r
Nosalty Logó

Grízes tészta 2.0

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Grízes tészta 2.0
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A mézes sült barackhoz

Összesen 674 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A mézes sült barackhoz

Összesen 2692 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A mézes sült barackhoz

Összesen 172 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    20.3 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    162 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    502.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    249 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.7 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    200.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    315 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    122 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    1978 micro
  • β-crypt
    190 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    356 micro
Összesen 674 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    81.1 g

Zsír

  • Összesen
    63.2 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    648 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2010.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    148 mg
  • Kálcium
    352 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    228 mg
  • Foszfor
    994 mg
  • Nátrium
    265 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    450.9 g
  • Cukor
    99 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    801.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1262 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    322 micro
  • Kolin:
    488 mg
  • Retinol - A vitamin:
    568 micro
  • α-karotin
    136 micro
  • β-karotin
    7914 micro
  • β-crypt
    761 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1423 micro
Összesen 2692 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    129.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    511 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 172 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mézes sült barackhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Először elkészítjük a házi tésztát. A lisztet egy deszkára öntjük, a közepébe mélyedést csinálunk, és beleütjük a tojásokat. Egy villával elkezdjük felverni a tojásokat, majd szépen lassan elkeverjük a liszttel, amíg egységes masszát nem kapunk.
  2. A tésztát lisztezett felületen nagyjából 10 percig gyúrjuk, amíg ruganyos és sima gombócot nem kapunk. Utána letakarva félretesszük pihenni 30 percre.
  3. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd megpirítjuk rajta a grízt, amíg halványbarna nem lesz. A citromhéjat, a vaníliás cukrot és a fahéjat elkeverjük a tejben, majd a pirított grízre öntjük. Pár percig kevergetjük a grízt, amíg a tej el nem párolog, és a búzadara puha nem lesz.
  4. A pihentetett tésztát lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, hogy lássuk rajta keresztül a kezünket. Utána alaposan belisztezzük, és felhajtjuk. Késsel nagyjából 2 cm széles csíkokat vágunk belőle.
  5. A friss tésztát sós, lobogó vízben készre főzzük 2 perc alatt. Utána leszűrjük, és egy kicsit beolajozzuk. Elkeverjük a grízzel, és a sült barackkal tálaljuk.

A mézes sült barackhoz

  1. A barackot megmossuk, félbe vágjuk, és kimagozzuk. Egy sütőtálba tesszük, és rácsorgatjuk a mézet. 200 fokos sütőben 20 perc alatt puhára sütjük. A sült gyümölcsöt a grízes tészta tetejére halmozzuk, így tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 5479
  • Feltöltés dátuma: 2022. július 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Grízes tészta 2.0
Lakos Benedek 254 recept

A grízes tésztát lehetne akár igénytelennek is nevezni, bár inkább csak a „klasszikus” kategóriába esik. Persze bármikor megvan rá a lehetőségünk, hogy egy kicsit elegánsabbá tegyük, minimális pluszköltséggel és pluszmunkával.

Hozzávalók

A tésztához

A mézes sült barackhoz

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek