r
Nosalty Logó

Kakaós csigatorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kakaós csigatorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához (12 db csigához)

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 930 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához (12 db csigához)

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 3721 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához (12 db csigához)

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 316 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    35.3 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    184 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    614.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    281 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.7 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    278 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    272 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 930 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    78.5 g

Zsír

  • Összesen
    141.1 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    735 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2457.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    560 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    326 mg
  • Foszfor
    1124 mg
  • Nátrium
    213 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    546.6 g
  • Cukor
    137 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    125.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1110 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    441 micro
  • Kolin:
    421 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1088 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    256 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    543 micro
Összesen 3721 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 316 Kcal

Hozzávalók

A tésztához (12 db csigához)

A töltelékhez

A kenéshez

  • 3.8 dkg vaj (vagy lágy margarin)

Elkészítés

A tésztához (12 db csigához)

  1. A langyos, cukros 1 dl tejben elkeverjük az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a környezetéből egy kevés, éppen csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú legyen. Tetejét megszórjuk egy pici liszttel, konyharuhával letakarjuk, és 10-12 percig, hólyagosodásig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
  2. Közben felolvasztjuk a vajat/margarint. Meglangyosítjuk a maradék 2 dl tejet, belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgákat. Apránként a liszthez öntjük, és fakanállal összekeverjük, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a langyos vajat/margarint, és a robotgép dagasztóspiráljával (én kézzel szoktam) szép fényesre, hólyagosra kidolgozzuk. A bedagasztott tészta tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, ismét letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30-50 perc).
  3. 8 dkg vajat/margarint habosra keverünk 8 dkg porcukorral, majd beledolgozzuk a kakaót. Egy kerek sütőforma vagy kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát vastagon kikenjük a maradék 3 dkg-ból elvett vajjal/margarinnal, a többit felolvasztjuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a kakaós vajjal/margarinnal, szorosan feltekerjük, és 12 darabra vágjuk. Vágott felületükre fordítva alul egy kicsit összenyomjuk, és egymástól tisztes távolságra a sütőformába ültetjük őket, oldalukat körbekenjük az olvasztott vajjal/margarinnal. Letakarjuk, meleg helyen ismét a kétszeresére, illetve addig kelesztjük, amíg a csigák teljesen ki nem töltik a formát (30 perc).
  5. Előmelegített sütőben, a középső bordamagasságon megsütjük (ha nagyon pirulna a teteje, akkor betakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral). A formában hagyjuk egészen kihűlni, majd csigákra bontva vagy tortaszerűen szeletelve kínáljuk. Tetejét meghintjük porcukorral, sőt vaníliás desszertöntetet is kínálhatunk hozzá.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 7119
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 05.

Ajánló

A forma alját mindenképpen tanácsos kibélelni sütőpapírral, mert egy kevés kakaós vaj sülés közben kifolyik a csigákból, megpirul, így könnyen leragad a forma aljára a sütemény, arról nem beszélve, hogy a mosogatás is sokkal egyszerűbb.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A középsőm általában imádja a kelt tésztákat, a kakaós csigát meg különösen! Pár évvel ezelőtt kipróbáltam Lajos Mari kakaós csiga receptjét, egy kicsit változtatva rajta, azóta nálunk ez a kedvenc.

Hozzávalók

A tésztához (12 db csigához)

A töltelékhez

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!