r
Nosalty Logó

Bolognai burgonya gratin

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Marti48
Bolognai burgonya gratin
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 996 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1993 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 93 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    66.9 g

Zsír

  • Összesen
    50.7 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    208 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2318.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    411 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    1027 mg
  • Nátrium
    638 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    773.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    825 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    2633 micro
  • β-karotin
    6890 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7792 micro
  • Lut-zea
    387 micro
Összesen 996 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    133.8 g

Zsír

  • Összesen
    101.5 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    415 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4636.4 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    822 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    340 mg
  • Foszfor
    2054 mg
  • Nátrium
    1277 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    141.4 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1547.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1650 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    177 mg
  • D vitamin:
    112 micro
  • K vitamin:
    147 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    492 mg
  • Retinol - A vitamin:
    283 micro
  • α-karotin
    5265 micro
  • β-karotin
    13780 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    15584 micro
  • Lut-zea
    774 micro
Összesen 1993 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    244 micro
  • β-karotin
    639 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    723 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 93 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyákat feltesszük héjában főni úgy, hogy ne essen szét.
  2. Ez idő alatt megtisztítjuk a répát, a zellert, a hagymát és a fokhagymát, és az egészet apróra kockázzuk.
  3. Egy közepes lábasban felhevítjük az olajat, elsőnek a répát és zellert pár percen keresztül kavargatva "karamelizáljuk". Ekkor hozzáadjuk a hagymát, a darált húst és legvégül a fokhagymát. A darált húst két villa segítségével fellazítjuk morzsásra, és az egészet közepes lángon, kevergetve pároljuk bő 10 percen keresztül. Közben fűszerezzük (só, bors, ételízesítő, fűszerpaprika, majoranna és 1 ek sűrített paradicsom). A hús kis levet ereszt, így ne tegyünk hozzá vizet!
  4. 10-12 perc elteltével felöntjük a konzerv paradicsommal, és redukált hőmérsékleten tovább pároljuk ca. 15-20 percen keresztül.
  5. A készre főtt krumplit lehámozzuk, és vastagabb karikákra vágjuk. Egy tűzálló edénybe öntjük a bolognait, és ennek tetejére halmozzuk a krumplit. Ennek tetejét sózzuk, ráöntjük a tejszínt, és megszórjuk a reszelt sajttal.
  6. Előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a sajt szép zsemleszínűre pirul.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x30x6
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 156
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 29754
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 17.

Ajánló

Az eredeti recepttől eltértem annyiban, hogy a krumpli felét a jénai aljába rakosgattam, és erre öntöttem a szószt. Most, hogy elkészült, úgy látom, hogy jobb megoldás az  eredeti, úgy, ahogy leírtam. Ez esetben, hogy a krumpli szépen piruljon, élével rakosgassuk a szószra, és kicsit nyomkodjuk bele.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Bolognai burgonya gratin
Marti48 317 recept

Ötletet kerestem darált húshoz, és ez a recept, egyik kedvenc német főzős oldalamon megtetszett. Érdemes volt kipróbálni, mert nagyon finom lett. Furcsállottam egy kicsit a majorannás fűszerezést, de ha már kipróbálás, akkor miért ne a leírás szerint! Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy én egy pici zellert is hozzáfőztem. Az egész egy kicsit mussaka, egy kicsit bolognai-s, de mégis "más"... :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek