r
Nosalty Logó

Aranygaluskalács vaníliasodóval

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Aranygaluskalács vaníliasodóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A formázáshoz és fonáshoz

A vaníliasodóhoz

Összesen 857 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A formázáshoz és fonáshoz

A vaníliasodóhoz

Összesen 6860 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A formázáshoz és fonáshoz

A vaníliasodóhoz

Összesen 336 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    52.5 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    195 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    604.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    170 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    265 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.7 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    236 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    130 mg
  • Retinol - A vitamin:
    231 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    151 micro
Összesen 857 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    138.6 g

Zsír

  • Összesen
    420.1 g
  • Telített zsírsav
    147 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    154 g
  • Koleszterin
    1558 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4838.9 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    246 mg
  • Kálcium
    1357 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    606 mg
  • Foszfor
    2124 mg
  • Nátrium
    450 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    653.5 g
  • Cukor
    218 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    181.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1889 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    218 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    812 micro
  • Kolin:
    1041 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1847 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    472 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1211 micro
Összesen 6860 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 336 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A formázáshoz és fonáshoz

A vaníliasodóhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A liszteket és a sót egy nagy tálban alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját, valamint a felfutott élesztőt a tejjel. Hozzáadunk még annyi tejet, amíg egy ruganyos, de nem ragacsos tésztát kapunk, ami könnyen gyúrható. Nagyjából 2-3 percig gyúrjuk, amíg sima nem lesz a felülete. Ekkor visszatesszük a tálba és fokozatosan hozzádagasztjuk az olvasztott vajat. Ha felvette az összeset, tovább dagasztjuk a deszkán 2-3 percig. Ha kész, visszatesszük a tésztát a tálba, majd lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A formázáshoz és fonáshoz

  1. A diót ledaráljuk (maradhatnak benne nagyobb, durvább darabok, attól csak izgalmasabb lesz a kalács), majd elkeverjük a cukorral.
  2. A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Mindegyik kis gombócot téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük olvasztott vajjal, és bőven megszórjuk cukros dióval. A hosszabbik oldalától kezdve felcsavarjuk a tésztát, mintha csigát készítenénk, majd az így kapott rúd két végét lezárjuk, és az egészet kicsit megsodorjuk, hogy minimálisan hosszabb legyen.
  3. Ha megvan mind a négy tésztakígyónk, a maradék cukros diót egy nagy tálcára öntjük. Minden kígyót alaposan bevonunk olvasztott vajjal, majd meghempergetjük őket a cukros dióban.
  4. A kalácsunkat négyes fonással formázzuk meg: ehhez a jobb oldalra elkülönítünk három szálat, a bal oldalra pedig a maradék egyet. Ezután a jobb három közül a középsőt felemeljük, majd a bal legszélsőt áthúzzuk alatta a túloldalra. Majd ismét felemeljük a jobb három közül a középsőt, és a bal oldalit áthúzzuk alatta. Ezt a mozdulatsort ismételjük addig, amíg el nem készül a kalácsunk.
  5. A megfont kalácsot letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük, közben pedig előmelegítjük a sütőt: 170 fokra, légkeveréssel.
  6. A megkelt kalácsot a sütőbe tesszük, és beteszünk alá egy tepsi forró vizet is, hogy gőz keletkezzen a sütő belsejében. A kalácsot összesen 35-40 percig kell sütni, azonban az első 20 perc után érdemes letakarni alufóliával, ha nagyon elkezdene barnulni. Így nem fog megégni (a dió különösen hajlamos erre), és a belseje is alaposan átsül.
  7. A kisült kalácsot hagyjuk majdnem teljesen kihűlni: érdemes még épphogy csak langyosan, a sodóval tálalni, úgy a legfinomabb.

A vaníliasodóhoz

  1. A tejet feltesszük közepes lángon melegedni (ne forraljuk fel!), közben pedig egy tálban kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és keményítővel. Amikor a tej már meleg, de még nem forró, folyamatos kevergetés mellett apránként hozzácsorgatjuk a sárgájához, azaz hőkiegyenlítést végzünk.
  2. A tejes, tojásos keveréket visszatesszük a tűzre, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük (nem lesz annyira sűrű, mint egy puding).
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 96
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 115
  • Össznézettség: 4154
  • Feltöltés dátuma: 2023. március 31.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: kalács receptek húsvétra
Aranygaluskalács vaníliasodóval
Lakos Benedek 254 recept

Húsvét alkalmából kaláccsá fontam az aranygaluskát, ezzel két legyet ütve egy csapásra: a fonott kelt tészta és a diós, kívül ropogós, belül álompuha desszert is az ünnepi asztalra került. Természetesen a vaníliasodóról sem feledkeztem meg.

Hozzávalók

A tésztához

A formázáshoz és fonáshoz

A vaníliasodóhoz

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek