r
Nosalty Logó

Gőzgombóc 3. - diós, mákos, vaníliasodóval

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csaba Magdi
Gőzgombóc 3. - diós, mákos, vaníliasodóval
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A gőzgombóchoz

A vaníliasodóhoz

Összesen 556 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A gőzgombóchoz

A vaníliasodóhoz

Összesen 4443 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A gőzgombóchoz

A vaníliasodóhoz

Összesen 213 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    670.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    251 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    227 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    144 micro
Összesen 556 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.1 g

Zsír

  • Összesen
    168.6 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    46 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5365.1 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    255 mg
  • Kálcium
    2012 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    464 mg
  • Foszfor
    1818 mg
  • Nátrium
    769 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    569.9 g
  • Cukor
    76 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    274.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    310 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    499 micro
  • Kolin:
    668 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1149 micro
Összesen 4443 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    255.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 213 Kcal

Hozzávalók

A gőzgombóchoz

A vaníliasodóhoz

Elkészítés

A gőzgombóchoz

  1. 4 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt pici cukorral.
  2. Összemorzsoljuk a zsíradékot a liszttel, pici sóval. Beleütjük a tojásokat és az élesztős tejet. Kb. 6 percig gyúrjuk.
  3. Ha már levált az edény falától, akkor jó. Alul-felül lisztezzük a tésztát. Kb. 2 órát kelesztjük meleg helyen. Folpack-kal lefedjük.
  4. A bucit meglisztezzük, és 8 darabra vágjuk. Majd mint egy fánknak, mélyedést csinálunk a közepébe.
  5. 1 evőkanál szilvalekvárt és őrölt fahéjat teszünk bele. Félbehajtjuk, és óvatosan gombócokat formálunk.
  6. Gőz fölött elkészítjük (2 tételben 2x30 perc). A sütő aljába teszünk egy nagy tepsi vizet. Föléje a rácsra pedig kizsírozott krómtálcára tesszük a gombócokat. Vigyázni,mert még dagadni fog. Fele idő után fordítsuk őket meg.
  7. A kész gombócokat olvasztott zsiradékban majd dióban (porcukros) vagy / és mákban megforgatjuk.
  8. Vaníliasodót készítünk hozzá (muskotályos bort is tehetünk bele) vagy bármilyen fehérbort.
  9. 2 tojássárgáját kikeverünk, 3 ek szőlőcukorral, 3 ek zabpehely liszttel, 1/2 l tejjel csomómentesre.
  10. Sűrű krémet főzünk, és forrón hozzákeverjük a tojások kemény habját. Frissen az igazi!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x40
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 69
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 14316
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 13.

Ajánló

Boglári Muskotályt ajánlunk hozzá. Leves után nagyon laktató és finom étel.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Csaba Magdi 50 recept

Kedvesem Édesanyja a négy gyermekének készítette el régen ezt a finomságot. Ő már nem él. Pár éve tudtam meg, hogy ez volt a kedvenc süteményük. Valamikor egyszerű kenyértésztából készítették, és miután megkelt a tészta, megtöltötték, és forró vízben kifőzték. Úgy egy kissé szalonnás vagy inkább nokedlis szerű tésztát kaptak. Sodó nélkül készült. A szerintem könnyebb, lazább tésztát gőzöléssel készíthetünk.

Hozzávalók

A gőzgombóchoz

A vaníliasodóhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek