Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Tologatod a zöldségeket, és ezért pénzt kapsz? De hát ezt bárki meg tudja csinálni!"

A hello garlic! fotó- és stylingközpontú, gasztrotémájú mikroblog szerzője és főállású food stylistja most beavat munkája rejtelmeibe - Milutinovits Panka szakmázós írása.

A szakmám: foodstylist. Illetve pontosítanék, a szakmám: food- és propstylist, vagy egyszerűen csak stylist, aki ételekkel kapcsolatos tartalmak esztétikai kialakításáért felel. A propstyling egyébként az étel mellett az ételfotón/-videón megjelenő kellékek biztosítását és elrendezését jelenti, itt gondolhatunk a tányérra, amiben az ételt tálaljuk, és minden egyéb kiegészítőre, ami megjelenik a képen: az evőeszközöktől, a textileken, deszkákon, poháron, sótartón át akár egy szál virágig vagy egy szép könyvig mindenre, ami hozzáad a kép egészéhez.

A szakmám mibenléte sokszor szorul magyarázatra:

Mi az hogy food stylist? Ez egy szakma? Meg lehet belőle élni? Tologatod a zöldségeket, és ezért pénzt kapsz? De hát ezt bárki meg tudja csinálni...

És igen, ez egy szakma, igen, meg lehet belőle élni, és igen, ételeket tálalok, díszítek, kellékeket gyűjtök, válogatok, és rendezek minél vonzóbb kompozícióba, azzal a céllal, hogy a végeredményre jó legyen ránézni, és hogy az ételt meg akard kóstolni. És egy erőteljes esztétika érzék megléte mellett, igen, bárki elsajátíthatja a szakmát.

Amikor egy magazinban látsz egy ételfotót, az egy összetett folyamat végeredménye, és általában egy egész kis csapat áll mögötte. Ennek lépései leegyszerűsítve:

  • receptfejlesztés,
  • alapanyagbeszerzés,
  • főzés,
  • styling (azaz tálalás, a megfelelő kellékek, háttér kiválasztása, a kompozíció kialakítása),
  • majd az ételfotó elkészítése.

Amellett, hogy egyébként képes vagyok a teljes folyamatot végrehajtani (és teszem is ezt a hellogarlic tartalmaival), saját döntésem alapján váltam elsősorban foodstylisttá. A munkának ez a része inspirál a legjobban, ebben éreztem magam kiemelkedőnek, és azt gondolom, hogy a profi végeredmény érdekében, jó, ha minden szakasznak saját, magas szintű tudással rendelkező felelőse van.

A szakmát intézményes keretek között nem igazán lehet elsajátítani, viszont annál remekebb lehetőség nyílik az önképzésre, gyakorlással, próbálgatással, inspiráló képek nézegetésével.

Sőt, azt gondolom, hogy sokan közületek, akik olvassák ezt a cikket, már magatok is gyakorolták ezt a szakmát!

Megörökítettétek a kávét a menő kávézóban, ahol voltatok, a szuper zöld juice-t futás után a kezetekben, vagy az újhullámos ázsiai étkezdében a levest a sok szép, egzotikus hozzávalóval – és akkor már tudjátok is, hogy egy jó képhez, lehet hogy fel kell állni az asztaltól, tologatni kell a kanalat, és az evőpálcikát, vagy megkérni a haverotokat, hogy fogja a kezébe a bögrét, mert így lesz élettelibb az instaposzt. A következő cikkemben ehhez adok majd ötleteket, hogy hogyan lehet széppé, vonzóvá tenni egy ételfotót, otthoni vagy külső környezetben.

 

Panka Milutinovits (@hello_garlic) által megosztott bejegyzés,

 

Panka Milutinovits (@hello_garlic) által megosztott bejegyzés,

 

Panka Milutinovits (@hello_garlic) által megosztott bejegyzés,

És ezt olvastad már ízHUSZÁR magazinon?

3 szakasz az életemből, ami miatt olyan pasit és olyan gyermekeim apját szerettem volna magam mellé, aki eljön velem a biopiacra

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!