r
Nosalty Logó

Acma, a puha török zsemle

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Acma, a puha török zsemle
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 601 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 1805 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 307 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    136 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1493.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    146 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    264 mg
  • Nátrium
    1011 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 601 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42 g

Zsír

  • Összesen
    81.4 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    407 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4479.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    115 mg
  • Kálcium
    439 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    793 mg
  • Nátrium
    3033 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    222.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    157 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    85 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    281 micro
  • Kolin:
    351 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    507 micro
Összesen 1805 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    759.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    514 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 307 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

  • 1 teáskanál szezámmag (vagy lenmag, darálatlan mák, én fekete hagymamagot használtam)

Elkészítés

A tésztához

  1. A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük.
  3. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal, az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagsztjuk a tésztát. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.
  4. Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
  5. Hat egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, félbe hajtjuk a tésztacsíkot, és a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, majd csiga alakban feltekerjük.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csavarásokat, és egy fél órát letakarva kelesztjük, majd a felvert tojással vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerinti maggal, és sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) szép pirosra sütjük.
  7. A végeredmény egy édeskés, puha, foszlós finomság lesz.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 357
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 34
  • Össznézettség: 28759
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 08.

Ajánló

A megadott mennyiségből 6 db dundibb acma készíthető.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Számomra tökéletes ez a tészta. Amitóta megismertem, sokminden készült már belőle, pl. húsvéti kalács, bukták, szezámmagos perec stb. Magát az erdeti receptet, az acmát még nem tettem fel. Most ez követekezik. A formázása nem lett tökéletes, kicsit dundibbak a kelleténél, de sebaj, az íze mindenért kárpótol. Csak javasolni tudom.

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek