r
Nosalty Logó

Dal makhani

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Dal makhani
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 471 kcal
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2363 kcal
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 196 kcal
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    656.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    326 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    127.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    406 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    112 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    4169 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 471 kcal
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    111.8 g

Zsír

  • Összesen
    82.6 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3284.5 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    352 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    440 mg
  • Foszfor
    1631 mg
  • Nátrium
    795 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    308.8 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    639.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    517 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2031 micro
  • Kolin:
    414 mg
  • Retinol - A vitamin:
    470 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    559 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    20843 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 2363 kcal
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    273.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    169 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1737 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 196 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fekete lencsét megmossuk, majd sós vízben megfőzzük. Lecsepegtetjük és félrerakjuk.
  2. A finomra vágott hagymát 3 evőkanál vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a gyömbért, a kaffir lime leveleket, a garam masalát. Ízlés szerint borsozzuk, és megszórjuk csilipehellyel, majd pár percet együtt pirítjuk.
  3. Jöhet a paradicsompüré és pár perc összepirítás. Ezután hozzáadjuk a főtt lencsét és a főtt babot (egy lecsepegtetett konzervnyit), és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Alaposan megsózzuk, majd az egészet megkeverjük.
  4. Lefedve 20-30 percet főzzük, hogy a lencse és a bab szinte szétfőljön. Közben időnként keverünk rajta, és szükség esetén pótoljuk a vizet.
  5. A már majdnem kész lencsét kicsit összezúzzuk egy régimódi krumplinyomóval vagy merülőfejes turmixszal - arra mindenképpen figyeljünk, hogy ne krémesítsük teljesen. Ha aggódunk emiatt, célszerű a főzelék felét-harmadát kiszedni, és egy tálkában külön pürésíteni, majd visszaönteni.
  6. A lencséhez keverjük a dupla tejszínt (ha sima habtejszínt használunk, adjunk hozzá picit többet), majd egy gyors keverés után ízlés szerint még 1-2 kanál vajat. Talán soknak hangzik, de ettől lesz igazán krémes a végeredmény.
  7. Rottyantunk még egyet a főzeléken, majd tálaljuk is.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 138
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 14434
  • Feltöltés dátuma: 2019. december 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Dal makhani
Rosanics Petra 313 recept

Ha szeretitek a lencsefőzeléket, és más nemzet verzióját is kipróbálnátok, akkor ez a ti receptetek lesz. A dal makhani az egyik legjellegzetesebb indiai fogás, amit a nálunk elterjedt barna és zöld helyett fekete lencséből és némi vörösbabból készítik. Alapfűszere a garam masala, emellett pedig sok vaj kell bele - ez az, amitől olyan csodásan krémes lesz. Tökéletes komfortkaja, ami egy ferde éjszaka másnapján tökéletes választás.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

9 ázsiai leves, amit ha megkóstolsz, szerelmes leszel

Temérdek rizs- vagy üvegtészta esetleg udon- vagy göndör búzatészta, megannyi különleges fűszer, a magyar konyha számára szokatlan feltét és ízvilág. Az ázsiai levesek annyira finomak és addiktívak, hogy nem csoda, hogy jó ideje megőrül értük a világ!

Nosalty

További cikkek