Utopenci, a csehek "fulladozó virslije" - bizarr befőtt, amit vagy utálsz vagy imádsz

Utopenci, a fulladozó férfiról elnevezett cseh műremek, avagy a hagymás ecetben pácolt virsli. Sörkorcsolya kimaxolva.

Néha azt merjük gondolni nagy naivan, hogy az olcsó és némiképp bizarr ételek repertoárját már kevéssé lehet bővíteni, és ahogy öregszik az ember, kinövi a sokszor szükség szülte specialitások fogyasztását, de úgy fest, ez a jelenség nemzetközi - és nagyon is szerethető tud lenni.

Keleten is dívik a furcsaság:

Japánban az emberek csokis rament esznek, igen, csokoládés rament

Utopenci

Most például a csehek kerültek elő. Ha náluk járunk, és neadjisten betérünk egy kocsmába, már az italoknál szembesülhetünk a nem feltétlen mindennapos ízléssel: itt van ugyanis ez a mlíkó nevezetű ital, ami egy speciálisan csapolt sör, és tulajdonképpen nem más, mint egy korsónyi hab meglepően édes ízzel. HAB. Amit a legtöbben igyekeznek elkerülni. (Hozzáteszem, szerintem a sör legjobb része.)

Előnyös fotó egy igazán olcsó ételről

U T O P E N C I

De ha ennénk is valamit a szesz mellé, nem mehetünk el zavartalanul a nakládaný hermelín (azaz pácolt camembert) illetve a BEFŐTTKÉNT ELTETT VIRSLI mellett sem, aminek becses neve UTOPENCI, más néven "fulladozó férfiak". Kit ne vonzana egy ilyen étel, de nem?

Az összetevők a következők:

virsli, ecet (sokszor almaecet), hagyma, paprika, feketebors, babér, só, cukor, mustármag. Elvetemültebbek tojást vagy uborkát is beletuszkolnak az üvegbe.

Egy átlagos életű utopenci néhány hétig csücsül az ecetben, amíg igazán finomra nem erjed - és tökéletes sörkorcsolyává nem érik.

Igen vagy nem?

A kocsmárosok a hideg utopenec (ez a virslibefőtt egyes számú változata) mellé kenyeret szolgálnak fel, és a kettévágott hústermékbe belegyömöszölnek egy keveset az üveg tartalmából: némi hagymát, paprikát, esetleg uborkát.

A név a fáma szerint egy Šamáneknevű cseh kocsmárosnak állít emléket, akinél először lehetett kapni ezt a finomságot, és aki később vízbe fúlt - innen a "fulladozó férfiak" becenév.

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

Baconből és brokkoliból kelnek életre a mesetájak

via

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?