r
Nosalty Logó

Házi csirkecurry 4. - alap

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Házi csirkecurry 4. - alap
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 418 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 1675 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 82 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.2 g

Zsír

  • Összesen
    31.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    484.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    244 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    331.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    249 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    147 micro
  • α-karotin
    229 micro
  • β-karotin
    1106 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7947 micro
  • Lut-zea
    374 micro
Összesen 418 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.8 g

Zsír

  • Összesen
    125.4 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    537 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1938.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    80 mg
  • Kálcium
    219 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    217 mg
  • Foszfor
    975 mg
  • Nátrium
    430 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.3 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    1327.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    996 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    90 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    190 micro
  • Kolin:
    275 mg
  • Retinol - A vitamin:
    586 micro
  • α-karotin
    918 micro
  • β-karotin
    4424 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    31786 micro
  • Lut-zea
    1494 micro
Összesen 1675 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    96.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    220 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1583 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 82 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csirkecombokat daraboljuk fel, kissé sózzuk, borsozzuk meg őrölt színesborssal.
  2. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a ghí-t. Belerakjuk a vöröshagymát, közepes lángon kevergetve, süssük aranybarnára. Ekkor rakjuk bele a gyömbért és a fokhagymát, süssük egy percig, majd ha ez megvan, szórjuk bele az összes többi fűszert a paprika kivételével, és süssük 30 mp-ig.
  3. Rakjuk bele a csirkecombokat, és süssük 4-5 percig, átforgatva, hogy mindenhol egy kissé süljön meg. Húzzuk félre a tűzról, szórjuk rá a pirospaprikát, és forgassuk át.
  4. Tegyük vissza a tűzre, öntsük rá a paradicsomkonzervet, a paradicsomsűrítményt és kb. 2 dl vizet, hogy a szaftos folyadék lepje el a combokat éppen. (Amennyiben nem konzervet használunk, akkor a paradicsomkockákat, és még kb. 3 dl vizet, valamint 2 ek paradicsomsűrítményt tegyünk bele.) Keverjük át, hagyjuk felfőni, s amikor felfőtt, akkor alacsony tűzre téve, lefedve főzzük kb. 30-40 percig, amíg meg nem puhul.
  5. Ekkor vegyük le a fedelét, és süssük le róla a vizet, amennyiben még maradt rajta. Ez kb. 10 percet vesz igénybe.
  6. Főtt basmati rizzsel vagy citromos rizzsel tálalhatjuk.
  • Receptkönyvben: 510
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 62
  • Össznézettség: 41691
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 28.

Ajánló

Egy kis finom ebéd vagy vacsora. Vagy ha meg akarjuk lepni a barátainkat egy vendégség alkalmával, higgyétek el, tuti siker!:) Eszter citromos rizsét, vagy csak egyszerű főtt rizst ajánlok hozzá elsőre. Később, majd ha vérszemet kap az ember, jöhet mindenféle chappati, naan és raita...:) Természetesen a fűszerekkel egy időben egy-két chili apróra vágva belekerülhet, csak én elhagytam, mivel gyereknek is készült az étel.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez a recept Camellia Panjabi: A legjobb curryreceptek Indiából című, nagyon hasznos kis könyvből származik. Mr Smith vidékre utazott, s gondoltam meglepem valami finomsággal, s egy kis csirkecurry-t készítettem neki, Eszter citromos rizsével együtt. Erről jut eszembe, egyszer láttam egy tévéműsort, valamelyik ismeretterjesztő csatornán Indiáról, s ebben a műsorban azt mutatták be, hogy milyen az ebéd kiszállítási rendszer ott, abban az óriás országban, ahol emberek milliói mennek nap mint nap munkába, akár messze a lakóhelyüktől. S hogy ilyenkor se kelljen nélkülözni a házi kosztot, a feleségek otthon főznek, mikor már a férjük elment, s reggel 8-9 körül feladják ételhordóban felcímkézve az ebédet. S abban az őrült, számunkra kaotikus rendszerben, minden egyes férj megkapja ebédre a hazait tartalmazó hordozóedényét, légyen bárhol, mezőn akárhol. Elképesztő volt látni, komolyan mondom! Ahogyan össze voltak kordinálva a dolgok, az "átszállások" a kihordás, minden. S ráadásul az is hihetetlen, hogy nekik ez még mindig olcsóbb, mint egy helyi kifőzde... Hiába, India egy nagy kavalkád a mi szemszögünkből, egy színes forgatag. (A szamszára szó értelmét egy pillanat alatt megérti, megéli ott az ember...:)) Ezt a színes ízkavalkádot az ételeik is tükrözik, s ezt nagyon szeretem benne. Fűszeres, illatos, színes, legyen az bármi, desszert, húsétel vagy a legfőbb, a zöldségfélék. A fenti recept egy egyszerű alapcurry, amivel érdemes kezdeni minden indiai étellel barátkozó háziasszony számára, mert könnyű elkészíteni, s a curry-k nagy része ezen alapul. Később jöhetnek aztán a bonyolultabb receptek, mert ez tuti sikerélményt ad az embernek. Azért házi az elnevezése, mert minden háznál más és más fűszerek kerülnek bele, ki lehet egészíteni, fel lehet benne cserélni fűszereket az indiai ízvilág szerint, s mégis curry-t kapunk eredményül. A húst fel lehet cserélni másféle húsra, vagy akár zöldségre is, felkockázott vegyes zöldséget javasol Camellia Panjabi. Szóval végezetül csak azt tudom javasolni, bátran merjünk belefogni, nem nehezebb, mint egy pörkölt elkészítése!:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek