r
Nosalty Logó

Citromos vargánya

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
giuliettalupa
Citromos vargánya
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 120 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 481 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 59 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    177.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 120 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.5 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    770.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    535 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.1 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    710 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    116 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 481 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    93.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 59 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gombákat tisztítsuk meg, a legjobb gombakefével (de bármilyen kis kefe megteszi). Mosni nem szabad, mert elázik, és nem is érdemes, mert az erdőben lesz koszos, legfeljebb földes, de ezt a kefével eltávolíthatjuk. A csigarágta vagy kukacos részeket, illetve a nagyon földes részt a tönkről lefaraghatjuk kis késsel.
  2. A tönköt és a kalapot szedjük szét. Kockázzuk fel a gombák használható részeit. Ha a tönk nem szivacsos vagy férges, akkor azt is felhasználhatjuk.
  3. Egy serpenyőbe forrósítsuk fel az olajat, és dobjuk rá a gombát. Fűszerezzük borssal, szegfűszeggel, rozmaringgal és sóval. Öntsük rá a bort, és fedő alatt, lassú tűzön kb. 20 percig pároljuk.
  4. Mikor elkészült a gomba, egy citrom levét facsarjuk rá, és úgy tálaljuk. Nemcsak forrón, hidegen is fogyasztható.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 10
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 437
  • Feltöltés dátuma: 2020. július 10.

Ajánló

Gyorsan elkészíthető, ízletes fogás. Nem érdemes mással kombinálni, mivel a vargányának annyira finom és domináns az íze, hogy önmagában élvezhető legjobban. Melegen és behűtve egyaránt tálalható, hozzá száraz fehérbort kínáljunk!

Receptkategóriák

Citromos vargánya
giuliettalupa 82 recept

A sok esőt követően rengeteg a gomba az erdőben, közöttük sok ehetőt is találni, amelyek közül a vargánya a legfinomabb. Egy teli kosárból mindig  jut a szárítóba, mélyhűtőbe, és persze frissen elkészítve az asztalunkra is. Most egy kevésbé ismert elkészítési módot ajánlok, amely az észak-olasz Trento régióból (Bolzanóból) való, ahol a környező hegyekben szintén lehet vargányát (funghi porcini) szedni. Az erdei gomba nagyon finom, de csak abban az esetben készítsük el, ha 100%-ig ismerjük a szedett fajtát! Ellenkező eseten be kell vizsgáltatni! Minden piacon van gombaszakértő, a vizsgálat pedig INGYENES! Ne kockáztasson senki!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek