r
Nosalty Logó

Coca - Szent Iván napi katalán sütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nyihaj
Coca - Szent Iván napi katalán sütemény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 700 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 2805 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 341 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    31.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    838 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    218 mg
  • Nátrium
    456 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.9 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    203 micro
Összesen 700 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.1 g

Zsír

  • Összesen
    125.5 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    46 g
  • Koleszterin
    555 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3351.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    294 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    874 mg
  • Nátrium
    1826 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    383.5 g
  • Cukor
    210 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    166 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    296 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    475 mg
  • Retinol - A vitamin:
    275 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    214 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    813 micro
Összesen 2805 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    222 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 341 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk a sóval.
  2. Egy másik tálban a tojások sárgáját a cukorral 2-3 perc alatt habosra keverjük. Bár először úgy tűnik, nem veszi fel a tojások sárgája a porcukrot, de sikerülni fog és alapos keveréssel szépen ki is habosodik, megnő a térfogata.
  3. Hozzáadjuk a tejet, olajat, citromhéjat és egyneművé keverjük. Beletesszük a likőrt. Nagyon különleges aromát ad a süteménynek, de el is hagyható, ill. tejjel helyettesíthető.
  4. A keverékhez öntjük a lisztes sütőport, szintén összekeverjük.
  5. A tojásfehérjehabbal lazítjuk a tésztát. Óvatosan, mint a piskótánál, ne törjük a habot!
  6. Kisméretű, sütőpapírral teljesen kibélelt tepsibe öntjük a tésztát. Tetejét ízlés szerint megszórjuk fenyőmaggal, mogyoróval vagy aszalt gyümölccsel.
  7. Előmelegített sütőben 170 fokon, légkeveréssel 15 perc alatt pirosra sütjük.
  8. A sütőből kivéve 7 percig pihentetjük a tésztát.
  9. Papírral együtt kiemeljük a tepsiből, porcukorral megszórjuk, szeljük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28x21
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 4504
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 10.

Ajánló

Kombináljuk, variáljuk bátran, hisz rengeteg változata létezik. Hidegen, melegen, desszertnek, reggeliként - vagy csak úgy :-D - tejjel, kávéval... I hope you like it!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon szeretem az idegen országok konyháit. Válogatós vagyok, de mindenhol meglelem a nekem tetsző ízvilágot és örömmel kísérletezem. Otthon jártunkkor került a kezembe egy régi, képmentes szakácskönyv, amiben 10 nemzet étkeit mutatta be a szerző. Itt találtam rá erre a sütire (tképpen egy joghurtos, poharas süteményrecept volt), megragadt bennem a neve (igen asszociatív...). Itthon - angoltanulásnak álcázva - nekiálltam a netet bújni, hogy kiféle miféle ez a katalán süti! A Coca de Sant Joan tradicionális katalán sütemény, amit Sant Joan (Szent Iván) napján, ünnepén sütnek. Nagyon sok változata létezik: élesztős, laposabb kalácsféle, kekszesebb jellegű, illetve az általam választott kevert tészta típusú; abban azonban egyeznek, hogy a tetejüket fenyőmaggal, diófélékkel, aszalt gyümölccsel szórják meg, kisülve pedig porcukorral is meghintik. Erre a receptre azért esett a választásom, mert a blog írója egy barátnője anyukájától kérte el telefonon, aki katalán származású. Autentikusnak tűnt :) Könnyű és finom sütemény, nagyon jól variálható az ízvilága! Abszint és ánizsos likőr vagy aroma híján a házi zölddió likőrt löttyintettem a tésztába, emiatt ilyen sötét a színe! Enélkül szép, világos piskótaszínű. Ki is hagyható a likőr, de a folyadékot tejjel, tejszínnel szerintem pótolni kell. Fenyőmagom se volt itthon, így mogyorót használtam. Aszalt és kandírozott gyümölcs pedig szóba se jöhet, mert akkor a fiúk nem esznek belőle :) Hagyományosan St. Joan "tortáját" jégbe hűtött pezsgővel fogyasztják. Tejjel, kávéval is megállja a helyét, langyosan és hidegen is nagyon finom. A 15 perces sütési idő alatt nem szabad kinyitni a sütő ajtaját. A használt hozzávalók mind szobahőmérsékletűek legyenek.  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek