Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Máj sózása praktika

Máj sózása
hozzászólások (15)

Tudtad?

A májat csak sütés után, a tányéron sózzuk, különben megkeményedik.

 

Beküldte:   Petra

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

genyanett
genyanett Sat, 2015-02-21 14:07

Én is úgy tudom, hogy a csirkemájat sózhatjuk annak nem "árt", a sertésmájat nem szabad sózni csak a végén.

kulcsarpisti
kulcsarpisti / kulcsarpisti Wed, 2013-09-04 17:55

Elnézést kérek nem szeretnék okoskodni, de szerintem nem a sótól keményedik meg hanem a túlsütéstől. Ugyan is mindig besózom a májat és sose kemény csak egyszer lett kemény akkor is azért mert feltartottak és túlsült. A sózási tilalom a pácoknál érvényes mert össze húzza a húsok pólusokat és az ízanyag nem szívódik fel viszont sütés előtt viszont meg sózzuk a pácolt húsokat azért, hogy a pólusokat össze húzza így az ízanyag a húsban marad és meg lesz a sós íz is. Még egyszer bocsánat az okvetetlenkedésért.

Babar-G
Babar-G / Babar-G Thu, 2013-04-25 17:00

.."különben megkeményedik." -különben meg NEM!
Nem igaz, hogy sót csak a tálaláskor szabad a májhoz adni, mert különben megkeményedik. Nyugodtan megsózhatjuk sütéskor. A megfejtés az, hogy nagyon hamar elkészül, s ha egy picit is tovább sütjük, máris megkeményedik... ez bármilyen májra igaz...;) jóóó szakácsok vagytok... xDD

gevi1931
Livi / gevi1931 Thu, 2012-07-12 10:54

Nagyon régen főzők-sütök de az a véleményem, hogy a májat szeletelés vagy csikozás után igen is be kell sózni-borsozni, és utánna jól megkeverni látni lehet szinte a máj kivilágosodik.

lefe
lefe Sat, 2012-07-07 08:19

Lefe
Könnyü megjegyezni - egyébbként a vendégláto iskolákban is igy tanitják - a két lábuak /szárnyasok/
máját nyugodtan lehet közvatlan sütés elött sózni, mert laza szerkezetüek.

borissza
borissza Thu, 2012-05-17 00:25

A máj nem a sózástól keményedik meg, hanem a hirtelen melegítéstől, legyen az sertésmáj vagy marhamáj. Mindezt alátámasztja a korábbi hozzászólásokban elhangzott sózás utáni hűtéses eljárás, ami valójában kompenzálja a hirtelen melegítés által kiváltott sokkhatást, amitől megkeményszik a máj.
Amennyiben resztelt májat készítünk az a trükk, hogy amikor elkészült a hagyma - vannak, akik a hagyma dinsztelése közben használják a sót -, levesszük a tűzről és megvárjuk amíg kihűl - ezalatt befejezhetjük a máj csíkokravágását, ha ezt a hagyma dinsztelése közben kezdtük, ugyanakkor a kihűlt hagymára rászórt pirospaprika sem fog megégni, viszont a szín- és ízanyaga teljes mértékben kioldódik. Amikor már kihűlt, hozzáadhatjuk a májat és összekevereve együtt sózzuk és melegítjük föl a hagymát olyan hőmérsékletre, hogy a máj megpirulhasson. Amikor a máj megpirult, száraz vörösborral öntjük föl, és elforraljuk, mialatt megfő a máj a végén fűszerezzük eredendően majorannával (én személy szerint szeretem az őrölt köményt, ami nem szokványos májfűszer, de szoktam hozzáadni borsot és kakukkfüvet is, meg mikor mi akad a kezembe :-) innentől szabad a pálya )
Jó étvágyat és jó kisérletezgetést a fűszerezéssel :-) !!!

vajandi
vajandi Wed, 2012-03-21 09:36

Van egy trükk, amivel főzéskor is sózható a máj, és még az ízét is különlegessé teszi: Sört kell önteni hozzá főzéskor! Kicsit habzik pár pillanatig, utána lehet sózni bátran, nem keményedik meg.

kissmargo64
kissmargo64 Sun, 2012-01-08 13:01

Én is főzök egy pár éve. 28 éve rágja életem párja a főztömet.
Tényleg úgy tanultam, hogy a májat készen, szabad csak sózni.
Mégis nemrég több irányba tettem a dolgom és automatikusan megsóztam a májat.
Hagy ne mondjam, hogy mit éltem át, mert engem az ilyen "bakik" rettentően bántanak,
de a várt kudarc elmaradt. Úgyhogy kár volt stresszelni.

nyba
nyba Tue, 2011-10-25 21:50

Én már főzök egy jó 15 - 18 éve de sose tapasztaltam még , hogy a máj megkeményedett volna ha sóztam ha nem ! Nem a sózásba van a lényeg hanem a sütésébe és főzésbe!
Nagyon hamar megfől és megsül sózzunk bátran csak ne süssük órákig és ne is főzzük órákig ! Az utólag megsózott máj már nem igazi !
Petra ez- A májat csak sütés után, a tányéron sózzuk, különben megkeményedik.- ostobaság !

Aurélia
Aurélia / Aurélia Thu, 2011-10-20 20:13

Amikor először hallottam ezt a sütés előtti sózást és legalább 1 órás hűtést, nem igazán akartam elhinni. Deeeeeee: aztán kipróbáltam sertés, vad, pulyka és csirke májon is. Az eredmény soha nem látott omlósság, szaftosság. Bátran ajánlom mindenkinek, aki rántott májat készít!

Vica Takacs
vica takacs / Vica Takacs Fri, 2011-03-25 09:11

Ez igy igaz, eleve én a rántott csirkemájat, úgy készítem, hogy fűszerkeverékbe ( szárnyas, olasz,) forgatom a májat utána panírozom.A fűszerkeverékbe egy kicsi étolajat teszek összekeverem és ezután teszem a májat bele.Pikáns ízt ad neki.

namama
namama Tue, 2011-01-04 15:04

  Még a sertésmájat is megsózhatod sütés előtt,ha sózás után egy éjszakára mélyhűtőbe teszed.

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2010-11-15 16:39

Én úgy tudom, h. csak a sertésmáj keményedik meg, a csirkemáj nem. Gyakorlatban is kipróbáltam, és igaznak bizonyult, a csirkemáj nem lett keményebb sütés közbeni sózáskor sem.