Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fára mászó hangya (kínai tészta)

Fára mászó hangya (kínai tészta)
Fára mászó hangya (kínai tészta)
25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a bizarr nevű, de annál finomabb kínai egytálételt először egy étteremben ettem – nem álkínai büfében, hanem valódi, jóravaló étteremben. Később felfedeztem Yan-Kit: Klasszikus kínai szakácskönyvében is (Budapest 1994, 144. oldal). Pikáns, fűszeres, illatos, nagyon eteti magát!
Az eredeti receptben szójabab-paszta is szerepel, ezt váltottam ki a sűrű, ízletes Hoisin-mártással – ami máskülönben a kedvencem, sokkal jobb és intenzívebb ízű, mint a szójaszósz, minden kínai ételhez csak ajánlani tudom! 
Az édeskés szójamártások ellensúlyozására a recept sherry-t használ, én ezt a savanykás Worcester-mártással helyettesítettem (a lényege annak is a szója, épp jó a kínai kajákhoz).
Nagyon gyors étel, míg ázik a tészta, elkészül a hús, összekeverjük és már neki is eshetünk!

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Semmi sem kell hozzá, magában is tökéletes!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szárított gombát körömnyi darabokra összetörjük (máskülönben akkora lesz, mint egy malacfül).
  2. Az újhagyma fehér részét vagy egy kevés pórét vékonyra felkarikázunk.
  3. A húslevest jól felforrósítjuk, egy merőkanálnyiba beáztatjuk a gombát, a maradékban pedig legalább 20 percig áztatjuk az üvegtésztát, fedővel lefedve.
  4. A wokot vagy egy serpenyőt jól felforrósítunk, beleöntjük az olajat, körbefuttatjuk, rádobjuk a hagymát, pirítjuk.
  5. A hagymához adjuk a leszűrt, megpuhult és megdagadt gombát, folyamatosan keverjük.
  6. Majd hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve megpirítjuk, megpároljuk.
  7. Közben alaposan befűszerezzük a szójaszósszal, a Hoisin-mártással, a Worcester-mártással. Ízlés szerint csípős mártást, borsot is adunk hozzá. Ne sózzuk, mert minden mártás (és a húsleves is) sós!
  8. Ha a hús már puha, leszűrjük a beáztatott tésztát (ne legyen tévedés, nem kell megfőzni, megpuhul a forró levesben), ollóval 2-3 vágással kisebbre szabdaljuk, és belekeverjük a fűszeres húsba. Megkóstoljuk, és ha szükséges, kedvünk szerint még fűszerezzük.
  9. Legvégül keverjük hozzá a szezámolajat, hogy frissen kiérződjön az illata.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 24 684
elküldve: 2
receptkönyvben: 113
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
84 recept

receptjellemzők

konyha: kínai
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kínai üvegtészta darált hússal, kínai tésztás egytálétel, fafülgombás üvegtészta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2017-08-10 17:49

Sőt, ebben az agylágyító melegben nem kell sokáig a konyhában kínlódni.
Köszönöm!

monduk
monduk Sun, 2012-09-23 11:47

Kedves Koszider!
Nem tudom megállni, hogy ne mondjam el Neked, mennyire
ízlett a "Fára mászó hangya". Már több recepted elkészítettem,
pl.Spárga húsgombóccal, Tabasco szószos,kínai csípős leves.
Mindegyik hedonista gasztronómiai élmény volt. Gratulálok Neked
az ízlésedhez, minden amit csinálsz igényes és finom. Köszönöm
hogy megosztottad velünk. Üdv Kata

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2012-09-23 15:18

Kedves Kata!
Nagyon-nagyon örülök annak, hogy ízlenek a receptjeim, és nem tagadhatom, a dicséret is piszok jól esik! Szeretek főzni, de a legjobban "etetni" szeretek, ha az asztal körül csak elégedett csámcsogás hallatszik.
És igen, a hedonizmus jó dolog! Olyan kevés dolognak lehet örülni, legalább azokat használjuk ki alaposan.
Üdvözöl: Koszider

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2012-01-31 22:14

Yan-kit szerint (ő az én "kínai konyha bibliám") a darált hús darabkák úgy néznek ki a tésztán, mint amikor hangyák mászkálnak a fa kérgén. Lelke rajta. A kínai humor egy kicsit szokatlan az európai ízlésnek, kicsit másként forognak a kerekek a fejükben. De a kaja ettől még nagyon jó, és hál' istennek, hangya sincs benne.
Üdvözöl: Koszider

Chef Guevara
Chef Guevara Mon, 2011-01-10 09:42

hello,
végre egy ember, aki helyesen a serpenyőt forrósítja és nem az olajat, és másból is érzem (szezámolaj), h gyakorlott kínai készítő lehetsz.
Egy megjegyzés: a sherryt száraz tokaji szamorodnival lehet helyettesíteni inkább. 1000 Ft körül már főzésre alkalmast lehet találni. Kicsit más egy jobb bor, mint a Worchester. ;)

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2011-01-10 22:08

Köszönöm! Nem, nem vagyok én képzett, de igyekszem. A Worchester úgy került bele a receptbe, hogy előbb ettem ezt a kaját és emlékezetből próbáltam összeállítani, és csak évekkel később találkoztam a recepttel. Ekkor már késő volt, ekkor már az én receptúrám "szokott bele a számba". Így történt, tekintetes bíróság...
A szamorodni szerintem is tökéletes a sherry helyett, szoktam is használni (meg inni is szeretem, ha jó száraz).

610
darált sertéshús 30 dkg
üvegtészta 10 dkg
szárnyas alaplé 1 l
fafülgomba 5 dkg
újhagyma 2 közepes db
szójaszósz 2 ek
hoisin-szósz 1 ml
worcestershire-szósz 2 teáskanál
szezámolaj 1 teáskanál
chiliszósz 1 ek
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek