r
Nosalty Logó

Citromos pite Heston Blumenthal nyomán

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dávid
Citromos pite Heston Blumenthal nyomán
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 460 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 5517 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 236 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    21.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    242 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    124 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.7 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    221 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    159 mg
  • Retinol - A vitamin:
    217 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    243 micro
Összesen 460 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    103 g

Zsír

  • Összesen
    261 g
  • Telített zsírsav
    144 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    2908 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4274.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    272 mg
  • Kálcium
    676 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    166 mg
  • Foszfor
    1649 mg
  • Nátrium
    1483 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    716.1 g
  • Cukor
    458 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    878.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2652 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    196 mg
  • D vitamin:
    549 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    431 micro
  • Kolin:
    1914 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2608 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    468 micro
  • β-crypt
    135 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2917 micro
Összesen 5517 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    182.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.5 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    111 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 236 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet és a porcukrot szitáljuk egy nagyobb tálba, majd adjunk hozzá egy csipet só és a kockára vágott, szobahőmérsékletű vajat. A tésztakeverő karral 3-4 percig keverjük, amíg morzsalékos nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a három tojássárgáját, a vanília kikapart magjait és citrom reszelt héját, majd 2-3 percig tovább dolgozzuk a tésztát, amíg nagyobb darabokban össze nem áll. Kivesszünk a tálból, kézzel összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább fél órára.
  2. Kivajazunk és kilisztezünk egy 29 cm-es piteformát. A pihentetett tésztát két sütőpapír között, 2 mm vékonyra nyújtjuk. A felső sütőpírt eltávolítjuk és belefordítjuk a tésztát a formába (tehát a sütőpapíros fele lesz felül) és belenyomkodjuk, majd a szélén a felesleget levágjuk, majd 15 percre fagyasztóba tesszük.
  3. A tésztát szurkáljuk meg, tegyük rá vissza az egyik sütőpapír és szórjuk rá a pitesúlyt (ez lehet csomó aprópénz vagy bab is).
  4. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, majd utána vegyik ki belőle a nehezéket és süssük még 10 percen át.
  5. Ha a tészta elkészült, vegyük ki és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.

Töltelék

  1. A töltelékhez az összes hozzávalót egy nagy keverőtálba öntjük, kézi habverővel alaposan összedolgozzuk, majd vízgőz fölé tesszük. Ekkor már spatulára vagy fakanálra váltunk és 62 fokig melegítjük.
  2. Közben a sütőt előmelegítjük 120 fokra és visszatesszük bele az elősütött tésztát.
  3. Ha a citromos töltelék elérte a kellő hőfokot, akkor egy nagy kancsóba átszűrjük, hogy a citromhéjak ne kerüljenek bele, majd a pitét a ráccsal együtt kijjebb húzzuk a sütőből és beleöntjük a krémet és visszatoljuk a sütőbe.
  4. A pitét kb 20-25 percig sütjük, amíg a töltelék 70 fokos lesz. Ekkor kivesszük és hagyjuk kihűlni.
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 29
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 388
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 26333
  • Feltöltés dátuma: 2016. január 08.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Heston Blumenthal szakácskönyvében található ez a recept, bár némileg módosítanom kellett rajta, de ami a lényege, a töltelék, az valóban zseniális! Oké, kell hozzá némi elhivatott őrültség, de megéri, mert az állaga pont tökéletes: szeletelés után is egyben marad, de lágy, selymes, krémes és rezgős.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek