Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli Ginipig konyhájából

Bejgli Ginipig konyhájából
Bejgli Ginipig konyhájából
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerettem volna valami igazán finom bejglit karácsonyra. Miután több bejglireceptet is elolvastam, összegyúrtam azokat, végül így született meg ez a recept.

hozzávalók / 6 adag

A tészta

A diós töltelék

A mákos töltelék

Kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta

  1. Egy pohárba 1 dl tejet és 2 dkg cukrot teszünk, majd meglangyosítjuk mikróban. Ha nagyon meleg lett, hagyjuk kihűlni, vagy tegyünk hozzá egy kis hideg tejet.
  2. A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és fedjük le alufóliával.
  3. Amíg az élesztő dolgozik, addig a hűtőből kivesszük a vajakat, felkockázzuk őket kockacukornyi méretűre, és szépen belemorzsolgatjuk a lisztbe.
  4. Ezután hozzáadjuk a maradék cukrot és sót is a liszthez, majd szépen beleöntjük a felfutott élesztős tejet. Összedolgozzuk kicsit, majd hozzáadjuk a 4 tojássárgáját.
  5. Ezt követően gyúrjuk addig, amíg a tészta színe szép homogén nem lesz, sehol ne lássuk a tojássárga-foltokat! Ha nagyon darabos a tészta, öntsünk hozzá tejet, kb. fél decilitert, majd gyúrjuk megint. Ha még mindig nem áll szépen össze, akkor ismételgessük ezt a műveletet, de vigyázzunk, hogy egyszerre sok tejet ne adjunk a tésztához. A gyúrás nálam 10-15 percet vett igénybe. Ha készen vagyunk, és a tészta egy egészet alkot, akkor vágjuk el 4 részre. A részeket alufóliába csomagolva tegyük hűtőbe 1-2 órára. És elkészítjük a töltelékeket.
  6. Ha készen áll a töltelék a kenésre, akkor a tésztákat kivesszük a hűtőből, és 5 percet várunk nyújtás előtt. Majd szépen lassan kinyújtjuk vékonyra sodrófával, és megkenjük egyenletesen töltelékkel, 1 cm szabadon hagyva a széleken.
  7. A széleket behajtjuk, majd elkezdjük szépen lassan feltekerni a tésztát. Amint ez megvan, óvatosan betesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és hideg helyre rakjuk, amíg a többi nem "tekeredik fel". (Én először a két mákosat sütöm meg, majd a két diósat csak azután.)
  8. Megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és pár percre hideg helyre tesszük őket ismét, hogy a tojás szépen beszívódjon, dermedjen. Ezután megszurkáljuk villával, és betoljuk a kb. 170 fokos sütőbe. 10 perc után 160-ra levesszük a hőmérsékletet, és kb. még 25-30 percet sütjük.
  9. Ha megsült, én ki szoktam tenni az ajtó elé a hidegbe 20 percre, és utána teszem hűvös helyre a lakásban. Amíg teljesen ki nem hűlt, ne szeleteljük, mert sérülékeny. Alufóliában, hűtőben nagyon sokáig friss marad és eláll, nem szárad ki.

A diós töltelék

  1. A diós töltelékhez egy lábosban 2 dl vizet melegítünk, majd ehhez hozzáöntjük a 2 dl tejet is. Amikor már meleg, akkor beletesszük a cukrokat (esetleg még egy kanál mézet), mazsolát, kandírozott narancshéjat, és megvárjuk kevergetés mellett, amíg felforr.
  2. Ekkor félrehúzzuk a lábast, és beleöntjük a diót, és hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és annak levét. Jól összekeverjük, és pár másodpercre kevergetés mellett a tűzhelyre visszatesszük. Ezután hűlni hagyjuk, ne tegyük forrón a tésztára!

A mákos töltelék

  1. A mákos töltelékhez egy lábosban 2 dl vizet melegítünk, majd ehhez hozzáöntjük a 2 dl tejet is.
  2. Amikor már meleg, akkor beletesszük a cukrokat (esetleg még egy kanál mézet), mazsolát, kandírozott citromhéjat, és megvárjuk kevergetés mellett, amíg felforr.
  3. Ekkor félrehúzzuk a lábast, és beleöntjük a mákot, és hozzáadjuk a reszelt citrom héjat és annak levét. Jól összekeverjük, és pár másodpercre kevergetés mellett a tűzhelyre visszatesszük. Ezután hűlni hagyjuk, ne tegyük forrón a tésztára!
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 926
elküldve: 0
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Ginipig

Mióta szakács: 2015.12.23.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós bejgli, mákos bejgli, karácsonyi kelt tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

2182
finomliszt 80 dkg
vaj 35 dkg
cukor 10 dkg
friss élesztő 1 dkg
tej 2 dl
tojássárgája 4 db
1 kávéskanál
dió 35 dkg
narancshéj 1 narancsból nyert
narancslé 1 narancsból nyert
kandírozott narancshéj 10 dkg
mazsola 5 dkg
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
tej 1.5 dl
víz 1 dl
mák 30 dkg
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
kandírozott citromhéj 10 dkg
mazsola 5 dkg
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
víz 1.5 dl
tej 2 dl
tojássárgája 2 db