r
Nosalty Logó

Kacsamáj terrine, Emzéperiksz módra

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nemnagykunszt
Kacsamáj terrine, Emzéperiksz módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 455 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 1815 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 150 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.8 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    761 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1794 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    441 mg
  • Nátrium
    1025 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    175.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15156 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    68 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    971 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15103 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    597 micro
  • β-crypt
    77 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    359 micro
Összesen 455 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    123.3 g

Zsír

  • Összesen
    88.4 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    3043 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7176 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    396 mg
  • Kálcium
    482 mg
  • Vas
    159 mg
  • Magnézium
    223 mg
  • Foszfor
    1763 mg
  • Nátrium
    4101 mg
  • Réz
    30 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    129.7 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    703.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60625 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    271 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    155 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3884 micro
  • Kolin:
    331 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60410 micro
  • α-karotin
    75 micro
  • β-karotin
    2386 micro
  • β-crypt
    310 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1436 micro
Összesen 1815 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    252 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    594.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    340 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5026 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    22 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    322 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5008 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    198 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    119 micro
Összesen 150 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A májat megtisztítjuk, majd 0,5 cm-es szeletekre vágjuk, beletesszük egy keverőtálba, ráöntünk 0,5 dl konyakot, 1 dl tejet. Elkeverjük, és félretesszük 1 órára pácolódni.
  2. 2 szelet tönkölybúza kenyeret kenyérpirítóban kiszárítunk, majd leszereljük, és félretesszük.
  3. A datolyát és az újhagyma szárát felkockázzuk, és félretesszük.
  4. A vöröshagymát egy lábosbanvajon és az olívaolajon megpároljuk. Fogunk egy mandarint, meghámozzuk, a héját a lehető legnagyobbb darabokra hagyjuk meg, és dobjuk a hagymára, majd kockázzuk bele a mandarint is. Tegyünk belea barna cukrot, és pároljuk őket együtt 5 percig.
  5. A kacsamáj szeletekről leöntjük a pácot, beleborítjuk a lábosba, beletesszük a 0,5 dl konyakot és a sót, a fűszereket, és most már így a hagymás alappal együtt pároljuk fedő nélkül 10 percig.
  6. Ha elkészült, akkor a májak felét kivesszük, a mandarin héjával együtt felkockázzuk, félretesszük.
  7. A többi májat és a hagymás alapot egy botmixerrel leturmixoljuk (nem kell pépesre), majd kiborítjuk egy keverőtálba hűlni.
  8. Ha kihűlt, akkor minden felkockázott hozzávalót (mandarinhéj, datolya, máj, stb) belekeverünk, majd beleszórjuk a lereszelt kenyeret, és beleütünk 2 db tojást. Alaposan összegyúrjuk.
  9. 3 réteg folpack-ot kiterítünk, majd kiborítjuk rá a masszát, és tégla alakúra formázzuk,majd alaposan becsomagoljuk.
  10. Egy lábosba felteszünk vizet forrni, ha felforrt, akkor lejjebb vesszük, hogy gyöngyözzön, majd beletesszük a becsomagolt "téglát". 20 percig főzzük.
  11. Ha kihűlt, akkor vízbe mártott, éles késsel könnyen szeletelhető.
  • Receptkönyvben: 24
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 13139
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 22.

Ajánló

Igen, lehet okoskodni, hogy ez nem igazi terrine. Tényleg nem az, de annak látszó tárgy, és elronthatatlan. Kezdőknek ideális. Chiabattával, gyümölccsel, konyakkal, fogyasztandó. A tányért díszítheted étcsokoládé forgáccsal is, ez ízben és színben is harmonizál a terrine-nel.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kacsamáj terrine, Emzéperiksz módra
nemnagykunszt 44 recept

„- Öcsi, Öcsi! Hallasz?! Aladár fiam, szíjazd le a Blökit, mert elmegy a térerő! - Szíjazod ám az klottgatyádat! - vakkant Blöki. - Apa, most már beszélhetsz! Igyekezz, anya mindjárt hazaér! - Kapcsford! Itt vagyok rokon! Mi van már megint? Éppen virtuális sétát tettem, jót tesz a virtuális friss levegő! - liheg virtuálisan Köbüki. - Öcsi, na végre! Öcsi, bajban vagyok! Paula kicsinál, amióta véletlenül elfogyasztott egy marékkal az  tudat-ki-betágító kapszulából, mert azt hitte, hogy a múltkori fogyi-bogyi tablettát találta meg, amit tőled kaptam. Azt mondja, annyira megtalálta önmagát, hogy engem már nem talál. Arról beszél minden nap, hogy itt el van nyomva, hogy Én elnyomom. Én? Már alig vagyok 50 kg, mivel nyomnál el. Ha klónoznám magam sem tudnék neki megfelelni. Már főznöm is nekem kell. Küldjél valami időkitágító-kibővítő gépet, mert meghülyülök. - Érdekes… főzés. Olvastam, hogy ez valami gusztustalan rituálé nálatok az étkezések előtt. Nem értem, mért nem kaptok be valami tápláló vitamintablettát. Na, mindegy. A klónozásról jut eszembe, én magam helyett magamat küldöm el dolgozni. Ne küldjek inkább neked magadból egy párat? – javasolja MZ/X - Ne, isten ments! Maradjunk az időkibővítőnél, ha lehet! - Jó, akkor küldök egy időkibővítő kézi-készüléket fénypostával. - Aladár fiam, valamit elfelejtettem! OOHH, ….assza meg. Az ablak….” Remélem, mindenkinek megvan Köbüki, azaz MZ/X. Akinek nincs, az keressen rá a guglin. Akkor most készítünk egy terrine-t. Persze nem igazi lesz, mert akkor már tegnap elő kellett volna kezdeni előkészíteni, és azért ennyire nem jó az időgépünk. Biztos azért, mert csak egy utángyártott verzió… Olyan hamis kacsamáj terrine-t készítünk, ami mindennel együtt 1,5-2 óra alatt elkészül. Sokan nem mernek belevágni, mert macerás, időigényes. Most akkor megpucoltad-e rendesen a hártyától a májat, meg rendesen kizsigerelted-e (azt hiszem, összekeveredtem gyerekek, ez most a konyha vagy a proszektúra)? És egyébként is 100 vagy 160 fokon kell gőzben sütni (ja, hogyne, ezt a gőzös váltogatós okosságot magamon szoktam alkalmazni wellness hétvégén), és akkor most 30 percig vagy 1,5 óráig? Nekem nincs terrine sütőm, miben tegyem oda, mivel préseljem, vagy akkor most mi legyen? Ja, és persze tegnap pácold be, és holnapig hűtsd. Ezt nekem ne. 2 napig nem készül semmilyen étel. Legalábbis itt, nálam nem. Én ma akarom megenni. Szükség van 40-50 dkg kacsamájra. Mivel egy egész, kicsit tényleg meg kell tisztítani, ezért gyengébb idegzetűek (mondjuk, akik a Dr. Háúz alatt szédülnek), kapjanak be 0,5 dl konyakot, de az üveget el se rakják, mert naggyon kelleni fog még. Napoleon csak a csatatéren volt sokcsillagos tábornok, konyakban nem az igazi. Nekem megint van egy 5 csillagos, Tavrija márkájú ukrajnai remekem. Lehet irigykedni, esetleg rendeléseket leadni az alábbi címen: Bp 1810… a borítékra írjátok rá: „Kéne a konyakod, te agyagedény…” Szóval bedobod a konyakot a szervezetbe, pusztán a fertőtlenítés miatt, nem azért, mert ízlik, aztán fogod a kacsamájat, és a feltűnő hártyát, ereket eltávolítod, majd felszeleteled 0,5 cm-es vékony szeletekre. Megmosod őket, majd beledobálod egy kisebb keverőtálba, ráborítasz 0,5 dl konyakot és 1 dl tejet. Elkevered, 1 órát pihenteted. Kenyérpirítóban alaposan kiszárítasz, és megpirítasz 2 szelet tönkölybúza kenyeret, majd lereszeled a kislyukún, és ezt is félreteszed. A kamrából előkapsz 5-6 szem datolyát (ha nincs, akkor nagy szemű mazsolát vagy aszalt barackot), kimagozod, felkockázod 1-2 cm-es darabokra, majd 3 újhagymának a zöld szárát is felaprítod, elkevered a datolyával, és félreteszed. Közben felaprítasz 1 fej vöröshagymát. Egy lábosba, akkorába, amibe majd a máj is belefér, beledobsz 5 dkg magas zsírtartalmú vajat (nem margarint), öntesz alá 1 ek olívaolajat, és ezen a hagymát üvegesre párolod. Ha megvan, akkor fogsz 1 db mandarint, meghámozod, és a héját úgy ahogy van, rádobod a hagymára, aztán belekockázod a mandarint is, teszel bele 1 ek barna cukrot, és tovább párolod őket együtt kb. 5 percig. A kacsamájról leöntöd a pácot, beleborítod a lábosba. Teszel bele 0,5 kk rozmaringot, 0,5 kk szerecsendiót, 1 kk kakukkfüvet (szabadon átvariálhatod), majd 0,5 dl konyakot, 1 tk sót. Elkevered, és fedő nélkül párolod 10 percig. Ha elkészült, akkor a májak felét kiteszed egy vágódeszkára és kb 2-3 cm-es darabokra vágod. Kihalászod a mandarin héját, és azt is felkockázod, félreteszed. A májak másik felét a lábosban lévő hagymás okossággal együtt az időkibővítő egyik felébe rakod (botmixer), és leturmixolod, majd kiborítod egy keverőtálba egy kicsit hűlni. Namost’. Most már jöhet minden a keverőtálba: a lereszelt kenyér, mandarinhéj, datolya, zöldhagyma, a felkockázott máj, aztán beleütsz 2 db tojást, és jó alaposan összegyúrod. Előkapod az időkibővítő másik felét a folpack-ot és legalább 3 réteget kiterítesz, kiborítod rá a masszát. Tégla alakúra formázod. Úgy nézzen ki, mint egy vályogtégla, de télleg. Nyugi nem indulunk ilyen Kovácsmargit szobrászversenyen, nem fogjuk kiégetni sem. Ha megvagy, akkor alaposan csomagold be, most még javíthatsz a formán is. Tegyél fel egy akkora lábosban sima vizet forrni, amibe a tégla be fog férni úgy, hogy a víz ellepje. Ha a víz forr, akkor vedd lejjebb, hogy csak gyöngyözzön, majd tedd bele a csomagot. Úgy néz ki, mintha valami kolumbiai heroin csempészbanda tagja lennél. De nem. Lassú tűzön főzd 20 percig. Ha kész vedd ki, tedd ki hűlni. Ha teljesen kihűlt, akkor hidegvízbe mártott, éles késsel könnyen szeletelhető.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek