A világ legnagyobb ehető gombája - van egy hely, ahol méteres átmérőjű gombákból főznek, nézd!

Él Zambiában egy olyan gigantikus méretű gomba, aminek kalapja az 1 méter átmérőt is eléri. A méreténél már csak az ízét kedvelik jobban a helyiek.

Afrikában minden sokkal nagyobb és vadabb, de a helyiek számára természetes, hogy ember méretű gombákból főzik az ebédet, vacsorát. Mi is megkóstolnánk!

Gigantikus ehető gomba

Általánosságban igaz, hogy a legtöbb ehető gomba meglehetősen kicsi, de a kivétel erősíti a szabályt. Ezért a kivételért most egészen Afrikáig kell elmenni: Nyugat-Afrikában, Zambiában terem egy egészen különleges és gigantikus méretű gomba, a Termitomyces titanicus. Zambiában a gomba az egyik legnépszerűbb étel, és a gombák begyűjtése is hozzátartozik a mindennapokhoz, így a titanicus-t is jól ismerik és szeretik a helyiek.

Nem a titanicus a világ legnagyobb gombája, hanem az Oregon gomba, azonban utóbbi nem ehető, így az emberi fogyasztásra is alkalmas gombák versenyét a Termitomyces titanicus nyerte. A mi csiperkegombához szokott szemünknek egészen elképesztő látványt nyújt a titanicus: agomba eléri a majdnem 60 centis magasságot, egy kifejlett példány kalapja pedig jellemzően 1 méter körülire nő meg.

Termeszek segítik a növekedését

A Termitomyces név a termeszekre, a hangyákra utal, ugyanis a növény szimbiotikus kapcsolatban él a kis rovarokkal. A gomba fejlődését, növekedését a termeszek ürülékével és az elhalt rovarokkal táplált talaj teszi lehetővé, cserébe pedig a gomba táplálékként szolgál a hangyák számára. Ugyan a helyiek számára az óriás gomba természetes jelenség, a világ csak 1980-ban ismerte meg, amikor a kutatók rábukkantak.

A gombának az esőben bővelkedő téli időjárás kedvez, ilyenkor fejlődik, nő, ez az időszak számít az elsődleges gombaszezonnak. Húsos textúrája miatt a titanicus-t különösen ízletesnek tartják, és ugyan egész Zambiában megtalálható, de a legnagyobbra a Miombó változatos növényvilágú erdeiben nő.

Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?

Wagyu, a világ legdrágább marhahúsa, amiből 1 kg annyiba kerül, mint amennyit egy hónap alatt keresel

via és viaésvia

címlapfotó

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!