Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szerelmi vallomás a "banyatankomhoz" - Igen, jól olvastátok

A kerekes cekkereket, vagyis a "banyatankokat" ritkán látjuk egy bizonyos életkornál fiatalabb embernél. Én kivétel vagyok - mégpedig egy büszke kivétel.

Ez a cikk tulajdonképpen nem más, mint egy szerelmi vallomás a "banyatankhoz" (a továbbiakban: tank) . Úgy érzem, ez a felütés szorul némi magyarázatra. Nem a Lehel-piacon a lábfejemen áthúzott viharvert darabokra gondolok, és nem is azokra a meglepően nagyméretű tankokra, amelyek a trolin elbarikádozzák a kijáratot. Nem vagyok félkegyelmű, és nem mások sokszor meglehetősen antiszociális tankhasználatának vagyok az elszenvedője és egyben mazochista rajongója, hanem életkoromat meghazudtolóan magam is büszke tanktulajdonos vagyok. Igen, jól olvastátok.

Néha a szerkesztőségbe is ellátogat az én kis tankom, ilyenkor pedig mindketten közröhej tárgyát képezzük. A kollégák hozzám illő kedvesen furcsa hóbortként könyvelik el a tankhasználatomat,

volt, aki megkérdezte, hogy én akkor így ezzel az utcán közlekedem-e.

Kénytelen voltam azt válaszolni neki, hogy ez a tankom asztrálteste csupán, és a valódi tank a konyhám sarkában gubbaszt...

Azon túl persze, hogy idehaza csodabogárnak számítok a tankommal, és ezt persze élvezem, merőben kézzelfogható oka is vannak annak, hogy "banyatankkal" járok bevásárolni.

A tank ugyanis félelmetesen praktikus - a nagyik sem véletlenül vannak oda érte. 

Én is hálás vagyok azért, hogy több 10 kilót cipelhetek haza anélkül, hogy megszakadnék - autó nélkül ez elképzelhetetlennek tűnik sokaknak. Imádom, hogy a tankom szinte végtelen befogadóképességű, és kényelmesen találok benne helyet mindennek.

Húzom magam után akkor is, ha éppen festékes vödröket kell cipelnem benne a lakásfelújításhoz vagy kellékeket egy céges fotózásra. Persze bevásárláshoz sem utolsó.

Spanyolországban járva kissé megdöbbenve vettem tudomásul, hogy ott az én furcsa hóbortom unalmasan mindennapos jelenség. Idős, fiatal, férfi és nő egyaránt tankkal jár bevásárolni - egyes szupermarketek előterében külön tankparkolót létesítettek, ahol unott érdektelenséggel hagyja ott járművét a bevásárlóközönség. Persze attól, hogy "nyugaton" divat tankozni - ez most jól hangzott - nekünk nem lenne kötelező. Dehát olyan praktikus...

Van ám egy nagyon súlyosnak ható érv a tankahasználat ellen: ronda.

De gondoljunk csak bele őszintén. A netes ruhacserén beszerzett denevérujjú bőrkabát a maga módján nem ronda? Dehogynem az, csak bizonyos körökben már menőnek számít az, aki ilyet visel. A "banyatank" egyelőre nem menő, de mindennek eljön az ideje...Mert mi lehet környezetbarátabb, mint egy saját izomerőnkkel mozgatott, újrafelhasználható cekker? És mi lehet menőbb 2018-ban, mint az, ha vigyázunk a környezetünkre? 

A "banyatankkal" kapcsolatban szerintem egy komoly probléma merülhet fel csupán. Ez pedig a neve. Nem elég, hogy meglehetősen tiszteletlen ez a megnevezés az idősebb korosztállyal szemben, de a tank presztízsének sem tesz jót egy ilyen kifejezetten negatív csengésű név. A lassan mozgó, nehezen reagáló - és időnként mogorva - idős emberek sokszor okoznak húzós cekkerükkel nehéz perceket a sokkal mozgékonyabb fiatalabbaknak - valószínűleg ebből a tapasztalatból ered a gúnyos és kíméletlen elnevezés.  A "banyatank" szó azonban teljesen egyeduralkodóvá vált az utóbbi időben, így nem igazán látunk arra esélyt, hogy változzon a helyzet. 

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Március 20-án mindent ellepnek majd a macaronok - és mi ezt egyáltalán nem bánjuk

Szólj hozzá!

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Felica
F. Bea / Felica Fri, 2018-03-16 10:11

Én még nem vagyok "banyakorban", de drukkolok, hogy divatba jöjjön ez a praktikus cucc. Szerintem aki kineveti, cikizi, az valószínűleg a wc-re is autóval jár, és fogalma sincs arról milyen érzés úgy vásárolni, hogy át kell gondolni, hogy megvegye-e még pluszban azt a 2 literes üdítőt, vagy nem annyira szükséges, mert így is leszakad a karja mire haza ér. Jelenleg már én is autóval járok, de ha nem lenne kocsim, tuti beszereznék egy ilyen gurulós csodát. Nem sokan gondolnak még arra, hogy lehet ezt divatossá és vidámmá is varázsolni. Hatalmas virágmintákkal, fiatalabbaknak zenekaros felvarrókkal, akár egyedileg is lehet díszíteni.

Dömdödöm73
Dömdödöm73 Wed, 2018-03-14 23:58

20 éve van, használom és sajnálkozva nézem azokat a szegény nőket, asszonyokat, akiknek a reklámszatyrok vörös csíkokat hagynak a bőrükön. Már akkor sem értettem, miért lenne ciki... Szerintem meg az a ciki, hogy létezik egy ilyen egyszerű, kerekeken guruló megoldás és rengetegen még, ha megszakadnak is, inkább cipekednek. Valamiért szüleim korosztályának, a most 60-70 év körülieknek körében kifejezetten lenézett cucc.

Katianyus
Katianyus / Katianyus Wed, 2018-03-14 21:57

Engem nem zavar a banyatank elnevezés, bár banya vagyok már én is. Szerintem nem ronda. Persze vannak rondák, színbe is, meg ha nem gondozzák tisztítják akkor ronda. Már kitaláltak hasonlót iskolatáskának, kicsibe és nagyobba is. Majd lesz a városi fiatalasszonyoknak is, csak ne divat márkák dobják piacra, mert akkor az ára az egekbe fog szökni.

Finimini
Finimini / Finimini Tue, 2018-03-13 19:59

Nekem is van. Nem ilyen óriás, mint a képen és sötétkék, de egy nagy fehér virágminta díszíti az elejét. Szerintem nem ízléstelen és rengeteg ásványvizet, élelmiszert hordok benne haza.A legkényelmesebb táska. DE A BÉLYEG RAJTA MARAD! Aki meglát egy ilyet utcán, vagy áruként az üzletben - már látja is mellette az öreg nénit. Alacsony önértékelésű nők ne vegyenek ilyet.

Nensy
Nensy Tue, 2018-03-13 14:14

Jaj Istenem! De szép lenne, ha valami folytán nem lenne ciki ilyet húzni. Milyen kényelmes már!!! Mennyivel jobb mint szatyrokkal egyensúlyozni, meg a kosárkával. Vagy a karod nyomja szét, vagy a lábad veri össze. :-) És akkor mondjuk lehetne, hogy ilyen világmárkák gyártanának ilyen kocsikákat. És lenne Guess, Trussardi Jeans, Retro, Amnesia, Desigual, (a városi fiatal asszonyoknak), Adidas meg Nike (a sportos asszonykáknak). Ha ezt valaki okosan kidolgozná, egy jó piárral biztos meg tudná változtatni ennek az ügyes szerkentyűnek a közmegitélését.

vmzsuzsa
vmzsuzsa Mon, 2018-03-12 19:40

A cikkel egyetértek, de a "közröhej" írása így helyes. Kérem, javítsa ki. :-)