r
Nosalty Logó

Cukkinis-pulykás lasagne

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Cukkinis-pulykás lasagne
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 772 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 3862 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 164 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.7 g

Zsír

  • Összesen
    36.3 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    127 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1749.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    428 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    476 mg
  • Nátrium
    682 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    229.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    234 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    201 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    128 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1632 micro
Összesen 772 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    198.6 g

Zsír

  • Összesen
    181.4 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    634 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8745.5 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    334 mg
  • Kálcium
    2142 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    438 mg
  • Foszfor
    2380 mg
  • Nátrium
    3409 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    336.1 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1149 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1171 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    95 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1005 micro
  • Kolin:
    393 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1116 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    641 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8158 micro
Összesen 3862 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    371.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    145 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    347 micro
Összesen 164 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A felkockázott szalonnát a felforrósított olívaolajban kisütjük, majd a finomra vágott vörös- vagy lilahagymát (és ha így használjuk, a fokhagymát) üvegesre pirítjuk benne.
  2. Hozzáadjuk a darált pulykahúst, és azt is megpirítjuk, sóval, borssal és oreganoval fűszerezhetjük. Ha fokhagymakrémet használunk, azt is hozzákeverjük.
  3. Ezután ráöntjük a fehérbort (míg a bolognainál nyugodtan locsolom az édes vörösbort, a száraz fehérrel már sokkal jobban kell vigyázni, nem megfelelő adagolással elveheti a hús ízét), a tejfölt és a tejszínt, összekeverjük, és egy 10-15 perc alatt összefőzzük.
  4. Közben elkészítjük a besamel mártást. A vajat egy edényben megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, és kicsit megpirítjuk, majd hozzáadagoljuk a tejet. Így főzzük, amíg el nem kezd forrni, és szép sűrű mártást nem kapunk. A végén fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. (Vigyázat! Szép, csomómentes besamel mártást sokkal nehezebb készíteni, mint bármilyen húsos szószt. Fontos, hogy a tejet csak apránként adjuk hozzá, ne legyünk türelmetlenek, és szépen kevergessük el.)
  5. A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, és karikákra vágjuk, majd kezdődhet a rétegezés!
  6. Egy tűzálló edényt kivajazunk, az aljára egy kis besamel mártást öntünk. Ezt követi a lasagne tészta (aki úgy szereti, akár elő is lehet főzni), rá a pulykahúsos szósz, rá egy adag cukkini karika, majd újra a besamel mártás. Így folytatjuk, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Fontos, hogy a tetején a húsos szósz ellepje a tésztaréteget, és a cukkini karikákkal fejezzük be.
  7. Az edényt betesszük az előmelegített sütőbe, majd a sütési idő felénél (20 perc múlva) rászórjuk a tetejére a reszelt sajtot, ezzel hagyjuk összesülni. Ha kész, kockákra vágjuk, és forrón tálaljuk!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2441
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mindig is szerettem az olaszos tésztákat, a lasagne pedig különösen vonzott (honnan máshonnan ismerném, ha nem a Garfield képregényekből?). Anyukám régebben sokszor csinált előkészített dobozos lasagne-t, porból - ami rettenetesen ízlett, és el is könyveltem magamban, hogy igen, a lasagne ilyen. Aztán éttermekben is láttam, és sokáig nem is értettem - mi az a fehér a paradicsomos szósz mellett? Majd az egyik szakácskönyvemben akadtam rá a bolognai lasagne receptjére, és kipróbáltam - össze sem lehet hasonlítani a dobozos ízével! Ami pedig ezt a változatot illeti... Már egy ideje rájöttem, hogy bizony nem mindegy, mit eszem, nem úgy megy ez már, mint gyerekkoromban, hogy befalhatok egymás után hat csokis sütit, és ugyanolyan vékony maradok. Így azóta többfélét főzök, és kibővítettem a főzési palettát. De mivel nem csak magamra főzök, figyelembe kell vennem a családi ízlést is. Mert akinél a zöldségek kimerülnek a krumpliban, répában és káposztában, az egy ilyen furcsaságot, mint a cukkini, nem kóstolna meg. Meg itthon amúgy sem szeretik annyira tejfölös/tejszínes szószokat. Azonban praktikusan kell gondolkodnom, így eljutottam a "variációs" főzéshez. Így ha már lasagne-t szerettem volna enni, miért ne alakíthatnám át a receptet? Sok bolognai változatba amúgy is tesznek cukkinit, így úgy döntöttem, megteszem főszereplővé. A húsos szósz pedig legyen pulyka és tejszínes - egyedül a szalonnától nem volt szívem megválni, az íze is annyira passzol ide. Mikor nekikezdtem, jutott eszembe, hogy talán a lilahagyma még jobban illene hozzá, azonban az nem volt itthon, így maradtam a vörösnél. Szóval ajánlom ezt a receptet másoknak is, akik szeretik a lasagne-t, csak éppen máshogy szeretnék kipróbálni, vagy figyelni szeretnének az alakjukra is - ebben az esetben viszont tényleg jobb kihagyni a szalonnát. Ha valaki még tovább variálná, a szószhoz lehet adni egy-egy evőkanál mézet és mustárt, ilyenkor a mézzel a húst még a tejföl előtt kell összefőzni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek