Egészséges zsírok a kiegyensúlyozott étrendben: a telítetlen zsírsavak és élettani hatásaik

Egészségünk védelme érdekében nem szükséges a végletekig csökkenteni zsírbevitelünket. Csak meg kell tanulni jól választani - ebben segítünk most.

Sokat hallhatunk arról, hogy mik a “jó” és mik a “rossz” zsírok, és bár ez a fajta szélsőséges kategorizálás ebben a formában nem állja meg a helyét, kétségtelen, hogy egyes zsiradékfajták kedvezőbb élettani hatásúak, mint mások.

Ahhoz, hogy egy zsiradékot élettani szerepe szempontjából megítélhessünk, elsősorban az ún. zsírsavösszetételét kell megvizsgálnunk. A különféle étkezésre alkalmas zsiradékok zsírsavtartalma alapvetően három nagy csoportba osztható: telített, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak. 

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk kategorizálni, akkor a telített zsírsavak kevésbé kedvező élettani hatásúak, mivel túlzott fogyasztásuk összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. Telített zsírsavak általában az állati eredetű termékekben találhatóak: a natúr zsírokban, mint pl. sertés, kacsazsír, illetve a húsokban, húskészítményekben, tejtermékekben. Érdekes kivételt képez a kókuszzsír, amely ugyan növényi eredetű, de mégis telített zsírsavakban gazdagabb, ezért ennek túlzott fogyasztása sem javasolt. 

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne fogyaszthatnánk ezeket a termékeket, de érdemes ezekben mértéket tartani, és zsírbevitelünkben inkább a növényi eredetű zsírokra helyezni a hangsúlyt. Ezek ugyanis azok a zsiradékfajták, amelyek az élettanilag kedvezőbb hatású telítetlen zsírsavakban gazdagok. Ezeknek a zsírsavaknak a kémiai szerkezetére jellemző, hogy kettős kötéseket tartalmaznak, ha csak egy kettős kötés van a zsírsavban, akkor egyszeresen, ha kettő vagy több, akkor többszörösen telítetlen zsírsavnak nevezzük őket. Legismertebb többszörösen telítetlen zsírsav talán az omega-3 zsírsav, de hallhattuk már az omega-6 nevét is. Egyszeresen telítetlen zsírsavak közül talán az omega-9, az olívaolajban domináló olajsav a legismertebb. 

A telítetlen zsírsavak hatása

A telítetlen zsírsavak bizonyítottan szerepet játszanak: 

Az omega-3 típusú zsírsavak családjába tartozó dokozahexaén-savnak (DHA) egyre nagyobb szerepet tulajdonítanak a várandósság alatt, mivel részt vesz a magzat agyának és a szem retinamembránjának fejlődésében.

Mit érdemes fogyasztanunk?

A megfelelő telítetlenzsírsav-bevitel érdekében fogyasszunk rendszeresen:

  • Növényi olajakat – ételkészítéshez használhatunk napraforgó- vagy olívaolajat, salátáinkhoz - majonézes, tejfölös vagy tejszínes öntetek helyett - hidegen sajtolt olajakat. Nem kell leragadni egyféle olajnál, tartsunk otthon többféle növényi olajat és használjuk őket úgy, hogy kedvező élettani hatásuk minél inkább érvényesülhessen.
  • Dióféléket, olajos magvakat – ezeket fogyaszthatjuk uzsonnára vagy dúsíthatjuk vele kásáinkat, salátáinkat. Egészségünk védelme érdekében ezekből az élelmiszerekből a natúr/pirított termékeket válasszuk, ne a sós, esetleg cukormázzal borított verziókat. Igazi ínyencséget jelenthetnek étrendünkben a magokból készült krémek: a mandulavajat, kesudiókrémet, natúr mogyorókrémet kenhetjük pirítósunkra, tehetjük turmixainkba, kásáinkba.

A fentiekből is látszik, hogy nem érdemes félni a zsíroktól, nem kell mindenáron zsírszegény étrendhez ragaszkodni. Ha többségében a megfelelő zsiradékfajtákból választunk, és ezekre helyezzük a hangsúlyt kiegyensúlyozott étrendünkben, akkor sokat teszünk egészségünk megőrzése érdekében.

Szerző: Bodon Judit dietetikus

Keress még több Vénusz első préselésű napraforgóolajjal kapcsolatos anyagot itt!

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?