Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chashu ramen

Chashu ramen
Chashu ramen
200 perc / előkészület: 20 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A feltétek mennyisége tálanként van megadva, körülbelüli mennyiségek. Ízlés szerint pakoljuk.

A csásut érdemes már előző nap elkészíteni, a tojással együtt.

A rámen eredete tisztázatlan. Egyes feltevések szerint Kínából származik, míg mások szerint a XX. században találták fel Japánban. Nevének eredete is talányos, sokak szerint a rámen a kínai „lamian”-ból jön, ami kézzel gyúrt tésztát jelent. Az 1950-es évekig „sina szoba” (支那そば) néven volt ismert (nagyjából azt jelenti: kínai tésztaétel), azonban ahogy a rámen egyre inkább nemzeti étellé vált, úgy terjedt el az új név. A második világháború után az Egyesült Államok olcsó lisztet exportált Japánba, és ez, valamint a frontról hazatérő japán katonák kínai konyhával kapcsolatos tapasztalatai lassan hozzájárultak a rámen népszerűsítéséhez – igaz, eleinte még csak különleges alkalmakkor fogyasztották, vendéglőkben.

1958-ban feltalálták az instant tésztát, amely hozzájárult a robbanásszerű elterjedéshez, hiszen gyakorlatilag bárki elkészíthette otthon könnyen és gyorsan az ételt. Ennek köszönhetően hamarosan a rivaldafénybe került, és elkezdtek kialakulni regionális alváltozatai is.

A ráment számtalan változatban készítik – ez általában attól függ, az ország melyik vidékén, illetve melyik gyártó készíti, így gyakran még két egyforma nevű rámen is teljesen különböző lehet. A két fő összetevő azonban változatlan: tészta és alaplé.

Forrás: Wikipédia

hozzávalók / 8 adag

Csásu

Alaplé

Feltétek (a mennyiségek tálanként értendők, de ízlés szerint pakoljuk)

  • 8 dkg ramen tészta (vagy csomagolt búzalisztes sárga tészta instant levesből, fűszerek nélkül)
  • 1 db főtt tojás (ajitsuke tamago)
  • 80 g mungóbabcsíra (ízlés szerint)
  • 0.5 közepes db újhagyma zöldje (ízlés szerint)
  • 1 kis db sárgarépa (gyalulva vagy reszelve, ízlés szerint)
  • 30 g sertéshús (a csásu, ízlés szerint, de nem lehet kiválasztani, mint alapanyag)
  • 50 g bambuszrügy (ízlés szerint, elhagyható)

ajánlat

Bok choy, spenót, shiitake, fafül, a feltéteknek csak a képzelet szab határt.

Szólj hozzá!

elkészítés

Csásu

  1. A császárhúsból sózzuk-borsozzuk, majd a hosszanti oldalától elindulva roládot formázunk, és jó szorosan összekötözzük. Ezután a zsíron körbepirítjuk.
  2. A többi hozzávalót a tojás kivételével egy fazékba tesszük, majd beletesszük a húsroládot is, letakarjuk egy alufóliával a fazékon belül (pár kis lyukat üssünk rá), és fedjük le fedővel is. Forraljuk fel, majd visszavesszük, és a legkisebb lángon legalább 3 órán át gyöngyöztetjük, közben fél óránként forgassuk meg, mert nem fogja teljesen ellepni a lé.
  3. A tojást 6 perc alatt megfőzzük, jégre tesszük, majd ha kihűlt, megpucoljuk.
  4. Ha kész a hús, a levet leszűrjük, és eltesszük (ez lesz a tare), ebbe visszarakhatjuk a húst és mellé a megpucolt tojást. A legjobb, ha egy zacskóban kiveszünk egy kis levet, és egy éjszakán át áll benne a tojás. Azért jó megvárni, míg kihűl a hús teljesen, mert akkor lehet szép vékony szeleteket vágni belőle, és le lehet szedni a léről a zsírt, amit szintén elteszünk a leveshez.

Alaplé

  1. Forraljuk fel annyi vizet, ami ellepi majd, és ha forr, tegyük bele a csontokat. Forraljuk 8 percig. Öntsük le a vizet, és öblítsük le a csontokat hideg vízzel.
  2. A tiszta csontokat tegyük fel főni a gyömbérrel, fokhagymával, új/póréhagymával, vöröshagymával, konbuval. Forraljuk 15 percig, habozzuk le, majd fedjük le, és gyöngyöztessük három órán át.
  3. Ha kész, a levest leszűrjük, csak a lé fog kelleni.

Tálalás

  1. A tésztát megfőzzük.
  2. A chashu-t vékonyan felszeleteljük, és átmelegítjük a szószban, a tojást megfelezzük.
  3. Egy kevés chashu zsírt és tare-t (ebben főtt a chashu) egy jó mély tálba teszünk a tésztával, megpakoljuk tetszőlegesen feltétekkel. A tare adja a leves sósságát, annyit tegyünk bele, amennyire sósan szeretnénk a levest.
  4. Rámerjük a forró levest, és fogyaszthatjuk is.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 1 085
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Marjorie

Mióta szakács: 2014.02.01.
20 recept

receptjellemzők

konyha: japán
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tonkocu ramen chashu ajitsuke tamago, csásu, ramjen tojás

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ELF eleven
ELF eleven Mon, 2019-07-01 18:55

Elkészítettem csak a chashut nemrég, mivel instant levest szerettem volna csak feldobni vele. Azt kell mondjam, egy az egyben olyan mint amit a Wasabiban adnak. Sajnos messze lakunk, évente egyszer-kétszer jutunk csak el, de ha előre tudom, a levest is elkészítem, az is biztosan van ilyen finom. Várom további autentikus receptjeidet remélem. van még ilyen, a legjobb ha tenger gyümölcsies és halas, azokat is szereti az egész család!

491
sertészsír 1 ek
sertéshús 1 kg
1 ek
cukor 3 ek
gyömbér 2 cm
újhagyma 3 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
szaké 200 ml
mirin 200 ml
szójaszósz 350 ml
víz 100 ml
főtt tojás 6 db
bors 0 ízlés szerint
sertéscsont 1 kg
gyömbér 2 cm
fokhagyma 3 gerezd
póréhagyma 1 db
vöröshagyma 1 kis db
wakame 50 g
tészta 8 dkg
főtt tojás 1 db
mungóbabcsíra 80 g
újhagyma zöldje 0.5 közepes db
sárgarépa 1 kis db
sertéshús 30 g
bambuszrügy 50 g