Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tiramisu: kurtizánok afrodiziákuma, vagy egy válogatós herceg kedvenc desszertje?

A tiramisu az egyik legismertebb olasz desszert, aminek eredetéről több legenda is kering. Már az a kuszaság is izgalmas, ami történetét övezi, nem beszélve isteni ízéről.

Egyszerű, könnyen elkészíthető, és sokan akarják magukénak tudni az érdemet, miszerint az ő városukban készítettek először tiramisut. Egy biztos, a tiramisu az évszázadok alatt képes volt vágyat ébreszteni, uralkodókat boldoggá tenni, és minket, hétköznapi embereket is megörvendeztetni.

Mikor készült az első tiramisu?

Amilyen egyszerű elkészíteni a tiramisut, olyan ködös az eredete. A tiramisu szó szerinti fordítása „emelj fel”, „vedd fel”, de sokan úgy fordítják, hogy „vidíts fel” és „húzz fel”. A desszertért rajongók szerint a tira mi su név magára a textúra és az ízvilág könnyedségére vonatkozik, mások a kávé és a kakaó miatt afrodiziákumként tekintenek rá (húzz fel), míg a realitások talaján állók inkább abban látják az elnevezés forrását, ahogy a piskóta felszívja, felveszi a kávét.

Az egyik legizgalmasabb eredettörténet szerint a tiramisu ősét a kurtizánoknak köszönhetjük, akik a tojásból, alkoholból, mascarponeból, kakaóból és cukorból álló elegyet megalkották. Más források szerint nem a kurtizánokhoz, hanem 17. századi cukrászokhoz köthető: a monda szerint az első tiramisut sienai cukrászok készítették a válogatós és vékonydongájú Cosimo di Medici toszkán herceg látogatásának tiszteletére, ami a herceg mártása nevet kapta. A hercegnek annyira ízlett az édesség, hogy a receptet magával vitte Firenzébe, ami gyorsan elterjedt, és hamarosan Velence egyik legkedveltebb édessége lett.

Tény, hogy már az 1600-as években is készítettek a tiramisuhoz rendkívül hasonlító réteges desszertet, ez azonban jó eséllyel még nem a most ismert tiramisu volt – már csak azért sem, mert a mascarponet akkoriban ezen a területen még nem használták. Továbbá az is tény, hogy a különböző réteges krémes desszertek hosszú évszázadok óta népszerűek Olaszországban.

Sokan vélekednek úgy, hogy azt a desszertet, amit ma tiramisuként emlegetünk, valójában a trevisói Le Beccherie nevű éttermében alkották meg az 1960-as években: Roberto „Loly” Linguanotto, az étterem cukrásza készítette el első fia születésének tiszteletére, az elnevezés maga azonban csak később, egy 1983-as olasz szakácskönyvben jelent meg.

Egy kevésbé ismert történet szerint pedig Camillo Cavour-nak, az Egyesült Olasz Királyság első olasz miniszterelnökének kedveskedtek a desszerttel a 19. században. Sőt, olyan kevésbé romantikus vélemény is kering, miszerint az első tiramisu elkészítése valójában a cézár salátához hasonlít, vagyis az első tiramisu maradék süteményből és hideg kávéból állt össze.

Ezernyi változat

A klasszikus tiramisu mellett ma már annyiféle változat létezik, hogy a variációkat jóformán képtelenség összeszámolni. Az eredeti, minden felhajtást nélkülöző tiramisu alapját a eszpresszó kávéba áztatott babapiskóta, vagy más típusú száraz piskóta adja, amire mascarpone és zabaglione kerül – utóbbi egy tipikus olasz tejszínes puding, amelyet marsala borból, tojásból és cukorból készítenek. A kész tiramisut kakaóporral vagy csokoládéreszelékkel koronázzák meg.

Ennek a receptnek azonban számtalan változata létezik, mindenki a maga ízlésére formálhatja. A New Yorki-i Waldorf Astoria konyháján például ír szendvicskenyérből és ír kávéból készül a tiramisu. De van olyan is, aki borral vagy konyakkal készíti. Ehhez az édességhez tökéletesen illenek a bogyós gyümölcsök, de van, aki ricottával készíti, és akármilyen hihetetlen, létezik tiramisupizza is, aminek az alapját édesített pizzatészta adja.

Ezt olvastad már az Ízhuszár magazinon?

London leghírhedtebb csokoládéháza és férfiklubja, ahol nem csak csokievés folyt – és még Károly herceg is ide jár!

via és via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!