r
Nosalty Logó

Császármorzsa 11. - juharszirupos gyümölcsmártással

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
J.K.
Császármorzsa 11. - juharszirupos gyümölcsmártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A császármorzsához

A gyümölcsmártáshoz

Összesen 691 kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A császármorzsához

A gyümölcsmártáshoz

Összesen 2758 kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A császármorzsához

A gyümölcsmártáshoz

Összesen 136 kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    18.6 g

Zsír

  • Összesen
    16.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    159 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    616 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    208 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    115.8 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    196.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    175 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    491 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    248 micro
Összesen 691 kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    74.3 g

Zsír

  • Összesen
    65.5 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    637 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2463.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    166 mg
  • Kálcium
    833 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    789 mg
  • Nátrium
    491 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    463.1 g
  • Cukor
    169 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    784.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    701 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    128 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    306 micro
  • Kolin:
    513 mg
  • Retinol - A vitamin:
    534 micro
  • α-karotin
    27 micro
  • β-karotin
    1963 micro
  • β-crypt
    66 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    993 micro
Összesen 2758 kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    121.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    97 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 136 kcal

Hozzávalók

A császármorzsához

A gyümölcsmártáshoz

Elkészítés

A császármorzsához

  1. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A tojássárgát a tejjel, cukorral és sóval robotgéppel összekeverjük. Folyamatos keverés mellett lassan beleszórjuk a lisztet. Félretesszük a robotgépet.
  3. Belekeverjük a mazsolát. Hozzáöntjük a fél dl szénsavas vizet (könnyebbé teszi a császármorzsát).
  4. Robotgéppel felverjük a fehérjét, és óvatosan a masszához keverjük (ezt már gép nélkül).
  5. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, és beleöntjük a tésztát. Közepes hőfokon addig sütjük, amíg az alja teljesen megszilárdul.
  6. Lapos fakanállal kettévágjuk, és egy villa segítségévelmegfordítjuk a darabokat. A feleket is kettévágjuk, majd azokat is...
  7. A császármorzsát készre sütjük úgy, hogy folyamatosan forgatjuk annak darabjat - nem keverjük.
  8. A mangót, az almát és a körtét meghámozzuk, majd felaprítjuk.
  9. 1 ek vajon megpároljuk őket az1 ek barna cukorral, 2 ek juharsziruppal, 10 szem szegfűszeggel, 1/2 citrom levévelés kb. 1 tk fahéjjal.
  10. Amikor elkészül a szósz, kivesszük belőle a szegfűszegeket.
  11. A császármorzsát tálalás előtt megszórjuk porcukorral, ésráöntjük a gyümölcsmártást.
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 10736
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 03.

Ajánló

Az eredeti receptet írtam le, de a 30 g vajat soknak találtam, így felére csökkentettem a mennyiséget. Ezt az adagot 3 részletben sütöttem ki, hogy jól átsüljön, és ne égjen oda. Két fakanalat is használtam: az egyiket a nyers, illetve félig sült tészta megfordításához, a másikat a már megsült darabok forgatásához.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az osztrák és a magyar császármorzsa szinte teljesen különböző recept alapján készül, viszont a maga módján mindegyik finom. Én most az osztrákot próbáltam ki, beírtam a keresőbe a Kaiserschmarrn szót, és el is készítettem az első receptet, amit találtam. A honlapon egy kis történelmi összefoglalót is írtak az I. Ferenc Józseffel kapcsolatos eredetről. Aztán leszögezték, hogy nekik igazából mindegy is honnan ered, mert finom, és az a lényeg. A gyümölcsöktől kezdve saját találmány. Eredetileg félig reform császármorzsának indult félbarna liszttel, bio juharsziruppal és egzotikus szezongyümölccsel, de az első pár falat után a férjem közölte, hogy nem elég édes. Ekkor pótoltam az eredetileg szándékosan kihagyott "megszórjuk porcukorral" lépést is. A gyerekek pedig nagy ívben elkerülték a gyümölcsös részeket, így maradt az instant kakaó. Ezek után a kisebb változtatások után már mindenki kért repetát is.

Hozzávalók

A császármorzsához

A gyümölcsmártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek