikerül, akkor ide is felrakom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek