r
Nosalty Logó

Caponata - a szicíliai lecsó

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
giuliettalupa
Caponata - a szicíliai lecsó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 309 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1853 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 66 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    541.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    308 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.3 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    333.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    56 micro
  • β-karotin
    489 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3290 micro
  • Lut-zea
    406 micro
Összesen 309 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.2 g

Zsír

  • Összesen
    113.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3250.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    489 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    296 mg
  • Foszfor
    575 mg
  • Nátrium
    1851 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    211.6 g
  • Cukor
    146 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

VÍZ

  • Összesen
    2000.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    258 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    100 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    193 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    417 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    335 micro
  • β-karotin
    2936 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    19739 micro
  • Lut-zea
    2435 micro
Összesen 1853 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    119.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    723 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 66 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A padlizsánokat megmossuk, 3-4 cm-es kockákra vágjuk. jól megsózzuk, és hagyjuk kicsepegni kb. 10 percig.
  2. Ezalatt a két hagymát felaprítjuk finomra, a zellerszárakat is vékony, félköríves szeletekre, a paradicsomot pedig kisebb kockákra vágjuk. Végül az olívabogyókat is kimagozzuk, hosszúkás szeleteket vágva belőle.
  3. Miután padlizsánról leitatjuk a felesleges nedvességet, a felforrósított, bő olívaolajba dobjuk. Pár perc alatt aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük ki.
  4. Egy kisebb serpenyőben a fenyőmagokat pár perc alatt megpirítjuk, vigyázva, hogy ne égjenek meg!
  5. Egy másik serpenyőben nagyon kevés olívaolajon (1-2 evőkanál) előbb a hagymát, majd a zellerszárat kezdjük el pirítani, majd párolni. Pár perc múlva hozzáadjuk a felszelt olajbogyót, majd a paradicsomot és a vízzel jól leöblített kapribogyót. (A kapribogyót azért kell jól leöblíteni, hogy kiázzon belőle a só.) Fedő alatt, néha átkeverve kb. 20 percet pároljuk.
  6. Egy kisebb pohárban elkeverjük a borecetet, a cukrot és a sűrített paradicsomot, majd a zöldséges keverékhez öntjük. Hozzáadjuk a már elősütött padlizsánokat, a pirított fenyőmagot és a mazsolát, majd további 5 percig, lassan kevergetve összefőzzük az ízeket.
  7. Tálalás előtt behűtjük, mert hidegen szokás fogyasztani, így a legfinomabb. Esetleg, ha van friss bazsalikomunk, megszórhatjuk vele a tetejét.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 2460
  • Feltöltés dátuma: 2020. április 24.

Ajánló

Fogyasztható önálló fogásként, előételként egy szelet friss, ropogós házi kenyérrel vagy anélkül, mellé félédes fehérbor ajánlott. De mindenképpen hűtve tálaljuk. Akkor a legjobb, ha már 1-2 napot a hűtőben töltött!

Receptkategóriák

Caponata - a szicíliai lecsó
giuliettalupa 82 recept

Ez egy tradicionálisan szicíliai fogás, az olaszok lecsója, amelynek ezerféle változata van, és nemcsak a szigeten, de egész Olaszországban (de főleg a déli régiókban) ismerik. Érdekes az étel elnevezése, amely a "capone" szóból származik, és egy finom halfajtát, az aranymakrélát jelöli. Régen a szicíliai arisztokraták asztalán tálalták fel ezzel az édes-savanyú zöldséges szósszal. Mivel a szegények nem tudták megfizetni ezt a drága halat, padlizsánnal helyettesítették. Így lett mostanra a caponata igazi főszereplője a padlizsán. Fogyasztása hűtve vagy szobahőmérsékleten ajánlott, de semmiképpen nem melegen! Akkor a legjobb, ha 1-2 napot áll a hűtőben, mert akkor az ízek összeérnek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek