r
Nosalty Logó

Borjúbríz Feke Zoli módra

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Borjúbríz Feke Zoli módra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 861 kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 1720 kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 186 kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    37.4 g

Zsír

  • Összesen
    69.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    500 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1559.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    1141 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    301.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    145 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    405 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1155 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1261 micro
Összesen 861 kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    74.8 g

Zsír

  • Összesen
    138.4 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    88 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1000 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3118.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    222 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    2282 mg
  • Nátrium
    359 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    602.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    334 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    290 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    810 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2310 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2523 micro
Összesen 1720 kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    338.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    247 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    251 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    274 micro
Összesen 186 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A legmacerásabb rész az elején van, ezért ha lehet, inkább szerezzünk be már előre lehártyázott mirigyet. Ha mégsem tudunk, akkor először hártyázzuk le, majd vágjuk fel kb. 1,5 cm-es darabokra.
  2. Amíg hártyázunk, addig a krumplit enyhén sózzuk meg, és süssük ki olajban.
  3. A 2-3 ek. olajat forrósítsuk fel, s futtassuk meg rajta a hagymát és fokhagymát. Kb. 2-3 percről van szó, amikor már a fokhagyma illatát elkezdjük érzeni, mehetnek bele a brízdarabok. Pirítsuk közepes lángon kb. 6 percig, amíg a mirigyet már könnyen szét tudjuk vágni.
  4. Ekkor adjuk hozzá a tejszínt és a vajat, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, adjuk hozzá a petrezselymet, s 2 percig dolgozzuk össze. Ha kell még bele só vagy bors, még itt tegyük bele. Adjuk hozzá a sült krumplit, s újabb 1 percig dolgozzuk össze. Melegen tálalva fogyasszuk!
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 8
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 10611
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ennek a történetnek elég sok összetevője van, de egy biztos. Aki kedveli a belsőségeket, az most figyeljen, mert olyan étel következik, ami valóban nagyon-nagyon finom, s kb. 20 perc alatt kész is van. Először is, mi az a borjúbríz vagy borjúmirigy. Ez a borjú növekedésserkentő mirigye. Itthon viszonylag ritka, mert nem igazán jellemző a borjú vágása, de ha egyszer mégis az utunkba keveredik egy ilyen program, azonnal csapjunk le erre a belsőségre. S ki Feke Zoli? A Vár: a Speiz volt séfje, aki történetesen két Bib Gourmand jelölést szerzett az étteremnek, most pedig saját úton járva, megnyitotta saját éttermét a Ferenc téren, Petrus néven. Így tehát az, amit ő mond a konyha terén, nem hordoz túl sok kivetni valót... számomra. Aztán persze ne feledkezzünk meg Misiről sem, az én drága hentes cimborámról, akinek nem tudok olyat mondani, amit ne tolna elém 1-2 hét leforgása alatt. Így történt ez most is. Joseph Viola lyoni séf még el sem hagyta az országot, amikor úgy döntöttem, szerzek borjúmirigyet. Ám az ő pástétoma olyan hosszadalmas, hogy azt a következő adag bríznél készítem el.  Na, már most, a mirigy megérkezett, a pástétomra nem volt időm, mi legyen hát? Felhívtam Zolit, akiről tudom, hogy nagy kedvelője a borjúbríznek. Megnyugtatott, hogy még véletlenül se bonyolítsam túl. Követve hát a tanácsait, nekifogtam. Ezúton is köszönöm Zoli a zseniális tippet, s igen, legközelebb a te konyhádban főzünk, ahogy azt ígérted. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

5 alapanyag, amit ne használj hűtőhidegen

Sütésnél gyakran olvashatjuk receptekben, hogy bizonyos alapanyagokat feltétlenül használjunk szobahőmérsékleten (vagy éppen hűtőhidegen). Leginkább a tejtermékeknél fontos ez, de lássunk 5 másik hozzávalót is, ahol szintén érdemes figyelni!

Lakos Benedek

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?