Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos kuglóf Ledebaba konyhájából

Citromos kuglóf Ledebaba konyhájából
Citromos kuglóf Ledebaba konyhájából
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A húsvéti kalácsszezon előtt szerettem volna kikísérletezni egy nem kelt tésztás finomságot is. Évek óta árválkodott a kamrában a hatalmas, rózsaszínű szilikonforma, amelyet anno hirtelen felindulásból vettem, így esett a választásom a kuglófra, illetve mert imádom. Ez most egy citromos verzió, persze lehet kakaósan is elkészíteni, de mivel a kétfázisú tészták okozhatnak kellemetlen meglepetéseket, pláne egy ekkora méretű sütemény esetében, nem bíztam a véletlenre. Már a sütőből előbújó illatok is meggyőztek, hogy jól döntöttem, finom, pihe-puha, citromos kuglóf került a tálra, amely egy csésze tea vagy kávé mellé igazán mondén kísérő.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Baráti csevegésekhez, ötórai tea/kávé mellé. Nassolásnak egy jó könyv olvasása közben. Hétvégi családi piknikekre egy pohár illatos rozé kísérőjeként.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kapcsoljuk be a sütőt 150 °C-ra, és vegyünk elő két nagyobb tálat. Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéket verjük fel egy csipet sóval, és tegyük félre.
  2. A sárgájákat a cukorral és a vaníliás cukorral verjük fel robotgéppel, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéját, az olajat, a vizet és a frissen facsart citromlevet. Keverjük homogénre, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet.
  3. Forgassuk kicsit össze a liszttel, majd robotgép közepes fokozatán (nekem 5+1-es van, 3-ason szoktam) egy perc alatt egyenletesre dolgozzuk össze. Akkor jó, ha sűrű, fényes, krémszerű az állaga.
  4. Ha már látjuk, hogy bemelegedett a sütő, akkor a fehérjét átkanalazzuk a krémes tésztába, és határozott, nagy mozdulatokkal elkeverjük, ügyelve, hogy az aljáról vegyük fel a krémet, mert elég sűrű, és fontos, hogy egyenletes legyen a végén.
  5. Beleöntjük a formába, és mehet a sütőbe. Ha valakinek nem szilikonos van, akkor ki kell vajazni és zsemlemorzsával megszórni, de szívből javaslom egy szilikonos forma beszerzését, nem vészes az ára, és azonnal meghálálja a beinvesztálást. 50-55 perc alatt készre sül, tűpróbával ellenőrizzük, ilyenkor már vigyázzunk, nehogy megégjen. Ha langyosra hűlt, finoman kisegítjük a formából, és meghintjük porcukorral, esetleg citromos cukormázzal.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 1 273
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Ledebaba

Mióta szakács: 2017.04.09.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: kuglóf
diéta: laktózmentes, tejmentes
receptverseny: Nagy húsvéti receptverseny, Somat húsvéti receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Citromkuglóf, kuglóf

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

626
finomliszt 33 dkg
cukor 25 dkg
tojás 6 db
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
napraforgó olaj 1.5 dl
víz 2 dl
sütőpor 1 csomag
1 csipet