r
Nosalty Logó

Éltető vagy majdnem Biblia-kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Éltető vagy majdnem Biblia-kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
római tál
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Kovász előkészítése

Tészta összeállítása

Sütés

Összesen 784 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Kovász előkészítése

Tészta összeállítása

Sütés

Összesen 6258 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Kovász előkészítése

Tészta összeállítása

Sütés

Összesen 210 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1429.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    277 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    352 mg
  • Nátrium
    629 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    130.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    70 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    88 micro
  • β-karotin
    508 micro
  • β-crypt
    364 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 784 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    202 g

Zsír

  • Összesen
    129.8 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11434.5 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    374 mg
  • Kálcium
    2219 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    909 mg
  • Foszfor
    2819 mg
  • Nátrium
    5034 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1046.2 g
  • Cukor
    80 mg
  • Élelmi rost
    87 mg

VÍZ

  • Összesen
    559.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1198 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    97 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    781 micro
  • Kolin:
    320 mg
  • Retinol - A vitamin:
    709 micro
  • α-karotin
    701 micro
  • β-karotin
    4065 micro
  • β-crypt
    2916 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    976 micro
Összesen 6258 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    381.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    168 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    136 micro
  • β-crypt
    97 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 210 Kcal

Hozzávalók

Kovász előkészítése

Tészta összeállítása

Sütés

Elkészítés

Kovász előkészítése

  1. Előző este állítjuk össze egy jó magas tálban (így nem fut ki). 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt, cukrot (lehet mézet is), lisztet. Ha feljött, néha megkeverjük, és hagyjuk, hogy dolgozzon.

Tészta összeállítása

  1. 1-1 marék (kb. 2 dkg) zabot, babot, lencsét, kölest, szezám és lenmagot összekeverünk 2 marék árpával és 6 marék búzával. Az egészet a jó öreg malomra bízzuk, az szépen lisztté őröli nekünk.
  2. Az elkészült keveréket összekeverjük a finom és rozsliszttel, és a sóval. Elmorzsoljuk benne a margarint.
  3. Hozzáadjuk a sütőtök (vagy krumpli) pürét, és ha van, a joghurtot, majd elkezdjük gyúrni. Annyi tejet (vagy vizet) használunk hozzá, amennyit szükségesnek érzünk. Végül egy közepesen lágy tésztát kapunk.
  4. Belisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, és ismét a duplájára kelesztjük.

Sütés

  1. A Pataki tálat beáztatjuk (legalább 20 percre), majd kivajazzuk, és sütőpapírt teszünk bele. (Én a papírt is vajaztam, hogy biztos ne ragadjon hozzá.)
  2. A kenyeret 2 cm vékonyra nyújtjuk, és feltekerjük. A tálba tesszük, megvágjuk, vízzel megkenjük, és rászórjuk a zabpelyhet, a szezám- és lenmagot. Még egy kicsit letakarva hagyjuk kelni.
  3. Rátesszük a tetejét, és hideg sütőbe toljuk. (A tetőt is ugyanúgy vajaztam, mint az alját, és papírt is tettem bele, mivel az első kenyerem teljesen beleragadt).
  4. 230 fokra állítjuk a sütőt. Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, még 20 percig 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon sütjük. Ezután levesszük a fedelét, kicsi vizet kenünk még a kenyérre, és 12 percre visszatesszük.
  5. Ha megsült, rácson letakarva hagyjuk hűlni.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 15x25x15
  • Sütés ideje: 65 perc
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 20756
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 28.

Ajánló

Bármihez fogyaszthatjuk, amihez kenyér kell, de ehetjük libazsírral vagy kedvenc pástétomunkkal is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Többször hallottam és olvastam az úgynevezett Biblia-kenyérről, de mivel mifelénk elég nehéz jó áron tönkölylisztet venni, kicsit átalakítottam. Jelenleg ez a család kedvence, szinte minden héten sütöm. Persze mindig változtatok valamin:)

Hozzávalók

Kovász előkészítése

Tészta összeállítása

Sütés

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek