r
Nosalty Logó

Angol karácsonyi puding

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ági78
Angol karácsonyi puding
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 735 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 4402 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 260 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    28.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    131 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    824.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    187 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    258 mg
  • Nátrium
    258 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    166 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    354 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    191 micro
Összesen 735 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.5 g

Zsír

  • Összesen
    173.6 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    785 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4945 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    1124 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    558 mg
  • Foszfor
    1549 mg
  • Nátrium
    1551 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    660.1 g
  • Cukor
    317 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    469.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1187 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    32 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    336 micro
  • Kolin:
    592 mg
  • Retinol - A vitamin:
    997 micro
  • α-karotin
    114 micro
  • β-karotin
    2126 micro
  • β-crypt
    221 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1149 micro
Összesen 4402 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    293 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.1 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 260 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mazsolát megmossuk, leszárítjuk. Az aszalt szilvát és barackot felaprítjuk, és a mazsolával, vörösáfonyával együtt egy tálba tesszük.
  2. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a rumaromát, majd leöntjük vele az aszalt gyümölcsöket.
  3. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
  4. A mandulát durvára vágjuk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük.
  5. A vajat megolvasztjuk. A tojásokat felütjük, elhabarjuk.
  6. Egy tálba kimérjük a zsemlemorzsát, a lisztet, cukrot, hozzáadjuk a fűszereket, majd az összes hozzávalót (gyümölcsöket a tejjel együtt, kandírozott narancs- és citromhéjat, mandulát, almát, vajat, tojásokat), és jól összedolgozzuk.
  7. A formát kivajazzuk. (Mivel nincs pudingformám, így két kb. 20 cm átmérőjű, 8 cm magas müzlis tál formájú jénait használtam.) A masszával megtöltjük a tálat kb. a háromnegyedéig, elegyengetjük, majd alufóliával letakarjuk.
  8. Egy nagy, magas falú tepsibe vizet teszünk, beleültetjük a tálat, majd az egészet betesszük a sütőbe.
  9. Vízfürdőben 3-3,5 órán át gőzöljük a pudingot. Ha egy tálban készítjük, a gőzölési idő inkább 4-4,5 óra legyen.
  10. 10-15 perc pihentetés után tálra borítjuk, és tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x8
  • Sütés ideje: 210 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 172
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 31485
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 21.

Ajánló

Az angolok a hagyomány szerint december 25-én fogyasztják.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nem túlzás, ha azt mondom, hogy ez a desszert már évek óta birizgálja a fantáziámat. Először egy filmben láttam, mely Agatha Christie - A karácsonyi puding című novellája alapján készült. Poirot egy ellopott rubin ügyében nyomoz, ami egyszer csak a karácsonyi pudingból kerül elő...:) Egyszóval, azóta évről évre elkezdek karácsonyi puding recepteket böngészni. Valami hihetetlen, hogy mennyi variációja, hány féle előkészítési és elkészítési módja van ennek a desszertnek. Eddig minden évben feladtam, mert vagy ez nem volt, vagy az, vagy túl bonyolult és hosszadalmas volt az elkészítés... De most! No most nem hagytam annyiban. Napok óta bújtam a recepteket, a hozzávalók arányát, a gőzölési idő és a puding mennyiségének összefüggését. Persze ez nem a tradicionális angol recept, mert az faggyúval készül és brandy-vel flambírozzák a végén. Angliában szilvapudingnak is hívják. Tálaláskor megszórhatjuk még porcukorral. A történetében leírják sok helyen, hogy számtalan különböző recept van, mivel minden család a hosszú idők alatt kifejlesztette a saját, titkos receptjét, elkészítési módját. Így hát én elkészítettem a sajátunkat. :) A puding tésztáját hagyományosan a család minden tagja megkeveri, s közben kíván valamit. http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek