r
Nosalty Logó

Flan, a latin-amerikai krémdesszert

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Flan, a latin-amerikai krémdesszert
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 11% Zsír

karamell

krém

Összesen 337 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 11% Zsír

karamell

krém

Összesen 4037 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 11% Zsír

karamell

krém

Összesen 281 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    158 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    532.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    181 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    206 mg
  • Nátrium
    109 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    126 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    149 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    158 micro
Összesen 337 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    97.5 g

Zsír

  • Összesen
    141.1 g
  • Telített zsírsav
    78 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1902 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6389.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    210 mg
  • Kálcium
    2166 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    216 mg
  • Foszfor
    2467 mg
  • Nátrium
    1311 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    611.5 g
  • Cukor
    609 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    513.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1517 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    399 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    272 micro
  • Kolin:
    1786 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1499 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    216 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1898 micro
Összesen 4037 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    445.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    91 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.6 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    106 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    124 mg
  • Retinol - A vitamin:
    104 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 281 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

karamell

krém

Elkészítés

karamell

  1. A cukrot egy kis, nyeles lábasban, időnként megkevergetve karamellé főzzük.
  2. Amikor már szép folyós, és minden cukorszem megolvadt, gyorsan levesszük a tűzről, és a sütőformánkba öntjük. Tényleg gyorsnak kell lennünk, mert nagyon hamar megszilárdul. Mi most alacsonyabb falú kenyérsütőformát (semifreddo forma) használtunk, de piteformában vagy pohárkákban is elkészíthetjük.

krém

  1. A tojásokat és a tojássárgákat csomómentesre keverjük.
  2. Hozzáadjuk a tejszínt, a cukrot, a vaníliaaromát és a kétféle sűrített tejet. Alaposan elkeverünk mindent, fontos, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
  3. A krémet egy kis szűrőn átszűrve a karamellre öntjük, így fel tudjuk fogni a tojásban maradt pici csomókat.
  4. Egy nagy tepsit 2/3-ig megtöltünk vízzel, majd óvatosan belehelyezzük a sütőformánkat.
  5. Alufóliával lefedjük, és 160 fokos sütőbe tesszük vízfürdőzni. A kenyérformában nekünk kb. 50 perc kellett hozzá, hogy átsüljön, az első felében alul-felül, a másodikban légkeveréssel sütve.
  6. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e: ha tisztán jön ki a tű, akkor jók vagyunk.
  7. Hagyjuk a vízben álló formában szobahőmérsékeltűre hűlni, majd óvatosan emeljük ki, és töröljük le a formáról a vizet.
  8. Tegyünk egy megfelelő méretű tálat a formára, majd egy határozott mozdulattal fordítsuk meg az egészet. Ha mindent jól csináltunk, az édességünk egy nagy, cuppanó hang kíséretében a tálra csusszan, a tetején pedig lefolyik a csodás karamell.
  9. Késsel szeleteljük és tálaljuk: zseniális, remegős, krémes desszertcsoda a végeredmény, melynek minden falatja öröm.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 67
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 35
  • Össznézettség: 4702
  • Feltöltés dátuma: 2021. május 05.

Ajánló

A cukrozott sűrített tejet nálunk leggyakrabban tubusos kiszerelésben kapni, illetve néhány deliben konzerves kiszerelésbe is belefutni. A cukrozatlan sűrített tejhez itthon a legközelebb az úgynevezett kávétej áll, a lényege, hogy a zsírtartalma magasabb legyen, mint a tejé, de jóval alacsonyabb, mint a tejszíné. Utóbbit ha nem kapunk, akkor tej és tejszín kb. 4:1 arányú keverékével helyettesíthetjük.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Flan, a latin-amerikai krémdesszert
Rosanics Petra 308 recept

A crème caramel világszerte népszerű és rengeteg variációban létezik. Bár a legtöbben Franciaországhoz kötjük, valójában a spanyoloknál, a portugáloknál és egykori gyarmataikon sokkal nagyobb népszerűségnek örvend ez a desszert. Latin-Amerika országaiban többnyire flannek nevezik ezt a remegős krémdesszertet, amit arrafelé sűrített tejjel készítenek. Elkészítése elsőre talán macerásnak tűnik, valójában csak egy kevés odafigyelés kell neki. A siker viszont tuti biztos, egyszerűen nem lehet ellenállni ennek a karamellel borított, krémes csodának!

Hozzávalók

karamell

krém

Címlapról ajánljuk

További cikkek