r
Nosalty Logó

Datolyamézzel és fokhagymával sült cékla tahini "tejföllel" Steiner Kristóftól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Nosalty
Datolyamézzel és fokhagymával sült cékla tahini "tejföllel" Steiner Kristóftól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
140 °C
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 102 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 411 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 86 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    196.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 102 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    23 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    785.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    194 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    338 mg
  • Nátrium
    160 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.2 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    303.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    237 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    115 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 411 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 86 Kcal

Hozzávalók

  • 1 db cékla (nagy, lehet előfőzött, vákuumcsomagolt is)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 ml juharszirup (1 kiskanál datolya szirup (vagy más természetes szirup))
  • 1 ek tahini (szezámpaszta, de beáztatott, lecsepegtetett, majd krémmé őrölt napraforgómag is remek)
  • 1 citromból nyert citromlé (vagy narancs vagy mandarin kifacsart leve)
  • 0.5 teáskanál mustár (magos vagy krémes)
  • 1 közepes db lilahagyma (ízlés szerint vékony holdacskákra szelt lila hagyma)
  • 5 dkg szőlő (1 marék, felezve, vagy ha nincs szezonja: aranymazsola)
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A Flora margarint a mélyhűtőbe teszem, hogy az olívaolaj megdermedjen.
  2. A céklát - ha nem előfőzött változatot használok – héjastól alufóliába csomagolom, és 200 fokon puhára sütöm, majd ha kihűlt, meghámozom.
  3. A sütőt ezután 140 fokra mérsékelem, majd kikeverem a mázat: a fokhagyma felét lepréselem, a szirupot belecsorgatom, ráfacsarom a fél citrust, és jöhet a mustár is. Sózom-borsozom, majd a negyedelt céklaszeletkéket alaposan bemasszírozom a fűszeres marináddal, egy sütőtálra pakolom, és előkapom a mélyhűtőből a margarint, majd felét a sajtreszelő nagy lukú oldalán a céklára reszelem.
  4. A sütőben, felső “polcon” húsz percen át pirítom – addig kikeverem a tahinit.
  5. A maradék Florát egy kis lábasban felolvasztom, belekeverem majd a lángról levéve a megmaradt citrusfél levét, felöntöm a tahinivel. Belepréselem a maradék fokhagymát, kap sót és borsot, majd felöntöm annyi vízzel, hogy tejfölszerű, krémes állagot kapjon.
  6. A sült céklát csini üvegtálon szervírozom a lilahagyma-szeletekkel, a felezett szőlővel, és gálánsan rácsorgatom a gazdag szezámmagmártást.
  • Sütés hőfoka: 140 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 33
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1457
  • Feltöltés dátuma: 2019. szeptember 27.

Receptkategóriák

Nemrég egy budapesti iskolában tartottunk junior főzőkurzust, én pedig – tudván, hogy a gyerekek rendszerint nem szeretik a céklát – természetesen nem hagyhattam ki a menüből a legszebb színű gyökérzöldséget. Meggyőződésem, hogy aki nem szeret valamit – igaz ez a gyerkőcökre is – egy rossz gasztrotapasztalat áldozata, de ha megfelelően elkészítve, tökéletes ízharmóniában kóstolja meg a “nemszeretem” kaját, azonnal beleszeret. Így volt ez a kicsikkel is: “nincs is cékla íze” – mondták a bíborszín falatokat majszolva, azóta pedig még inkább hivatásomnak érzem, hogy megvédjem őcéklasága becsületét. Ezt a szürreális színű, és még hihetetlenebb ízű finomságot előételként, salátaként, tészta feltétként, de még szendvicsre pakolva is majszolhatjuk – nem csak #NovenyiHetfo-n.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek