Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Újabb magyar siker: a világ legjobb “külföldi japán” séfjei között is sikeresen helytállt Kurkó Zsolt!

A budapesti Sushi Sei étterem séfhelyettese óriási küzdelemben a Washoku World Challange tokió döntőjén is kiválóan szerepelt.  

Nagyon tisztes helytállással zárta a versenyzést a magyar csapat az egyik legfontosabb japán szakácsversenyen. A Washoku World Challenge negyedik helyezettje a magyar Kurkó Zsolt. Miután 2018. szeptember 13-án Párizsban Európa legjobbjának bizonyult a magyar séf, Kurkó Zsolt, Japánban ezúttal már az volt a cél, hogy a japán fővárosban is megmutassa a tudása legjavát a szerény, de ambiciózus szakember. Tokióban, január 28-29-én két napos versenyen mérte össze a tudását a többi kontinens válogató versenyeinek győzteseivel. Kurkó Zsolt a Le Cordon Bleu-ben tartott kontinensviadal utána hatalmas dicséretet kapott a japán zsűritől, akik gyakorlatilag tökéletesnek minősítették a versenymunkáját.

“Egyszer már jártam Japánban, de hatalmas lehetőség, hogy ismét eljuthatok oda, és a szakma legjobbjaival találkozhatok. Természetesen nagy célokkal kelek útra” - nyilatkozta.

És ez nem csak kincstári optimizmus volt, Kurkó Zsolt, a Sushi Sei séfhelyettese kiváló teljesítménnyel végül a negyedik helyet szerezte meg a két napos versenyen. A zsűri külön kiemelte, hogy az étel minden egyes eleme különleges ízvilággal rendelkezett.

“A riválisaim nagyon komoly helyekről érkeztek, hatalmas tapasztalattal a hátuk mögött, hatalmas küzdelem volt, amiből rengeteget tanultam a jövőre nézve! Itt minden apróság számít, a szigorú zsűri figyelmét nem kerüli el semmi sem, nüanszok döntenek. A Sushi Sei csapata nélkül nem sikerülhetett volna, rengeteg segítséget kaptam a felkészülés során Seiichi Kusumoto-tól, japán séfünktől és a csapat többi tagjától. Közös sikerünk ez!”

Héder Irma, a Sushi Sei tulajdonosa is a helyszínen izgulta és tolmácsolta végig a versenyt: “Óriási élmény volt az egész verseny, rengeteget tanultunk is belőle, alapanyag-ismerettől a japán gasztronómia féltett titkaiig nagyon sok tanulsága volt, ezeket otthon is kamatoztatni tudjuk, a versenyen elért szép eredmény pedig az egész japán túra megkoronázása volt!”

A különböző versenyételt kellett készíteni: egy téli ‘nimonovan’ levest meghatározott összetevőkkel, illetve egy minimum 5 különböző, színes étvágygerjesztő falatot tartalmazó szabadon választott ételt, különleges, szögletes, úgy nevezett ‘fusidaka’ edényben tálalva a szezon szelleméhez igazodva.

A bírák az ételek végső kóstolásán túl legalább olyan erős figyelmet szenteltek az elkészítésnek is: a versenyző technikai tudásának, higiénikus munkavégzésének, japán gasztronómiai ismereteinek és persze kreativitásának. Ezúttal is alaposan belekérdeztek már főzés közben is a versenyzők munkájába, több fázisban is kóstoltak a verseny során, nem csak a végeredményt.

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

A japánok miniatűr édességeik köré is filozófiát költenek - ez a wagashi, a falatnyi művészet

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!