Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tojás főzése 2. praktika

Tojás főzése 2.
hozzászólások (10)

Tudtad?

A tojásokat főzés előtt vegyük ki a hűtőből, és csak akkor tegyük a főzővízbe, mikor szobahőmérsékletűek. Különben a tojások héja megrepedhet.

Beküldte:   Petra

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vajaskenyér
vajaskenyér Sun, 2012-10-28 18:53

Nézzétek meg az oktogonkkt.com-on a tojásföző timer-t, egy német találmány. az elszíneződése
mutatja, hogy éppen lágy, félkemény vagy kemény-e már a tojás és olyan, ahogy szereted. Szuper!!

bmbe
Bejja / bmbe Mon, 2012-07-16 00:07

Az Anyósom úgy tanította, hogy a forrásban lévő vízbe zsírt kell tenni! (zsírt! - olajjal nem volt hatásos!) és ebben a zsíros főzetben főzni meg a tojásokat!
Nekem mindig bevált!

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2012-01-29 20:58

Nos, elmélyült tojásfőzési és hámozási kísérleteim az alábbi eredménnyel végződtek.
1./ A víz alatt történő héjrepesztés már-már jó! Kb. harmad annyira szakadozik a tojás, ha így csináljuk.
2./ A víz sózása: tökéletes!!! De nem ám egy csipet sóval, hanem egy teljes evőkanál sóval durrantottam nyakon 5 db tojást bő fél liternyi vízben. Ezután hideg víz alatt sokáig hűtöttem őket (előbb folyó víz, majd csak úgy állítva), és a héj sitty-sutty lejött mindről, egy cseppet sem szakadozott a tojás!! Pedig friss volt, legalább is a rajtuk lévő pecsét szerint. Nem lehetetlen, hogy ebben az erősen sós oldatban maga a tojás belseje is sósabb lesz, de én ezt egyáltalán nem éreztem. Aki szerint sós, a felhasználás során kevesebbet hintsen rá.
Próbáljátok ki, mert érdekelne, hogy az ellenpróba is bejön-e, vagy csak nekem volt szerencsém.
Koszider

petra
Petra / petra Mon, 2012-01-30 10:28

kedves Koszider,
Köszönjük, hogy megosztottad velünk a tapasztalataid!
Én feltétlen kipróbálom!
Petra

juma
juma / juma Sun, 2011-06-12 21:07

A főtt tojás héja könnyedén lejön,ha főzés után leöntjük a főzővizet,engedünk rá hideget,majd minden tojást a víz alatt megrepesztünk.Csak annyira,hogy a víz alászivárogjon a vákum helyére,utána már csak a tenyérrel görgetés és könnyű tisztítás van hátra.

Zinka
Zinka Thu, 2011-06-09 14:34

én a hámozáshoz egyszer azt hallottam, hogy sós vízben kell főzni, és utána nem szabad csak leÖBLÍTENI a hidegvízzel, de semmiképpen sem bennehagyni... hát: párszor működött, párszor meg nem, kicsit azért kell várni a tojás hámozással, szóval nem 100% a módszer de próbáljátok ki

az elmélet lényege különben legegyszerűbb kémiai alap: a víz nem akarja szétrepeszteni a tojást ha sűrűbb az ionos oldata (->sós) és ezáltal a hártya a tojáshéjhoz tud tapadni, és nem ragaszkodik annyir a fehérjéhez. ELVILEG. sok sikert!

másik: vmi Jamie Oliveres főzőshowban mutatták, hogy ő csak leteszi a főttojást a konyhapultra, és a tenyerével gyengéden nyomva "görgeti" egy kicsit, amíg közepe táján végig nem reped a héja. Nekem már 2x sikerült, hogy így két nagy részletben (felső és alsó héj) sikerült elkerülnöm a különben min 2 perces (igen, kezdő vagyok) tojáshámozgatást, és szépen kiemelni egyben a tojást.

petra
Petra / petra Sun, 2011-05-15 09:09

Kedves Koszider,
Úgy tudom, minél frissebb a tojás, annál nehezebben pucolható, annál inkább ragaszkodik a fehérje rész a héjhoz. Egyébként én is hideg vízben szoktam hűteni, és utána egész jól leválik.
De hátha tud valaki valami okosságot, és megosztja velünk:-).
Üdv,
Petra

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2011-05-13 19:43

De ha nem tudod kivárni, hogy felmelegedjen a tojás, így is működik: kis láboska (csak akkora, amekkorába a tojások beleférnek), hideg vízzel felöntve és lassú tűzön melegítve. Nem árt, ha a vizet megsózzuk. Valahol (itt???) azt is olvastam, hogy dobjunk egy szál gyufát a vízbe. Elsőre zagyvaságnak tűnt, de kipróbáltam, és működik! Persze, a gyufa fejét letöröm, mert nem akarok foszfort enni.
Most már csak azt szeretném valakitől megtudni, hogy hogyan érhető el, hogy a tojás héja ripsz-ropsz lejöjjön a tojásról és ne szaggassa le a fehérjét. Azt már próbálta, hogy hideg vízzel lehűteni, de az kevés. Van valakinek ötlete?
Koszider