r
Nosalty Logó

Bálmos

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
Bálmos
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A bálmoshoz

A tálaláshoz

Összesen 958 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A bálmoshoz

A tálaláshoz

Összesen 3826 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A bálmoshoz

A tálaláshoz

Összesen 190 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.7 g

Zsír

  • Összesen
    61.7 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    961.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    310 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    229.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    47 micro
  • β-karotin
    92 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1021 micro
Összesen 958 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    99 g

Zsír

  • Összesen
    247 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    198 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3846.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    1238 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    492 mg
  • Foszfor
    1440 mg
  • Nátrium
    586 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    306.1 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    919.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    416 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    181 micro
  • Kolin:
    198 mg
  • Retinol - A vitamin:
    377 micro
  • α-karotin
    189 micro
  • β-karotin
    369 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4085 micro
Összesen 3826 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 190 kcal

Hozzávalók

A bálmoshoz

A tálaláshoz

Elkészítés

A bálmoshoz

  1. A juhkefírt és a tejet egy lábasban összekeverjük, hozzáteszünk egy csipet sót, és felforraljuk.
  2. Ha forr, folyamatos kevergetés közben belekeverjük a kukoricadarát, és megvárjuk, amíg kicsit besűrűsödik (kb 2 perc).
  3. Az 1 dl tejfölben elkeverjük a tojássárgáját.
  4. Lehúzzuk a tűzről a besűrűsödött bálmost, és hozzákeverjük a tojásos tejfölt.
  5. Erőteljes mozdulatokkal összekeverjük, és félretesszük, hogy kicsit hűljön.
  6. Addig elkészítjük a "feltétet": a hagymát apróra vágjuk, a szalonnát csíkokra vagy kis kockákra.
  7. A szalonnát egy serpenyőbe dobjuk, kicsit sütjük, ha már eresztett magából egy kis zsírt, akkor rádobjuk a hagymát, és addig kavarjuk, amíg a hagyma megpuhul, a szalonna pedig szép pirosas lesz.
  8. A tejfölt a juhtúróval kikeverjük.
  9. Addigra a bálmosunk hűlt annyit, hogy újra foglalkozhatunk vele. Szobahőmérsékletű libazsírba mártott kanállal szépen kiszaggatjuk, és tányérokra halmozzuk (a libazsír opcionális, nem muszáj a szaggatáshoz használni).
  10. Az adagok tetejére kerül a tejfölös juhtúró, arra pedigaszalonnás hagyma.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 334
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 24
  • Össznézettség: 82162
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 26.

Ajánló

Száraz fehérbor, esetleg egy kupica igazi házi pálinka...

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pár éve volt egy népi táplálkozás órám, ott hallottam először a bálmosról, mint az archaikus paraszti táplálkozás egyik alappillérjéről. Már rég el is felejtettem, de januárban néprajz szigorlatra készülve elő kellett vennem a régi jegyzeteket, megtaláltam, és rögtön tudtam, hogy ezt ki kell próbálnom. Aztán az egyik régi Nők Lapja Konyhában rábukkantam Lajos Mari receptjére, úgyhogy már minden adott volt az előállításhoz. A bálmos egyébként a puliszka testvére, azzal a különbséggel, hogy régen Erdélynek csak azon a részén ismerték, ahol a juhtenyésztés elterjedt volt. Ették köretnek birkapörkölthöz, magában hidegen, szilvalekvárral édességnek, az asszonyok felkockázva árulták borkorcsolyának a kocsmákban. Akárcsak a puliszka, a dödölle vagy bármelyik szegényember-vacsorája, ez is nagyon laktató. És bár a bálmos eredendően juhtejből készült tejfölből készül, ha azt nem találunk, sűrű házi tejfölből is kitűnően elkészíthető.

Hozzávalók

A bálmoshoz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek