r
Nosalty Logó

Gesztenyés nyuszik

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Gesztenyés nyuszik
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához (16 db-hoz)

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 394 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához (16 db-hoz)

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 3151 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához (16 db-hoz)

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 352 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    15.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    183.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 394 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53 g

Zsír

  • Összesen
    123.4 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1471.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    270 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    272 mg
  • Foszfor
    721 mg
  • Nátrium
    106 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    448.3 g
  • Cukor
    187 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    101.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    209 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    287 micro
Összesen 3151 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 352 Kcal

Hozzávalók

A tésztához (16 db-hoz)

A töltelékhez

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához (16 db-hoz)

  1. A lisztet, szódát, sót, porcukrot keverjük össze, majd adjuk hozzá a zsiradékot, citromlevet. Dolgozzuk össze a tésztát, végeredményben egy jól gyúrható, fényes, de nem ragadós állagot kell, hogy elérjen. A használt zsiradéktólfüggően, lehet túl lágy lesz a tészta, ilyenkor evőkanalanként adagoljunk hozzá keményítőt, amennyiben nem áll össze, csak morzsolódik, akkor óvatosan adagoljunk hozzá egy kis vizet.
  2. A tésztát rakjuk celofánba, és 40 percig pihentessük.
  3. A gesztenyemasszát keverjük össze a sütő rummal, marcipánnal, cukorral/ édesítőszerrel, darált mandulával, marcipánnal, Nutellával/ zartbiterrel. Végeredményben egy kellemes gesztenyés, mogyorós ízű, puha, de könnyen formálható masszát kell kapnunk. Ha a tészta állaga nem megfelelő, darált mandulával, keményítővel sűríthetjük, vízzel lazíthatjuk. Kövessük a fokozatosság elvét. Ha kész, ez is kerüljön celofánba és rakjuk legalább 20 percre a hűtőbe.
  4. A süti tésztájátosszuk fel 20 g-os gombócokra, a gesztenyemasszát 35 g-os gombócokra. A tésztából a maradékot és egy 20 g-os gombóckát tegyünk félre díszítésnek.
  5. A kis gombócokat sodorjuk ki vékony kis koronggá, s ezzel vonjunk körbe egy gesztenyegombócot, s tojásdadra formázzuk. Ha van nyuszis kiszúrónk, a fül részét használva, szaggassunk fülecskéket a félretett tésztából, ha nincs, akkor sajnos kézzel kell tépegetni és formázni. Vékony szívószállal, spagetti tésztával, fogpiszkálóval (ami van épp kéznél) adjunk a nyusziknak szemet.
  6. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, a kész nyuszikat addig ecseteljük meg a felvert tojással, s díszítsük jégcukorral vagy kókuszreszelékkel.
  7. A nyuszikat süssük 10-15 percig, a tetejének enyhe aranybarna színűnek kell lennie, a fülek kicsit barnábbak. Sütés után rakjuk félre hűlni, az elején úgy tűnhet, a tészta túl lágy, de ha kihűlt, megkeményedik.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 4179
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 29.

Ajánló

Húsvétra, kicsiknek, nagyoknak.

Receptkategóriák

A receptet egy japán "Usagi Wagashi"-nak nevezett sütemény ihlette, amit tradicionálisan édes babpürével szoktak megtölteni (aminek az alapja pedig a kínai hold ünnepen fogyasztott sütemény). Mivel nálunk igen drága és nehezen beszerezhető, így inkább a magyar ízvilághoz közelebb álló gesztenyepüréhez nyúltam. Természetesen egy kis fantáziával és ügyességgel bármilyen más töltelék is használható. Maga a süti elkészítése nagyon pepecs munka, csak igazán elszánt konyhaharcosoknak ajánlom, de az eredmény mindenért kárpótol, húsvétra locsolóknak kitűnő ajándék (ilyet biztos nem kapnak mástól) vagy családi majszoláshoz a megszokott sütemények mellé, kicsiknek-nagyoknak nagy örömére.

Hozzávalók

A tésztához (16 db-hoz)

A töltelékhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek