r
Nosalty Logó

Édesburgonya nyársra fűzve

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Monique
Édesburgonya nyársra fűzve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
grill
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 164 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 654 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 52 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    241.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    494 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    73 micro
  • β-karotin
    5888 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1750 micro
  • Lut-zea
    1298 micro
Összesen 164 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    25.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    955 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    217 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    169 mg
  • Foszfor
    369 mg
  • Nátrium
    188 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.4 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    965.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1975 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    109 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    186 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    293 micro
  • β-karotin
    23553 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    6999 micro
  • Lut-zea
    5193 micro
Összesen 654 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    76 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1875 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    557 micro
  • Lut-zea
    413 micro
Összesen 52 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az édesburgonyákat megpucoljuk, felkockázzuk a többi zöldséggel együtt.
  2. Egy edényben annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és forrástól számítva 3 percig főzzük.
  3. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
  4. A kihűlt krumplikat és a zöldségeket egy nagy tálba tesszük, rászórjuk a fűszereket, megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, óvatosan összekeverjük.
  5. Hurkapálcikára fűzzük tetszés szerinti sorrendben.
  6. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 percig sütjük. Akkora tepsit válasszunk, ami nem szélesebb, mint a hurkapálcika hossza, mert nem a tepsibe, hanem keresztbe, a tepsi peremein lógatva grillezzük. Félidőnél megforgatjuk, hogy minden oldala jól grilleződjön meg. Még finomabb ha nyáron, nyílt lángon, kerti grillsütőn kicsi füstös ízt is kap grillezés közben.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 8782
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 24.

Ajánló

Grillezett hal vagy csirke mellé ajánlom, fokhagymás joghurttal.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Édesburgonya nyársra fűzve
Monique 73 recept

Az édesburgonyát sokféleképpen lehet elkészíteni. Két fajtáját ismerem, a sárga belűt, melynek íze a sütőtökre emlékeztet, míg a fehér inkább a gesztenyére. Önmagában is nagyon laktató, de halfélék és csirkehús mellé köretnek is nagyon jól illik. Az íze valóban édes, ahogy a neve is jelzi, mégis meglepő, hogy a kalóriatartalma alacsonyabb, mint a hagyományos krumplié, ha jól tudom, talán nem is a krumplik családjába tartozik. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert lassan felszívódó szénhidráttartalma miatt stabilizálja a vércukorszintet. Héjastul fogyasztva még jobb a glikémiás indexe. Magas A-vitamin tartalma van, amely mint tudjuk, zsírban oldódó vitamin, ezért olívaolajjal fogyasztva ajánlom.

Hozzászólások

knekató

Miért kell el?f?zni az édesburgonyát?

Monique

Szia kedves Knekató! Értem, hogy miért a kérdés, hiszen az édesburgonya viszonylag gyorsan puhul, sokkal gyorsabban, mint a normál burgonya. Ennek ellenére én már jártam úgy, hogy belül kemény maradt, amikor hirtelen, nagy h?fokon csak grillezni akartam a süt?ben. Ezért a biztonság kedvéért írtam, hogy egy pár percet pároljuk el?. Persze a süt?ben is meg lehet oldani a párolást, ha el?bb pár percre fóliába tekerjük a nyársraf?zött zöldségeket és csak azután pirítjuk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.