r
Nosalty Logó

Fára mászó hangya (kínai tészta)

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
koszider
Fára mászó hangya (kínai tészta)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 610 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 1215 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 71 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.7 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    95 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2921 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    381 mg
  • Nátrium
    2359 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    199.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    116 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    159 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    352 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    656 micro
Összesen 610 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.5 g

Zsír

  • Összesen
    52.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    189 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5842 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    165 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    762 mg
  • Nátrium
    4718 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    399.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    231 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    317 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    703 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1312 micro
Összesen 1215 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    343.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    278 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 71 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Aszárított gombát körömnyi darabokra összetörjük (máskülönben akkora lesz, mint egy malacfül).
  2. Az újhagyma fehér részét vagy egy kevés pórét vékonyra felkarikázunk.
  3. A húslevest jól felforrósítjuk, egy merőkanálnyiba beáztatjuk a gombát, a maradékban pedig legalább 20 percigáztatjuk az üvegtésztát, fedővel lefedve.
  4. A wokot vagy egy serpenyőt jól felforrósítunk, beleöntjük az olajat, körbefuttatjuk, rádobjuk a hagymát, pirítjuk.
  5. A hagymához adjuk a leszűrt, megpuhult és megdagadt gombát, folyamatosan keverjük.
  6. Majd hozzáadjuk a darált húst, éskevergetve megpirítjuk, megpároljuk.
  7. Közben alaposan befűszerezzük a szójaszósszal, a Hoisin-mártással, a Worcester-mártással. Ízlés szerint csípős mártást, borsotis adunk hozzá. Ne sózzuk, mert minden mártás (és a húsleves is) sós!
  8. Ha a hús már puha, leszűrjük a beáztatott tésztát (ne legyen tévedés, nem kell megfőzni, megpuhul a forró levesben), ollóval 2-3 vágással kisebbre szabdaljuk, és belekeverjük a fűszeres húsba. Megkóstoljuk, és ha szükséges, kedvünk szerint még fűszerezzük.
  9. Legvégül keverjük hozzá a szezámolajat, hogy frissen kiérződjön az illata.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 26949
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 11.

Ajánló

Semmi sem kell hozzá, magában is tökéletes!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Fára mászó hangya (kínai tészta)
koszider 91 recept

Ezt a bizarr nevű, de annál finomabb kínai egytálételt először egy étteremben ettem – nem álkínai büfében, hanem valódi, jóravaló étteremben. Később felfedeztem Yan-Kit: Klasszikus kínai szakácskönyvében is (Budapest 1994, 144. oldal). Pikáns, fűszeres, illatos, nagyon eteti magát! Az eredeti receptben szójabab-paszta is szerepel, ezt váltottam ki a sűrű, ízletes Hoisin-mártással – ami máskülönben a kedvencem, sokkal jobb és intenzívebb ízű, mint a szójaszósz, minden kínai ételhez csak ajánlani tudom!  Az édeskés szójamártások ellensúlyozására a recept sherry-t használ, én ezt a savanykás Worcester-mártással helyettesítettem (a lényege annak is a szója, épp jó a kínai kajákhoz). Nagyon gyors étel, míg ázik a tészta, elkészül a hús, összekeverjük és már neki is eshetünk!

Hozzászólások

Chef Guevara

hello, végre egy ember, aki helyesen a serpeny?t forrósítja és nem az olajat, és másból is érzem (szezámolaj), h gyakorlott kínai készít? lehetsz. Egy megjegyzés: a sherryt száraz tokaji szamorodnival lehet helyettesíteni inkább. 1000 Ft körül már f?zésre alkalmast lehet találni. Kicsit más egy jobb bor, mint a Worchester. ;)

koszider

Köszönöm! Nem, nem vagyok én képzett, de igyekszem. A Worchester úgy került bele a receptbe, hogy el?bb ettem ezt a kaját és emlékezetb?l próbáltam összeállítani, és csak évekkel kés?bb találkoztam a recepttel. Ekkor már kés? volt, ekkor már az én receptúrám "szokott bele a számba". Így történt, tekintetes bíróság... A szamorodni szerintem is tökéletes a sherry helyett, szoktam is használni (meg inni is szeretem, ha jó száraz).

kicsivik

Kedves koszider! És hol marad a hangya?? 8)

koszider

Yan-kit szerint (? az én "kínai konyha bibliám") a darált hús darabkák úgy néznek ki a tésztán, mint amikor hangyák mászkálnak a fa kérgén. Lelke rajta. A kínai humor egy kicsit szokatlan az európai ízlésnek, kicsit másként forognak a kerekek a fejükben. De a kaja ett?l még nagyon jó, és hál' istennek, hangya sincs benne. Üdvözöl: Koszider

monduk

Kedves Koszider! Nem tudom megállni, hogy ne mondjam el Neked, mennyire ízlett a "Fára mászó hangya". Már több recepted elkészítettem, pl.Spárga húsgombóccal, Tabasco szószos,kínai csíp?s leves. Mindegyik hedonista gasztronómiai élmény volt. Gratulálok Neked az ízlésedhez, minden amit csinálsz igényes és finom. Köszönöm hogy megosztottad velünk. Üdv Kata

koszider

Kedves Kata! Nagyon-nagyon örülök annak, hogy ízlenek a receptjeim, és nem tagadhatom, a dicséret is piszok jól esik! Szeretek f?zni, de a legjobban "etetni" szeretek, ha az asztal körül csak elégedett csámcsogás hallatszik. És igen, a hedonizmus jó dolog! Olyan kevés dolognak lehet örülni, legalább azokat használjuk ki alaposan. Üdvözöl: Koszider

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek