r
Nosalty Logó

Bodzabogyó-elixír

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
csakegygourmet
Bodzabogyó-elixír
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 645 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2577 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 83 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    678.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    285 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    293 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    163 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    598.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    270 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 645 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.8 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2713.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    1141 mg
  • Vas
    48 mg
  • Magnézium
    150 mg
  • Foszfor
    1170 mg
  • Nátrium
    181 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    652 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    210 mg

VÍZ

  • Összesen
    2394 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    900 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1080 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    180 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 2577 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    87.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 83 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Szedjünk bodzát, majd készítsük elő: csumázzuk le és turmixoljuk össze (botmixer). Én nem szoktam megmosni tekintve, hogy erdő-mezőről szedem, nem poros út mellől. A bogyó és héj elválasztására használhatunk harisnyát (20 den) vagy sűrűbb szitát. Előbbinél egyik szárába töltünk pár merőkanálnyit, majd kipréseljük.
  2. Nem zománcozott és odaragadós edényben főzzük. Az elején elegendő pár percenkénti kavarás, de amikor látjuk, hogy sűrűsödik (olaj állagú lesz és jelentős volumenét elpárologta már), akkor érdemes mellette állni.
  3. Amikor azt látjuk, hogy a kezdetű űrtartalom több mint 50%-a elpárolgott, és elkezd olvasztott csokoládé állagú lenni, adjunk hozzá cukrot. A kész lekvárral nehéz "bánni", tekintve, hogy az üvegekbe töltés közben kihűlve már lehetetlen önteni.
  4. Az általam megadott mennyiségek csak körülbelüli értékek, mert nem méricskélek. Számolhatunk úgy, hogy a majdnem kész lekvár 10-20%-át tegye ki a cukor mennyiség. Az én esetemben a kész lekvár 450 ml-nyi lett, és ebben kb. 100 g cukor van.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 27
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2145
  • Feltöltés dátuma: 2019. szeptember 13.

Ajánló

Lehetséges, hogy a bogyóhéjjal történő ELŐfőzés során kiszabaduló pektin hamarabb tenné sűrűbbé az elkészülő lekvárt. Majd kihűlés után is átlehet passzírozni és visszatenni főni. Én így még nem próbáltam.

Receptkategóriák

Bodzabogyó-elixír
csakegygourmet 66 recept

Sokféle bodzabogyólekvárt ettem (almával keverve, dzsemfixszel, héjjal benne), de ezt a karamellizált ízhatást, ezzel a sűrűséggel csak így elkészítve éreztem. Amikor megkóstoltattam valakit, aki még éltében nem evett effélét, akkor mindig a csokoládéhoz vagy valamilyen gyógynövényes elixírhez (innen adtam a nevét) hasonlították. Így főzve a lekvár olyan sűrű, hogy kanállal is nehéz kiszedni, nyúlós, és nem igazán kenhető. Gasztro-ajándéknak készítettem kis (50 ml-s) üvegekbe.  Elkészítése során az ember szed egy 10 literes vödörrel, mire lecsumázza lesz belőle 5 l, majd ha összeturmixolja marad 4 l. Átpasszírozva már csak 3 . Befőzve sűrűsödésig és eltevésig marad mindössze 1. Ezért mondom macerásnak.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek