r
Nosalty Logó

Békebeli füstölt csülök a kuktából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Békebeli füstölt csülök a kuktából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
kukta
  • 19% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 502 kcal
  • 19% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 3012 kcal
  • 19% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 200 kcal
  • 19% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.6 g

Zsír

  • Összesen
    33.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    165 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3129 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    520 mg
  • Nátrium
    2470 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    159.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    185 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 502 kcal
  • 19% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    279.8 g

Zsír

  • Összesen
    200.6 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    92 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    990 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18774.1 g
  • Cink
    41 mg
  • Szelén
    364 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    257 mg
  • Foszfor
    3117 mg
  • Nátrium
    14821 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    956.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    165 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    70 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    1110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    165 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 3012 kcal
  • 19% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.5 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1244.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    207 mg
  • Nátrium
    982 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 200 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csülköt alaposan megmossuk. Ha házi készítésű hússal dolgozunk, érdemes előtte 2-12 órára bőséges vízbe beáztatni, hogy sótartalma egy részét így elengedje. A bolti termékek jellemzően kevésbé sósak.
  2. A kuktában feltesszük főni a húst, nem kell darabolni, bevagdosni. Hideg vízzel felöntjük úgy, hogy lehetőleg ellepje a hús felét. A kukta űrtartalmának 2/3-a a maximum, ezt tartsuk be. Hozzáadjuk a megpucolt fokhagymát és a szemes borsot.
  3. Forrás közeléig magas lángon hevíthetjük, ekkor lezárjuk, és alacsony lángra kapcsoljuk tűzhelyünket.
  4. A bolti csülköknek elég 1,5-2 óra. A házi vágású és füstölésű portékának legalább 3-3,5 óra főzés szükségeltetik, attól függetlenül, hogy ~1 óra főzés után mindkettőnek megjön az illata. Házi hússal többször jártam úgy, hogy bő 2 óra után még nem lett teljesen puha sem a bőre, sem a csont melletti részei. Túlfőzni meg tk. nem tudjuk, mert elég hosszan megtartja a puha, omlós állagát, azelőtt, hogy teljesen a rostjaira esne szét.
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 41
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 24
  • Össznézettség: 25487
  • Feltöltés dátuma: 2016. október 15.

Ajánló

Frissen, forrón tálaljuk, mustárral, tormával és friss kenyérrel. Aki szereti, gazdagon fogyaszthatja a „kövér” részeket. Az elemózsiázásból megmaradt részeket hűtőben 3-5 napig tárolhatjuk. Mikróban, letakarva 100-150W-on (legalacsonyabb fokozat, másképp szétrobban!)  6-10 perc alatt meglepően jól újramelegíthető. A maradékot (és a főzőlevet!) többek között lencse- vagy bableveshez, csülkös gulyáshoz és hidegtálakhoz is felhasználhatjuk!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Valami oknál fogva világ életemben kuktában készítettük a csülköt, soha nem is próbáltam másképp, annyira egyszerű és nagyszerű. Nehéz vörös hús, több-kevesebb kövérrel: ez hamisítatlan őszi-téli csemege. Sokféleképpen tálalható, és ebben elég nagy a szórás: van, ahol gondosan leszedik főzés után a bőrt, a zsíros részeket, és csak a vörös színhúst tálalják. Máshol éppen úgy, ahogyan a képen látható: egyben, kissé megvágva, minden alkotójával együtt kínálják. Egyes helyeken rizs-krumpli-tészta köret az elmaradhatatlan, másfelé elképzelhetetlen, hogy a friss kenyeret bármi ilyen leváltsa.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek