r
Nosalty Logó

Delia hagymatortája

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Delia hagymatortája
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír

tészta

töltelék

Összesen 439 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír

tészta

töltelék

Összesen 2631 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír

tészta

töltelék

Összesen 223 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    132 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    444.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    124 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    103.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    161 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    158 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 439 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.3 g

Zsír

  • Összesen
    199.4 g
  • Telített zsírsav
    128 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    789 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2666.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    728 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    937 mg
  • Nátrium
    743 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    158.1 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    622.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    964 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    160 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    248 micro
  • Kolin:
    518 mg
  • Retinol - A vitamin:
    950 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    183 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    780 micro
Összesen 2631 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    225.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 223 Kcal

Hozzávalók

tészta

töltelék

Elkészítés

tészta

  1. A lisztet 25 g vajjal és a zsírral összemorzsoljuk.
  2. Belekeverjük a sót, pirospaprikát, mustárt és sajtot.
  3. Annyi vizet gyúrunk bele, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
  4. Műanyag zacskóban vagy letakarva hűtőben pihentetjük fél órát.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. (Az eredeti recept 18 cm széles és 4.5 cm magas tortaformát használ, nekem csak 23 cm széles kapcsos tortaformám volt kéznél.) A lényeg, hogy 7-10 cm-rel nagyobbra nyújtsuk a tésztát, hogy pereme is legyen. Ha kisebb tortaformát használunk, magasabbnak kell lennie a peremnek, ha nagyobb a tortaforma, akkor a töltelék jobban elterül, így a perem alacsonyabb lehet.
  6. A tésztát kézzel a formához tapasztjuk, ha túllóg, a perem mellett levágjuk a felesleget, és alufóliával kibéleljük, hogy a tészta peremére is jusson az alufóliából és a tortaforma külső peremére hajthassuk, így akadályozzuk meg, hogy a tészta összeessen. Villával megszurkáljuk.
  7. Hűtőben dermesztjük fél órán át. (Ezeket a lépéseket én teljesen kihagytam.)
  8. Előmelegítjük a sütőt 190 Celsius fokra.
  9. 15 perc alatt megsütjük a tésztát. Az alufóliát óvatosan lefejtjük a tésztáról.
  10. Egy tojássárgájával -ami a három tojás egyike lehet -bekenjük a tésztát, és 7-8 percre visszatesszük a sütőbe. Ez egy nedvesség elleni védőréteget képez majd, és ropogós marad a tészta. (Ezeket a lépéseket én kihagytam.)

töltelék

  1. Közben a töltelékhez a hagymákat megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk (én négy gerezdre vágtam a vöröshagymát és a lilahagymát, a shalottát félbe, és úgy szeleteltem le őket).
  2. 50 g vajat megolvasztunk egy nagy lábosban, és a hagymát ezen pároljuk meg fél óra alatt. (Az eredeti recept fedő nélkül párolja, én használtam fedőt, mert nem akartam megégetni.)
  3. Kevergetni kell 5 percenként, vagy míg barnára sül. (Mivel én többféle hagymát választottam, csak addig vártam, míg üvegesre párolódtak.)
  4. Miután kivettük a tésztát, másodszor 180 Celsius fokra csökkentjük a sütő hőfokát.
  5. A hagymatöltelék felét a tésztába kanalazzuk - én lyukacsos merőkanállal.
  6. A tojásokat villával kicsit felverjük, a maradék tojássárgáját is felhasználva (amit a tészta kenéséhez használtunk). Belekeverjük a tojásokhoz a dupla krémet és egy kis sót és őrölt borsot.
  7. A tojásos keverék felét ráöntjük a hagymára, majd a maradék hagyma és maradék tojáskeverék. (Én bekanalaztam az összes hagymát lyukacsos kanállal, és ráöntöttem az összes tojásos tejszínes keveréket. Jól eloszlott sütés közben.)
  8. Reszelt cheddar sajttal megszórjuk, és 35-40 perc alatt készre sütjük. (Én 200 Celsius fokon sütöttem, hogy a tészta biztosan átsüljön.)
  9. Sütés után 10 percig pihentetjük, majd óvatosan körülvágjuk a tortaformában, és vigyázva kiemeljük. (Én a formában hagytam kihűlni.)
  10. Delia parmezán tésztával is ajánlja készíteni, vagy egy evőkanál zsályát keverhetünk a töltelékbe, esetleg még egy zsálya ágat illeszthetünk a töltelék tetejére, mielőtt sajttal szórnánk meg sütés előtt. Előételként 6 főre szól a recept, főételként 4 főre.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 18
  • Sütés ideje: 65 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 975
  • Feltöltés dátuma: 2014. június 06.

Ajánló

Kerti partikra, piknikre kiváló! Ahogy én készítettem, másnapra átázott a tészta, de a hagymatöltelék kárpótolt mindenért! Következő alkalommal betartok majd minden pepecselős utasítást.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a receptet deliaonline.com-on találtam. "Thick onion tart"-nak nevezik, ami szerintem a francia hagymatortának felel meg. Érdekes, hogy nincs benne cukor és édesítőszer, de édes, mégsem lehet a desszertek közé sorolni. Biztos befutó a vegetáriánusok és az ínyencek körében, ezért is fordítottam le ide.

Hozzávalók

tészta

töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek