r
Nosalty Logó

Buddha születésnapi levese

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
P.
Buddha születésnapi levese
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 14% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 440 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2634 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 133 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    35.2 g

Zsír

  • Összesen
    25.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    654.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    318 mg
  • Nátrium
    216 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    173.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    150 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    858 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 440 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    211.5 g

Zsír

  • Összesen
    155.6 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    891 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3926.6 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    189 mg
  • Kálcium
    218 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    284 mg
  • Foszfor
    1907 mg
  • Nátrium
    1295 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    1039.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    556 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    104 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    76 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    322 micro
  • Kolin:
    708 mg
  • Retinol - A vitamin:
    472 micro
  • α-karotin
    202 micro
  • β-karotin
    899 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    249 micro
Összesen 2634 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    196.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    258 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 133 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csirkét feldaraboljuk, hideg vízben feltesszük főni a hagymával, babérlevéllel, szegfűszeggel, chilivel, citromfűvel, kardamommal, szerecsendióvirággalés sóval. Annyi vizet öntsünk rá, hogy jócskán ellepje.
  2. Legalább 3-4 órát főzzük, lassan gyöngyözve, pontosan úgy, mintha húslevest készítenénk.
  3. A rizst sima vízben kifőzzük, leszűrjük.
  4. Kóstoljuk a sóját, majd adjuk hozzá a rákokat, ezt néhány percig főzzük csak.
  5. Tálaljuk forrón a citromhéjcsíkokkal, rizzsel levesbetétként, petrezselyemmel megszórva.
  • Receptkönyvben: 116
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 30260
  • Feltöltés dátuma: 2010. május 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A téma: Buddha születésnapja, a buddhizmus és a buddhisták legnagyobb ünnepe. Buddha születésnapja számszakilag mindig máshová esik. Az általános időpont idén május 27. Ez a dátum abból jön ki, hogy náluk máskor van az újév, jóval később, hiszen ők - nagyon okosan - nem a Gergely-naptárt használják. Azt mondják: a negyedik holdhónap 8. napja az a bizonyos nap. Ehhez már csak tudni kell, mikor van náluk az újév, rászámolni a 28 napos holdhónapokat, és meg is van az eredmény. Hát erre az alkalomra készült a leves. Először is: van benne hús. Mivel a buddhisták alapvetően adományokon éltek, ezért azt ették, amit adtak nekik. Ha ez hús volt, akkor húst." A tévhitet talán az okozza, miszerint a buddhizmus tiltja az Èlet elvételét. Tehát ők maguk nem ölnek le állatot, de ha az adomány hús volt, akkor elfogyasztották. Emellett nagy dilemma volt, hogy csirkével vagy marhával készítsem. Ugyanis, ha már választhatunk, akkor marhát ölünk le. Ezzel ugyanis egy Èlet elvételével sokkal nagyobb mennyiségű húshoz jutnak, mint egy csirke leölésével.  Most mégis csirkével készítettem - pusztán gasztronómiai megfontolásból: szebben zenélnek együtt ezek a fűszerek, ha csirkével készül, de hozzáteszem: bátran ajánlom marhahússal is. A leves maga egyébként 5 órát főtt nyílt tűzön, nagyon nagy élmény volt. Jóuram lelkesen vette ki a részét az elkészítéséből, ő ügyelt a tűzre. Állati nehéz eltalálni, hogy olyan legyen a parázs, amin tényleg csak pötyög a lé 5 órán át...De megérte. Az eredmény egy olyan húsleves, aminél finomabbat még sosem ettem. Magyar húsleves ide vagy oda. Èn most már így fogom készíteni. Sok szeretettel Buddha születésnapján mindenkinek!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek