r
Nosalty Logó

Citromtorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Citromtorta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)

A citromkrémhez

Összesen 1135 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)

A citromkrémhez

Összesen 9068 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)

A citromkrémhez

Összesen 427 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16.1 g

Zsír

  • Összesen
    79.9 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    247 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    625 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.2 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    476 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    130 mg
  • Retinol - A vitamin:
    468 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    171 micro
Összesen 1135 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    128.5 g

Zsír

  • Összesen
    639.1 g
  • Telített zsírsav
    276 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    183 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    124 g
  • Koleszterin
    1975 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5000 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    253 mg
  • Kálcium
    434 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    919 mg
  • Foszfor
    2884 mg
  • Nátrium
    422 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    30 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    761.4 g
  • Cukor
    339 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    540.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3811 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    43 mg
  • C vitamin:
    119 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    199 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    405 micro
  • Kolin:
    1037 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3742 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    845 micro
  • β-crypt
    43 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1370 micro
Összesen 9068 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    235.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.8 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    176 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 427 Kcal

Hozzávalók

A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)

A citromkrémhez

Elkészítés

A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)

  1. A tészta készítése:
  2. A fenyőmagot robotgéppel közepesen finomra daráljuk, hozzákeverjük a porcukrot és a vaníliarúd kikapart magjait és elvegyítjük a liszttel.
  3. Fa gyúródeszkán belemorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a tojást. Pár gyors mozdulattal tésztává dolgozzuk a hozzávalókat. (Mivel három adag, a tésztát három részre osztjuk. Pihentetés után kettő mehet is a mélyhűtőbe.)
  4. Folpackba csomagoljuk és néhány (de legalább két) órán át hűtőben pihentetjük.
  5. Lisztezett felületen az egyik tésztabucit 2-3 mm vékonyra, kör alakúra nyújtjuk, kibéleljük vele a tarte formánkat. (A széleken átlógó részeket levágjuk.)
  6. Sütőpapírral borítjuk, babbal lenyomatjuk és így megy a (légkeverésen) 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 25-30 percre. Közben néhányszor megforgatjuk, hogy egyenletesen arany színűre süljön a tészta.
  7. Levesszük a babot és a sütőpapírt a tésztáról. Hagyjuk kihűlni.
  8. Krém készítése:
  9. Egy habüstbe reszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a porcukrot és kézzel összedolgozzuk.
  10. Beletesszük a tojásokat és kézi habverővel elkeverjük.
  11. Hozzáöntjük a citromok levét is.
  12. A tálat gyönygyöző víz felé tesszük (vigyázzunk, a tál alja nehogy beleérjen a vízbe!), és a habverővel kevergetve addig főzzük, míg a krém be nem sűrűsödik (82 fok körüli hőmérsékleten történik ez meg).
  13. A sűrű krémet a vízgőzről levesszük és néha megkeverve langyosra hűtjük.
  14. Ekkor adjuk hozzá a kis kockákra vágott vajdarabokat, egyszerre csak néhányat és botmixerrel homogenizáljuk.
  15. Miután az összes vajat beledolgoztuk a krémbe, botmixerrel még további 5-8 percig habosítjuk a krémet.
  16. Összeállítás:
  17. A kihűlt tésztára simítjuk a langyos-hideg krémet.
  18. Néhány órán át hűvös helyen hagyjuk, s csak azután tálaljuk.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 986
  • Tegnapi nézettség: 31
  • 7 napos nézettség: 145
  • Össznézettség: 246001
  • Feltöltés dátuma: 2009. március 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vacsoravendégeket vártunk, az ételsort a citrom jegyében állítottam össze: előételként citromlevélen tálalt sült citrom került a tányérokba, főételként citromos borjú, citromos burgonyapürével, befejezésnek pedig a Bűvös Szakácsról néztem ki Thomas Keller citromtoráját. Egy kis malőr csúszott azonban a dologba, így történt, hogy Thomas Keller tortájának a fenyőmagos, omlós tésztájára végül nem az eredeti receptben írt krém, hanem Piérre Hermé-féle citromkrém került. Senki sem bánta, sőt...:-)  

Hozzávalók

A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)

A citromkrémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek